06. travanj 2013.

Nakon 6 godina stanke, od danas ponovno vjenčanja u Gradskoj vijećnici

DSCN3250.JPG

06.04.2013.-Tamara  Črnjak i Matija Trubelj danas su, nakon dugogodišnje veze, pred matičarem Zlatko Oreškim izrekli „da“. Njihova velika svečanost označila je i povratak vjenčanja u varaždinsku Gradsku vijećnicu, u kojoj su se građanska vjenčanja održavala sve do 2006. godine.
Za mladence i njihove uzvanike u Gradskoj je vijećnici pripremljen cijeli ceremonijal u kojem su sudjelovali članovi varaždinske počasne garde Purgara, glazbenica Melanija Gradečak, i restoran „Zlatne gorice“.
Mladencima je prvi čestitao varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.“ Željeli smo nastaviti tradiciju vjenčanja u varaždinskoj Gradskoj vijećnici koja je prekinuta 2006. godine, nakon 62 godine tradicije. Vijećnica je simbol Varaždina i generacije i generacije Varaždinaca ovdje su izrekle sudbonosno da. Svojim ste vjenčanjem na neki način oživjeli tu tradiciju i nadam se da ćete se, baš zbog te činjenice, s još većim veseljem prisjećati ovog dana“.- rekao je mladencima gradonačelnik Habuš.
Inače, građanska vjenčanja u  Gradskoj vijećnici ceremonijalno će se oplemeniti pa će, ovisno o željama mladenaca, njihovo vjenčanje popratiti i glazbenici, članovi počasne građanske garde, a moguć je i mali catering u atriju vijećnice.
I nekoliko zanimljivih brojaka za kraj: prema podacima o broju sklopljenih brakova u građanskom i vjerskom obliku u okviru nadležnosti Matičnog ureda Varaždin, sve se više parova odlučuje na građanske oblike brakova: tako je lani u Varaždinu sklopljen 161 građanski, i 147 crkvenih brakova, 2011. Sklopljeno je 192 građanska, i 158 vjerskih brakova, dok je 2010. godine u građanski brak ušlo 167 parova, a u vjerski 185.