04. lipanj 2018. | Autor: Dražen Dretar

Nakon 9 godina motiv Varaždina ponovno na poštanskoj marki, Špancirfest – prvi put

Hrvatska pošta danas je u opticaj pustila dvije poštanske marke s motivima grada Varaždina i Špancirfesta. Riječ je o prigodnim poštanskim markama na temu Hrvatski turizam s motivom crkve Sv. Nikole i Špancirfesta, u povodu ovogodišnjeg jubilarnog, 20. izdanja festivala. Promociji maraka prisustvovala je i Sandra Malenica, zamjenica varaždinskog gradonačelnika.

Hrvatska pošta će u 2018. godini izdati ukupno 21 izdanje prigodnih poštanskih maraka, a serija prigodnih poštanskih maraka na temu Hrvatski turizam posvećena je upravo Varaždinu i najpoznatijoj varaždinskoj kulturno turističkoj manifestaciji, Špancirfestu.

Budući da Hrvatska pošta program izdavanja prigodnih poštanskih maraka planira i priprema više godina unaprijed, Turistička je zajednica grada Varaždina u suradnji s Varaždinskim klubom kolekcionara, te uz podršku Grada Varaždina i Varaždinske županije, još prije dvije godine Hrvatskoj pošti uputila prijedlog da se jubilarno 20. izdanje Špancirfesta obilježi izdavanjem prigodne poštanske marke, te da se uz Špancirfest u seriju poštanskih maraka Hrvatski turizam uključi i grad Varaždin.

 

Poštanske marke s motivom crkve Sv. Nikole i Špancirfesta dizajnirao je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, a autori fotografija su Mario Romulić i Dražen Stojčić. Nominalna vrijednost obje marke je po 3,10 kuna, i svaka je tiskana u nakladi od 100.000 primjeraka.

Uz prigodne poštanske marke, Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana, a izdavanje prigodnih maraka prati i prigodni žig prvog dana, koji će u ponedjeljak i utorak, 4. i 5. lipnja biti u uporabi u poštanskim uredima Varaždin i Zagreb.

Špancirfestu je, u 20 godišnjoj povijesti održavanja, ovo prvi put da se našao na poštanskoj marki, dok se motiv Varaždina, posljednji put na poštanskoj marki našao 2009. godine, u povodu 800. obljetnice proglašenja Varaždina slobodnim kraljevskim gradom, a prije toga, 1993. godine u sklopu redovitog izdanja Hrvatski gradovi.

 

U povodu izdavanja prigodnih poštanskih maraka, Turistička zajednica grada Varaždina u suradnji s Hrvatskom poštom pripremila je danas cjelodnevno događanje na Trgu kralja Tomislava. Na Korzu će od 10 do 18 sati građani moći razgledati mini izložbu - Varaždin na poštanskim markama, dok će u prigodno uređenom poštanskom uredu - kućici moći dobiti besplatnu razglednicu s motivima grada i Špancirfesta, te ju isto tako, besplatno, s porukama i pozdravima iz Varaždina, kao i prigodno izdanim markama i žigom prvog dana poslati u svijet.