09. ožujak 2021. | Autor: ddretar

Novih 30 milijuna iz Europe za sortirnicu

U utorak, 9. ožujka 2021. godine u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok je s velikim zadovoljstvom potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava kojim se iz EU fondova financira izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala – sortirnica.

Riječ je o izgradnji i opremanju sortirnice u vrijednosti  35.753.806,01 kuna od čega će Grad Varaždin zajedno s ostalim općinama dobiti bespovratno 30.390.735,10 kuna. To znači da je Grad Varaždin zajedno s još 19 jedinica lokalna samouprave dužan osigurati samo 15 posto ukupnih sredstava, a 85 posto sredstava osigurava Europska unija.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok je po potpisivanju ugovora izjavio: To je jako važan objekt i gospodarska djelatnost s obzirom da je riječ o gospodarenju otpadom, sortiranju različitih vrsta otpada. To će, prije svega, omogućiti gospodarenje otpadom u skladu s pravilima Europske unije, a donijet će  veću čistoću i urednost te brže zbrinjavanje otpada. Naravno, to će također dovesti do pojeftinjenja ukupne cijene zbrinjavanja otpada s obzirom na to da se sada mogu razvrstati i izdvojiti one frakcije otpada koje je moguće na tržištu i prodati. To je još jedan pokazatelj uspješnosti Grada Varaždina u privlačenju europskih novaca s obzirom na to da je ovdje riječ o devedesetpostotnom financiranju iz EU fondova, a na Grad Varaždin i drugih 19 jedinica otpada samo deset posto. Jednako tako je važno i kao gospodarska djelatnost s obzirom da se radi o gospodarskom objektu u kojem će se zaposliti novi radnici.

Lokacija sortirnice je uz postojeće reciklažno dvorište, a izgradnja će početi ove godine. Kako je navedeno, time Grad Varaždin zapravo zaokružuje taj važan komunalni proces. Samo je desetak gradova u Hrvatskoj uspjelo aplicirati i dobiti sredstva za tu namjenu iz Europske unije što znači da je Grad Varaždin bio spreman na taj način zaokružiti jednu vrlo važnu djelatnost.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.  

Sadržaj mrežne stranice isključiva je odgovornost Grada Varaždina.

Za više informacija o EU fondovima posjetite stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.razvoj.gov.hr te stranicu Europskih strukturnih i investicijskih fondova www.strukturnifondovi.hr.