22. ožujak 2023. | Autor: Maja Hrešć

Nastupni posjet veleposlanika Slovenije Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj je zajedno sa županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom u srijedu održao zajednički prijem za veleposlanika Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Nj.e. Gašpera Dovžana.

Na prijemu koji se održao u Županijskoj palači prisustvovale su i pročelnice Grada Varaždina Slađana Miočić i Danijela Vusić, županijski pročelnici dr. sc. Miroslav Huđek, dr. sc. Dragutin Vincek i Darko Majhen te Sanja Kopjar, ravnateljica Javne ustanove za zaštitu prirode Varaždinske županije. Uz veleposlanika Dovžana u pratnji su bili njegovi suradnici Dušan Pšeničnik i Tamara Plankar.

Veleposlanik Nj.e. Gašper Dovžan je istaknuo kako su Grad Varaždin i Varaždinska županija tradicionalno povezani s Republikom Slovenijom, a povezanosti doprinosi niz prekograničnih projekata dok ovogodišnji ulazak Republike Hrvatske u Schengen i Eurozonu otvara nove mogućnosti za suradnju. „Mi ćemo se potruditi da te brojne mogućnosti iskoristimo. Ovaj petak će biti otvoren Interreg natječaj i vjerujem da ćemo i u tom natječaju u kojem su na raspolaganju 42 milijuna eura naći niz prekograničnih projekata u korist lokalnog stanovništva. To su mali projekti, ali od njih najviše koristi ima upravo lokalno stanovništvo i to je vrlo važno. Želim istaknuti kako u Varaždinskoj županiji živi mali broj Slovenaca, a danas sam sa svojim suradnicima obišao Drugu Gimnaziju Varaždin u kojoj pedesetak učenika uči slovenski jezik po modelu C. Razgovarali smo s njima i imaju velik interes za nastavak učenja, a čuli smo također da postoje planovi za uvođenje modela C u osnovnim školama u Varaždinskoj županiji, što će naše veleposlanstvo svakako podržati.“ – rekao je veleposlanik.

Gradonačelnik Neven Bosilj je rekao kako je ovaj nastupni posjet veleposlanika Dovžana nastavak prošlotjednog posjeta slovenskog ministra kohezijskih fondova i regionalnog razvoja Aleksandra Jevšeka Gradu Varaždinu gdje su se već dotaknuli pitanja Interreg natječaja. Naše obrazovne i kulturne institucije u Gradu Varaždinu puno surađuju sa sličnim institucijama u Sloveniji i to je vrlo pohvalno. U petak imamo sastanak s predstavnicima Grada Ptuja, vezano uz prijave Interreg projekata, a sljedeći tjedan naša delegacija iz razvojnih agencija i drugih ustanova ide u Mursku Sobotu. Imamo u pripremi puno lijepih projekata i vjerujem da ćemo uspostaviti jako dobru suradnju, odnosno još više učvrstiti postojeću te da ćemo sredstvima koja su na raspolaganju preko Interrega napraviti odlične stvari.“ – zaključio je gradonačelnik.

Župan Anđelko Stričak kazao je kako su veleposlaniku na sastanku prezentirali inicijative i projekte koje provodi Varaždinska županija, a jedan od njih se tiče i Podravske magistrale. „Putem Hrvatske zajednice županija otvorio sam temu uređenja postojećih cesta lokalnog karaktera između najbližih slovenskih i hrvatskih mjesta, kako građani s jedne i druge strane ne bi morali kružiti desetak ili više kilometara. Razgovarali smo i o pitanju zaštite okoliša s obzirom da postoji nekoliko zajedničkih projekata, a jedan od istaknutijih je svakako rezervat biosfere koji se proteže uz rijeku Dravu. Veleposlanika smo informirali i o našoj inicijativi da se područje Strahinjčice, Ivančice, Ravne gore i Maceljske gore proglasi Parkom prirode jer smatram da bi ta inicijativa i njima mogla biti zanimljiva.“ – rekao je župan.