01. prosinac 2020. | Autor: Maja Hrešć

Nastavak izgradnje optičke mreže u prigradskim naseljima

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok u utorak je uz zamjenika gradonačelnika Zlatana Avara i ostale suradnike, kod Vatrogasnog doma Gornji Kućan, predstavio nastavak projekta izgradnje optičke mreže u prigradskim naseljima.

Gradonačelnik je pojasnio kako je riječ o dva projekta, jedan se odnosi na glavnu mrežu koju radi tvrtka Eco Net, koja je za to dobila suglasnost HAKOM-a, a drugi projekt su privatni priključci optike građana koje će Grad Varaždin sufinancirati. „Svim građanima ćemo omogućiti da od glavne mreže za korištenje optike imaju potrebne uređaje u svojim domovima, kao što smo to napravili na Banfici.“ – rekao je gradonačelnik. Projekt će se trenutno provoditi u Gornjem Kućanu, Donjem Kućanu, Kućan Marofu i Zbelavi. Najavio je da bi radovi mogli biti završeni u idućih šest do osam mjeseci, nakon čega se nastavljaju i u ostalim dijelovima grada: „Plan je bio da se u četiri godine obuhvati cijeli grad i sva naselja, no radi opravdanih razloga i različitih okolnosti, u što su građani upućeni, kao i epidemiološke situacije, to se odužilo. I dalje smo posvećeni cilju da se uvede optika u svako kućanstvo u Varaždinu.“

Građani će sve potrebne obavijesti primiti poštom od Centra kompetencija za obnovljive izvore energije. Grad Varaždin će sufinancirati opremu s oko 700 kuna po kućanstvu, a građanima će to biti besplatno. „Molim stanovnike Kućana i Zbelave da se prijave na vrijeme kako bi im osigurali uređaje.“ – rekao je gradonačelnik.