02. travanj 2015.

Nema mjesta panici: Grad Varaždin će i dalje redovno sufinancirati privatne dječje vrtiće

vrtic.pn

2.4.2015.-S nelagodom smo primili informaciju o obavijesti kojom ravnateljica dječjeg vrtića Bajka obavještava roditelje svojih polaznika kako Grad Varaždin nije podmirio obaveze za veljaču i ožujak i kako će podmirenje obaveza prebaciti na – roditelje.

Gospođa Stanković vrlo dobro zna da je, u  pravilu, do početka ove godine Grad Varaždin  sufinanciranje od 500 kn po djetetu privatnim dječjim vrtićima plaćao između 15. i 25. u mjesecu za prethodni mjesec.  Da je uvažena ravnateljica na bilo koji način kontaktirala gradsku upravu, vrlo bi lako došla do informacije kako će se sredstva za veljaču privatnim dječjim vrtićima isplatiti sasvim sigurno prije 10. travnja, a za ožujak oko 15. travnja odnosno na isti način kao i tijekom cijele 2014. godine. Iako je Grad Varaždin u veljači ove godine donio Odluku o obustavi izvršenja proračuna temeljem koje su svi rashodi, koji nisu ugovorne ili zakonske obveze, smanjeni za 30 posto uključujući i donacije,  niti jednom privatnom dječjem vrtiću NISU NITI ĆE BITI SMANJENI IZNOSI SUFINANCIRANJA.

Dapače, osim što smo od preuzimanja vlasti uveli redovite mjesečne dotacije privatnim dječjim vrtićima ( prije su kasnile i dva mjeseca ),  prošle smo godine povećali sufinanciranje s 410 na 500 kuna po djetetu, čime Grad Varaždin pokazuje da u privatnim dječjim vrtićima, koji  zbrinjavanju 950 varaždinskih mališana, vidi ozbiljnog partnera s kojim suradnju nastoji  i dalje unaprijeđivati. Ovo povećanje je gospođa Stanković vjerojatno smetnula s uma kad je roditeljima dala informaciju da od 2007. godine nije mijenjala cijenu korisnicima, zanemarivši da je upravo povećanje cijene  sufinancirao  - Grad Varaždin.

I na kraju, pozivamo gospođu Stanković da, umjesto širenja nemira i poticanja roditelja na nazivanje drugih privatnih vrtića i bespotrebnog vršenja pritiska na gradsku upravu,  i  nama i roditeljima i medijima dokumentira komunikaciju  s gradskim upravnim odjelima ili službenicima u kojoj traži informaciju o terminima plaćanjima, onako kako su to učinili ravnatelji nekoliko privatnih vrtića u Varaždinu. Također,  ovim joj putem skrećemo pažnju kako u članku 48. Zakona o predškolskom odgoju stoji da je sredstva za funkcioniranje djelatnosti dužan osigurati OSNIVAČ i ukoliko je on zbog bilo kojih razloga imao nenaplaćena sredstva trebao je ući u pregovore oko naplate (kao što su to učinili neki privatni dječji vrtići u Varaždinu), a ne svoje nedjelovanje prebaciti na krajnjeg korisnika, čime direktno ugrožava prava djece i roditelja.