01. lipanj 2012.

NOVI EU NATJEČAJ ZA INOVATIVNE PODUZETNIKE

zelena inovacija image zelena inovacija

01.06.2012. - Za inovativne male i srednje poduzetnike raspisan je EU natječaj CIP Eko-inovacije koji je otvoren sve do četvrtka, 6. rujna.  Riječ je o inicijativi Europske komisije koja se provodi u okviru Programa za poduzetništvo i inovacije CIP EIP, komponente programa CIP (Competitiveness and Innovation Framework Programme - Program za inovacije i konkuretnost Europske unije), a čiji je cilj potpora inovacijama i malim i srednjim tvrtkama u EU.
Kroz ovogodišnji CIP Eko-inovacije natječaj dostupno je 34,8 milijuna eura, a prijavljivati se mogu pravne osobe iz država članica Europske unije i dodatnih 10 zemalja koje sudjeluju u programu (Norveške, Islanda, Lihtenštajna, Albanije, Hrvatske, Makedonije, Izraela, Crne Gore, Srbije i Turske). Natječaj je otvoren svim pravnim osobama iz prihvatljivih država, ali prioritet će se dati malim i srednjim poduzetnicima (MSP). Potiču se klasteri prijavitelja i projekti kojima se postiže dodana vrijednost na europskoj razini, te koji imaju izražen potencijal tržišne replikacije.
Prilikom osmišljavanja projektne ideje, važno je imati na umu tri najvažnija aspekta programa CIP Eko-inovacije: korist za očuvanje okoliša, gospodarska (ekonomska) korist te doprinos projekata inovacijskom razvoju.
Glavni prioriteti financiranja u 2012. godini su recikliranje materijala, proizvodi za održivo graditeljstvo, sektor hrane i pića, voda, te zeleno poslovanje (uspostava procesa u poslovanju, plasiranje proizvoda i usluga koji pozitivno utječu na okoliš).
CIP Eko-inovacije podupiru projekte koji se bave prvom aplikacijom ili tržišnom replikacijom eko-inovativnih tehnika, proizvoda, usluga ili praksi od EU važnosti, koje su već pokazale tehnički uspjeh, ali zbog tržišnih rizika još uvijek nisu penetrirale na tržište. Projekti bi trebali pridonijeti uklanjanju prepreka za razvoj i širu primjenu eko-inovacija, stvoriti i povećati tržišta za vezane proizvode te poboljšati konkurentnost tvrtki iz Europske unije na svjetskim tržištima. Projekti bi također trebali ciljati na smanjenje utjecaja na okoliš, povećanje učinkovitosti pri korištenju resursa ili poboljšanju okolišnog učinka tvrtki, posebice malih i srednjih poduzeća.
Projekti koji za glavni cilj imaju razvoj softvera, metodologija ili upravljačkih alata ne ulaze u opseg ovog poziva. Projekti koji se fokusiraju na povećanje zastupljenosti obnovljivih energija i energetske učinkovitosti trebaju biti prijavljeni na natječaj programa Inteligentna energije u Europi II (CIP IEE II). Projekti istraživanja i tehnološkog razvoja trebaju se prijaviti na natječaje FP7 programa.
Europska komisija će sufinancirati odabrane projekte do maksimalnog iznosa od 50% ukupnih prihvatljivih troškova projekta.
Prijave se podnose isključivo putem elektronske prijave na stranicama programa Eko inovacije. Za provedbu natječaja i programa je odgovorna Izvršna agencija Europske komisije za konkurentnost i inovacije (EACI).

Krajnji rok za prijavu je: četvrtak, 6. rujna 2012. do 17 sati (lokalno vrijeme u Bruxellesu).


Izvorni tekst natječaja i ostale dokumente moguće je pronaći na CIP Eko-inovacije internet stranici: http://ec.europa.eu/environment/eco-innovation/getting-funds/application-packs/index_en.htm
Savez za energetiku Zagreba objavio je hrvatsku verziju teksta natječaja CIP Eko-inovacije za 2012. godinu. Dokument možete preuzeti na internet stranici Saveza za energetiku Zagreba (da biste vidjeli i preuzeli dokument potrebno se je prethodno registrirati):

http://www.croenergo.eu/cip-eko-inovacije-2012-hrvatska-verzija-teksta-javnog-natjecaja-6803.aspx

Hrvatska gospodarska komora - Europska poduzetnička mreža Hrvatske u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta organizira Nacionalni info dan povodom otvaranja ovoga natječaja i to 14. svibnja 2012. godine u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore, Rooseveltov trg 2, s početkom u 09:30.


Kontakti u Hrvatskoj (u informativne svrhe):
Ministarstvo poduzetništva i obrta
(institucija nadležna za CIP EIP program u Hrvatskoj)
kontakt osoba: Snježana Ivić Pavlovski
e-mail: [email protected]
 

Hrvatska gospodarska komora:
Kristina Cappucci (neformalna kontakt osoba za Hrvatsku za program Eko-inovacije):e-mail: [email protected]
tel: 01 4561 761
web: www.een.hr