13. travanj 2023. | Autor: dd

Nova varaždinska sortirnica važan iskorak u gospodarenju otpadom

U novoj poslovnoj zgradi na Motičnjaku  danas, u četvrtak 13. travnja 2023. godine gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj predstavio je projekt „Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojenog prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, stakla, plastike i drugih materijala – sortirnica“.

Uz zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića, izvođače i arhitekte projekta, prezentaciji su prisustvovali i predstavnici gradova i općina koje su potpisale ugovor o tom zajedničkom projektu dvadeset jedinica lokalne samouprave.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj u desetminutnoj prezentaciji je stavio naglasak na implementaciju kružnog gospodarstva u gospodarenju otpadom te na zakonodavstvo koje prati europske direktive u cilju povećanja kvalitete i vrijednosti odvojenog prikupljanja korisnih sirovina.

Sortirnice su namijenjene za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada iz komunalnog otpada – otpadnog papira i kartona, te reciklabilnog komunalnog otpada kao što su otpadna plastika, otpadni metal, a kad je to prikladno i druge vrste otpada koje su namijenjene recikliranju, objasnio je u prezentaciji te posebno razložio obaveze drugih jedinica lokalne samouprave koju sudjeluju u projektu s obzirom na prekoračenja u količinama miješanog komunalnog otpada te njihove obaveze financijskog participiranja.

U obraćanju novinarima je naglasio: Objekt je gotov, uređuje se još samo okoliš. Predstoji probni rad postrojenja nakon čega će u svibnji biti obavljen i tehnički pregled, a poslije toga trebala bi biti izdana i uporabna dozvola. Nažalost, Republika Hrvatska još nije donijela plan gospodarenja otpadom 2023. – 2028. godine. Grad Varaždin je po izvješću iz 2021. godine na 48 posto recikliranih komponenti iz ukupnog otpada, a u ovom trenutku je cilj ostvariti 50 posto. Mi još uvijek u Hrvatskoj imamo situaciju pa oni koji više recikliraju, oni koji imaju savjesnije građane plaćaju više. Nadam se da će se s novim planom gospodarenja otpadom to promijeniti. Mi smo u Varaždinu jučer počeli postavljati polupodzemne spremnike s pet odvojenih spremnika. Sve te komponente će dolaziti  u ovu sortirnicu gdje će se dodatno sortirati kako bismo povećali udio reciklabilnih materijala i tako bolje sačuvali prirodu. Ovaj projekt je s 85 posto od ukupnih sredstava sufinanciran novcem Europske unije. On je zajednički projekt Grada Varaždina i još 19 jedinica lokalne samouprave, gradova i općina. Grad Varaždin je bio glavni investitor koji je uspio kroz svoj proračun provesti ovu investiciju, ali nakon 5 godina postat ćemo smo vlasnici dijela od  35 posto, a ostalo suvlasništvo bit će raspodijeljeno gradovima i općinama u odnosu na broj stanovnika.

U pratnji Darka Varge, direktora poduzeća Mepro koje je izvodilo radove, projektanta Darka Brezovca te tehničkog inženjera Tehnixa Gorana Brambergera, uzvanici i novinari imali su priliku detaljnije se upoznati s instaliranom tehnologijom u sortirnici, a gradonačelnik  Bosilj je zaključio:

Ovo je jedan važan i velik iskorak gospodarenju s otpadom ne samo za Grad Varaždin nego za cijelu Varaždinsku županiju kojim ispunjavamo neke od ključnih ciljeva o gospodarenju otpadom iz direktiva Europske unije.

Također je naveo da će uslijediti javni natječaj, odnosno dodjela koncesije za upravljanje sortirnicom te se predviđa da će u njoj raditi 10 – 15 djelatnika.

 

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.  

Sadržaj mrežne stranice isključiva je odgovornost Grada Varaždina.

Za više informacija o EU fondovima posjetite stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.razvoj.gov.hr te stranicu Europskih strukturnih i investicijskih fondova www.strukturnifondovi.hr.

 

 

PRIVITAK: PREZENTACIJA GRADONAČELNIKA ODRŽANA U SORTIRNICI:

/upload/2023/04/sortirnica_-_prezentacija_6437f795f1ed0.pdf