24. rujan 2020. | Autor: Maja Hrešć

Nakon 50 godina Varaždin ima Strategiju razvoja sporta

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok u četvrtak je uz predsjednika uprave Razvojne agencije Sjever-Dan Miljenka Ernoića, pročelnicu Upravnog odjela za kulturu i obrazovanje Draženku Dević i Marinka Šipoša iz Upravnog odjela za sport i zdravstvenu zaštitu, predstavnicima medija predstavio Strategiju razvoja sporta grada Varaždina 2020. - 2028.

U izradi Strategije sudjelovali su Razvojna agencija Sjever–Dan, sportaši, sportske udruge i Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, a provedeno je i javno savjetovanje.

„Trostruka je vrijednost ove strategije. Prije svega, mi smo sada vidjeli čime raspolažemo, kakvo je trenutno stanje i ono što već znamo, a to je da Varaždin ima jako puno sportaša, bilo u natjecateljskom sportu bilo rekreativno, ima jako puno klubova, a većina je usmjerena prema gradskom proračunu. Još uvijek je udio privatnih sponzorstava i donacija nizak. Naše strateške ciljeve i vizije smo postavili da otprilike s 30% danas aktivnih sportaša, natjecatelja i rekreativaca dođemo na 35%, da se još obnove do kraja svi objekti i da se sagrade objekti koji nam još nedostaju te ova strategija koju smo napravili i koja je osnova za dobivanje EU fondova. Danas je nemoguće prijaviti se na fondove ako nemate strateške dokumente. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali. Ovo je ogroman napor i posao. Ovaj dokument neće ostati samo deklarativan nego će se odmah krenuti s provedbom.“ – istaknuo je gradonačelnik.

Dugoročna vizija razvoja sporta i cilj utvrđen Strategijom je da Varaždin bude grad sportski aktivnih i zdravih građana, ponosan na uspješne sportaše i klubove s uspješnim i učinkovitim sustavom upravljanja i financiranja sporta i sportskeinfrastrukture. Strateški ciljevi u varaždinskom sportu obuhvaćaju modernizaciju sportske infrastrukture, popularizaciju bavljenja i praćenja sporta, poticanje izvrsnosti u sportu te razvoj same sportske struke.