17. veljača 2023. | Autor: Maja Hrešć

Nova igrališta u gradu Varaždinu

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i pročelnik Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo Vlado Podbrežnički u petak su obišli radove na uređenju novog dječjeg igrališta u Gojancu i novog košarkaškog igrališta u produžetku Istarske ulice.

„Iako se velika pažnja posvećuje uređenju centra grada, puno ulažemo i u prigradska naselja. U ovom trenutku radimo igralište u Gojancu, međugeneracijski park u Poljani Biškupečkoj vrijedan više od 20 tisuća eura i košarkaško streetball igralište iza Kućanske rampe u 2. Mjesnom odboru vrijedno 45 tisuća eura.“ – rekao je gradonačelnik.  

Najavio je kako će završetkom radova Gojanec dobiti jedno od najmodernijih igrališta u gradu Varaždinu: „Vrijednost radova je oko 65 tisuća eura. Područje uz igralište će se i hortikulturno urediti, zasaditi drveća, postaviti klupice i vjerujem da će ovo postati centar života u Gojancu gdje će se ljudi moći okupljati, boraviti sa svojom djecom.“ Završetak radova očekuje se kroz najkasnije mjesec dana.

Na dječjem igralištu u Gojancu planirano je ugraditi njihalice na opruzi za jedno dijete i vrtuljak kao dio za najmlađe korisnike od 2-5 godina, njihalicu na jednoj opruzi za četvero djece, podni trampolin i skakalicu na tri opruge kao dio za korisnike od 5-8 godina, košara-ljuljačka i dupla klackalica za četvero djece kao dio za korisnike od 8-12 godina. Ovi sadržaji se dodaju postojećem kombiniranom igralu koje sadrži dvostruku ljuljačku, tobogan i penjalicu. Površina platoa igrališta izvodi se od antitraumatske gumene podloge kojom se omogućuje sigurnost pri  korištenju. Vrijednost projekta je 490 tisuća kuna, odnosno 65 tisuća eura, a projekt je dijelom sufinanciran iz mjere 7.4. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.  

Košarkaško igralište u produžetku Istarske ulice u II. MO Varaždin bit će dimenzija 15x11 m, s jednim košem (3x3). Izvest će se na podlozi od kamenog materijala završno asfaltiranog. Završna obloga bit će lijevana gumom za sportske terene. Površina uređenog terena iznosit će 238 m2, a ostali dio parcele će se ozeleniti. Vrijednost projekta je 280 tisuća kuna, odnosno 37 tisuća eura, a financirano je u cijelosti iz proračunskih sredstava Grada Varaždina. Radovi će završiti u roku 14 dana.

Gradonačelnik je kazao kako Grad Varaždin već ima spreman ambiciozan plan dogradnje, odnosno zamjene dotrajalih igrala, koji će provesti gradska tvrtka Parkovi. „Radovi koje smo sada obišli ugovoreni su prošle godine i u potpunosti ih možemo financirati jer su ugovori potpisani kad smo imali proračun. Napravili smo analizu svih 60-ak dječjih igrališta u Varaždinu, ali s obzirom na to da trenutno nemamo proračun, radovi na igralištima će kasniti i počet će se provoditi tek donošenjem proračuna. No, sva dječja igrališta u gradu Varaždinu bit će popravljena, obnovljena, sigurna i spremna za naše mališane.“