19. lipanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Nova skulptura "Majka hraniteljica" u POS naselju

Gradonačelnik Ivan Čehok zajedno sa svojim zamjenicima Zlatanom Avarom i Sandrom Malenicom u petak je prisustvovao otvorenju nove skulpture poznatog varaždinskog umjetnika Stephana Lupina koja je postavljena ispred Sveučilišta Sjever.

Skulptura pod nazivom „Majka hraniteljica“ visoka je oko 4 metra i Lupinov je poklon gradu Varaždinu. Postavljena je upravo u novom varaždinskom kvartu POS kako bi i taj dio grada bio oplemenjen umjetničkim djelima. 

Gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo je kako se Varaždin može ponositi s brojnim umjetnicima koji svoje skulpture žele pokloniti gradu. "Naselje POS je jedan prostor koji je obnovljen, koji je nekad bio vojni kompleks, a u desetak godina ovdje je nastalo jedno od najvećih naselja, odnosno najveće POS naselje, ali i naše novo Sveučilište Sjever s 4000 studenata. Ono što nam je nedostajalo na ovom javnom prostoru je upravo takva umjetnina. Zahvaljujući ideji našeg Lupina koji je u ovo razdoblje korone, u epidemiološkoj krizi, smatrao da ponovno treba probuditi tu vrijednost i očuvanje prirode. Skulptura "Majka hraniteljica" nije samo simbol ženskog principa nego je i simbol prirode. Mislim da odlično pristaje ovdje gdje ima najviše mladih obitelji, dolaze mladi ljudi, studenti, kao jedan vid umjetnosti koji želi osvijestiti upravo tu potrebu da živimo u skladu s prirodom. Zahvaljujući njemu koji je svoju skulpturu donirao, a Grad je samo platio odljev, još je jedan javni prostor oplemenjen s umjetničkom skulpturom. Dogodine nastavljamo s tim. Naš mladi kipar Šanjek koji živi u inozemstvu zamislio je jednu skulpturu od nekoliko figura koje bi simbolizirale svećeničke redove koji su ostavili trag u gradu Varaždinu, a koja bi vjerojatno išla na kapucinski trg. Tu je i naš umjetnik Vudrag. Hvala Bogu, Varaždinci se mogu ponositi da imaju dovoljno umjetnika koji žele svoje ideje, skulpture, umjetnine pokloniti gradu." - rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.