03. lipanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Nova zona individualne stambene izgradnje u Varaždinu

Gradonačelnik Ivan Čehok u srijedu je uz nadležne pročelnike upravnih odjela Tomislavom Bogovićem i Robertom Krajcerom održao konferenciju za novinare u Sajmišnoj ulici u Varaždinu gdje će se probijanjem, odnosno produženjem te ulice otvoriti mogućnost formiranja nove zone individualne stambene izgradnje u tom dijelu grada.

„Naši sugrađani koji su bili vlasnici zemljišta još su se prije više od deset godina složili i zajedno napravili komasaciju i to sami financirali i odrekli se oko 20 posto dijela svojeg zemljišta potrebnog za cestu i infrastrukturu. Nažalost, čekalo se desetak godina. Kad smo mi preuzeli upravljanje Gradom intenzivirali smo razgovore i pregovore s onih još nekoliko vlasnika koji se prvotno nisu složili. Evo danas nakon svega pokrećemo ovdje radove na produžetku i probijanju prometnice i postavljanju infrastrukture. Nakon tridesetak godina imat ćemo ovdje ponovno veliku zonu individualne stambene izgradnje. To i inače Varaždinu nedostaje, jer grad ima dosta prostora za mješovitu izgradnju veće gustoće naseljenosti, ali individualnih stambenih parcela je dosad bilo premalo i ovime taj nedostatak nadomještavamo i ujedno omogućujemo građanima koji su se sami odrekli dijela svojeg zemljišta da mogu konačno doći do svojih gradilišta i ovdje graditi kuće. Smisao cijelog projekta je u biti, što se neće dogoditi sad u godinu dana, ali u idućih nekoliko godina želimo doći do nathodnika, odnosno objekta u Črncu. Tako da djeca koja danas iz Črnca idu u školu u Biškupec, mogu ići spojenim prometnicama i da cijeli ovaj dio grada, kad ćemo krenuti u uređenje Plitvice, bude infrastrukturno potpuno opremljen. Zahvaljujem svih građanima koji su se odrekli zemljišta, ali i onima koji su dugo čekali na ovaj projekt. Vjerujem da će ovdje biti individualnih stambenih parcela i gradilišta za sve one koji žele graditi svoje kuće.“ – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Naglasio je kako je interes za izgradnju već sad velik, prije svega građana koji su sami vlasnici zemljišta jer žele sami napraviti svoje objekte, ali postoji i velik interes i za prodajom i kupnjom zemljišta. „Ovo je mirni i lijepi kvart, a s šetnicom uz Plitvicu bit će jedan od najljepših kvartova u gradu.“ – ističe gradonačelnik.

Pročelnik Roberto Krajcer objasnio je kako su na ovom području koje obuhvaća oko stotinjak parcela, započeli radovi na otvaranju 1200 metara ulice: „Ovim radovima povezat će se Sajmišnu ulica što predstavlja nekakav njezin produžetak prema rijeci Plitvici, a zatim i spoj na Zagrebačku ulicu. U ovoj prvoj fazi predviđeno je da se otvori oko četiristotinjak metara kako bi se omogućio pristup parcelama koje su formirane u svrhu stambene izgradnje. Riječ je o koridoru od 20 metara, ali u ovoj prvoj fazi će se samo izvesti radovi na iskopu, odnosno šljunjčanju jednog užeg pojasa koji će biti dovoljan da se omogući pristup parcelama.“