27. travanj 2015.

Nastavak obnove fasada i pročelja

press obnova pročelja2

27.04.2015. - Grad Varaždin i ove godine  nastavlja s Programom sanacije i obnove pročelja i krovova građevina u središtu Varaždina. Na konferenciji za novinare u varaždinskoj Gradskoj vijećnici najavili su ga  Goran Habuš, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina Mario Sambolec, savjetnik za geografsko-informacijski sustav u Gradu Bojan Lukman te te pročelnik  varaždinskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture Željko Trstenjak. Od 16 vlasnika zgrada u centru Varaždina, koliko ih se prijavilo na Javni poziv Grada Varaždina o sufinanciranju obnove pročelja i krovišta,  njih 14 zadovoljilo je sve uvjete. Do početka prosinca bit će obnovljene  građevine u centru grada - od Vrazove ulice, preko Franjevačkog trga,  Kranjčevićeve, Bakačeve, Pavlinske, Preradovićeve pa sve do Milčetićeve, a ukupno će se u obnovu pročelja , stolarije i krovišta uložiti 1.635.000 kn.
„Riječ je o Projektu koji je pokrenut prošle godine, kada smo osigurali 400 tisuća kuna, a potrošeno je 220 tisuća kuna na obnovu  7 objekata. Ove smo godine osigurali 500 tisuća kuna, javilo se dvostruko više sugrađana kojima projekte obnove sufinanciramo s maksimalnim iznosom od 50 tisuća kuna.“- rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.
„Program sanacije i obnove pročelja i krovova građevina u središtu Varaždina kojeg provodi Grad Varaždin  je izuzetno vrijedan program i jedan od načina da se financijski značajno pomogne svima koji se odluče na obnovu. Svi korisnici Programa  moraju ishoditi odobrenje Konzervatorskog odjela za izvođenje radova i to na troškovnik koji je usuglašen s našim konzervatorskim uvjetima i naravno prema ponudi koja je financijski najisplativija. Svi izvođači koji daju ponude moraju imati dopuštenje Ministarstva kulture za obavljanje radova na zaštićenim kulturnim dobrima, i to je garancija da će radovi biti izvedeni kvalitetno.“ – izjavio je pročelnik  varaždinskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture Željko Trstenjak.
Dok je prošle godine iskorištena tek polovica planiranih sredstava, ove je godine osigurani iznos od pola milijuna kuna raspodijeljen već u travnju. Gradonačelnik Habuš najavio je novi natječaj s istim iznosom iduće godine, uz napomenu da svi zainteresirani pokušaju ishoditi odobrenje svih stanara, budući da su neki projekti ove godine morali biti odbijeni jer prijavitelj nije imao privolu svih stanara zgrade, a što je potrebno prema zakonu.