11. listopad 2018. | Autor: Maja Hrešć

Nove kante za odlaganje pelena

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok danas je uz svoje suradnike, zamjenika Zlatana Avara, zamjenicu Sandru Malenicu, direktora Čistoće Davora Skrozu i savjetnika Uprave Čistoće Roberta Briškog, na tematskoj konferenciji za novinare prezentirao novu kantu za odlaganje pelena.  

Svi građani koji žele da im Čistoća i Grad Varaždin osiguraju kantu za odlaganje pelena za djecu, inkontinentne osobe ili osobe s invaliditetom moraju ispuniti prijavu na web stranicama Grada Varaždina ili se javiti u Upravni odjel za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša gdje će ispuniti potreban obrazac.

"Kante su izazvale veliki interes, ne samo u Varaždinu, već u cijeloj Hrvatskoj, pa čak i nekih tvrtki koje su bile spremne se uključiti i podržavaju ovakvu akciju. Svi građani koji to žele i zadovoljavaju uvjete, nakon ispunjenog obrasca dobit će kante. Čistoća će ih podijeliti u roku od dva tjedna. Građanima je ova usluga besplatna i taj otpad će se za njih besplatno zbrinjavati. Kanta će se prazniti jednom tjedno", izjavio je gradonačelnik na predstavljanju nove kante te je dodao: "Grad je odredio da će u roku od šest mjeseci razdoblja privikavanja na novu Uredbu i uspostavu novog sustava selektiranja otpada, provjerom, nadzorom i razmatranjem moći razlučiti koje su slabe točke i kad je u pitanju financiranje, odnosno plaćanje. Već sada možemo reći da ćemo provesti akciju za umirovljenike slabijeg imovinskog stanja i za one koji žive sami. Socijalnom politikom omogućit ćemo im da cijena odvoza bude niža". 

Zamjenik Zlatan Avar napomenuo je da će se na idućoj sjednici Gradskog vijeća razmatrati odluka kojom bi se dozvolilo da se kavezi za kontejnere mogu postavljati na javne površine. Također, smanjit će se odvoz papirnatog otpada pa će i cijena za građane biti niža.