10. lipanj 2024. | Autor: dd

Novi zapovjednik i novo vozilo Varaždinske građanske garde

Novom zapovjedniku Varaždinske građanske garde Bojanu Hegediću, u nazočnosti gradonačelnika Grada Varaždina i nadzapovjednika garde dr. sc. Nevena Bosilja u ponedjeljak, 10. lipnja 2024. godine u Gradskoj vijećnici predana je sablja. Tim činom je Hegedić i formalno preuzeo tu časnu dužnost,  a sablju i zapovjednički pojas mu je predao dosadašnji zapovjednik Dražen Loparić kojemu se gradonačelnik zahvalio na svemu što je činio obnašajući dužnost zapovjednika od  2018. godine.   

U nazočnosti predsjednika Gradskog vijeća Lovre Lukavečkog, tajnika Udruge VGG-a Hrvoja Seleca i bivšeg zapovjednika Dražena Loprića gradonačelnik je ispred vijećnice novom zapovjedniku čestitao te predao i ključeve kombi vozila koji će se služiti varaždinski „purgari“.

 

Prilikom primanja delegacije Varaždinske građanske garde u gradskoj vijećnici, gradonačelnik je iskoristio priliku te je svečano predao medalju i monografiju mladom gardistu, članu bubnjarske sekcije Marku Ljuboviću. Osim čestih izlazaka na smjenu straže, proaktivni Ljubović je početkom godine skladao Varaždiner Grenadiermarsch, a jedan primjerak skladbe predao je gradonačelniku. Skladba će biti premijerno izvedena u vrijeme održavanja Špancirfesta.

 

Varaždinska građanska garda je jedino nematerijalno kulturno dobro Grada Varaždina. Slijedeće godine slavi 275 godina i neizbježni su u svakoj protokolarnoj aktivnosti Grada Varaždina, čuvari su naše prošlosti. – rekao je gradonačelnik i dodao: Mislim da su svim svojim aktivnosti zaslužili da im Grad Varaždin odobri sredstva za vozilo. Oni puno putuju, predstavljaju Varaždin po cijeloj Hrvatskoj a putuju i diljem Eure. Na ovaj način ćemo im olakšati ta njihova putovanja.

 

Bojan Hegedić, profesor na Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu popularnim Purgarima se priključio početkom 2018. godine, a već 2019. je proglašen najpurgarom godine. A da mu podrška Purgara ne nedostaje govori i činjenica da je prijedlog za imenovanje na Zboru garde prošao jednoglasno.

 

Početkom godine Varaždinska građanska garda krenula je u reorganizaciju rada dolaskom novog tajnika Hrvoja Seleca na funkciju. S obzirom na to da je u Udruzi djelovalo nekoliko vrlo aktivnih sekcija, a koje su prerasle okvire svog rada, Skupština je odlučila izmjenom Statuta učvrstiti rad Varaždinske građanske garde kao povijesne postrojbe koja je jedino nematerijalno kulturno dobro grada Varaždina. S druge strane sekcija Dame u povijesnim haljinama pretvorena je u zasebnu udrugu. Iako sada Dame i Purgari funkcioniraju kao dvije zasebne udruge, zajednički će organizirati postojeće programe te će u sinergiji zbog same kompatibilnosti djelovanja, razvijati nove projekte u budućnosti.