24. listopad 2019. | Autor: ddretar

Novi zamah partnerstvu s Koblenzom

Izaslanstvo Grada Varaždina početkom tjedna boravilo je u posjetu partnerskom i prijateljskom Gradu Koblenzu u Njemačkoj. 

Tijekom dvodnevnog programa boravka izaslanstvo predvođeno zamjenicom gradonačelnika Sandrom Malenicom imalo je priliku upoznati se s razvojem grada na nekoliko područja te dogovoriti buduću suradnju.

Tako su Varaždinci imali priliku posjetiti i razgledati pročistač otpadnih voda, novoizgrađeni Turističko-informativni centar te profesionalnu vatrogasnu postrojbu. Susreli su se sa zamjenicom gradonačelnika Koblenza dr. Margit Theis-Scholz odgovornom za školstvo i kulturu tog razvijenog grada sa 120 tisuća stanovnika, a u odjelu za gospodarski razvoj pročelnik Thomas Hammann održao je prezentaciju o razvojnim planovima Koblenza te metodama koje se koriste pri planiranju razvoja grada. Uz zamjenicu gradonačelnika u Koblenzu su boravili zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Ivica Labaš, gradski pročelnici Roberto Krajcer, Tomislav Bogović i Dražen Dretar te Tihana Ciglar iz Turističke zajednice Grada Varaždina i Dragutin Hainš, dopredsjednik Hrvatsko-njemačkog društva prijateljstva Varaždin.

Veliki doprinos novom zamahu suradnje dva grada koji su potpisali povelju o suradnji prije deset godina dali su članovi Njemačko-hrvatskog društva prijateljstva iz Koblenza na čelu s predsjednikom dr. Friedhelmom Pieperom. Tijekom brojnih susreta i razgovora, potvrđena je obostrana želja za osnaživanjem i osuvremenjivanjem suradnje gradova koja je započela početkom devedesetih godina kada je iz Koblenza tijekom Domovinskog rata stizala humanitarna pomoć. Sada je iskazan naročit interes za suradnju na području obrazovanja, euro-projekata te kulture i gospodarstva. Grad Koblenz, kao povijesno, kulturno i snažno gospodarsko središte regije Reinland-Pfalz kojem gravitira pola milijuna stanovnika, i ovom je prilikom iskazao izuzetnu naklonost i zainteresiranost da se uspostavi nova snaga te daju suvremeni oblici i sadržaji partnerstvu s Varaždinom koje počiva na dobrim temeljima i čvrstim kontaktima.