12. listopad 2021. | Autor: Maja Hrešć

Nastavlja se projekt „PONOS II – POmoćnika u Nastavi – OSigurajmo učenicima s teškoćama u razvoju II

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj u utorak je nazočio početnoj konferenciji projekta „PONOS II – POmoćnika u Nastavi – OSigurajmo učenicima s teškoćama u razvoju II“ čiji je nositelj Grad Varaždin.

Na konferenciji su uz gradonačelnika sudjelovali privremena pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić te predstavnici projektnih partnera – Razvojne agencije Sjever DAN d.o.o., sedam osnovnih škola Grada Varaždina, Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar i Katoličke osnovne škole Sveta Uršula, koji su tom prilikom i potpisali Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta.

„Projekt PONOS II nastavak je višegodišnjeg uspješnog rada na osiguravanju pomoći učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnim školama na području Grada Varaždina, čime se pridonosi inkluzivnom obrazovanju i razvoju njihovih individualnih sposobnosti, osobnosti te stjecanju znanja, vještina i iskustava potrebnih za svakodnevni život i socijalnu integraciju. U sklopu projekta osigurana su sredstva za rad 60 pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika koji pružaju pomoć za ukupno 70 učenika s teškoćama u razvoju u školskoj godini 2021./2022. No, ono što također želim istaknuti jest da nam je bio veliki problem prikupiti 60 ljudi zbog manjka radne snage, a oni su i dosad bili potplaćeni. Zbog toga sam u ovom rebalansu proračuna predvidio da pomoćnici za 10., 11. i 12. mjesec dobiju uvećane plaće i za to bi izdvojili još dodatnih 40 tisuća kuna mjesečno. Oni su do sad dobivali neto 2.549,00 kuna mjesečno, a sada bi im povećali plaće na 2.836,00 kuna mjesečno. Nadam se da ćemo to izglasati na idućoj sjednici Gradskog vijeća te da će tako i naši pomoćnici u nastavi koji rade ovaj odgovoran posao dobiti veće plaće.“ – istaknuo je gradonačelnik.

Ukupna vrijednost projekta PONOS II iznosi više od 2,7 milijuna kuna, od čega je 85% sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, a preostalih 15% sredstava osigurano je iz proračuna Grada Varaždina.

Provedba projekta započela je 1. kolovoza 2021. godine i trajat će do 31. srpnja 2022. godine.