20. kolovoz 2020. | Autor: Maja Hrešć

Najavljeno otvorenje izložbe ERIK/A – vunasti nosorog

Gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok i zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica u četvrtak su prisustvovali konferenciji za novinare povodom najave otvaranja arheološke izložbe ERIK/A – vunasti nosorog, jednog od najvećih projekata Gradskog muzeja Varaždin u proteklih nekoliko godina.

Izložba obuhvaća multidisciplinarni prikaz jedinstvenog paleontološkog nalaza koji se prvi put predstavlja javnosti nakon dugotrajnih i zahtjevnih radova u svrhu trajne zaštite. Fosilni ostaci vunastog nosoroga pronađeni su 1982. godine na području Malog Segečaka, a njihova starost procjenjuje se na oko 20.000 godina. ERIK/A predstavlja najbolje sačuvani primjerak takve vrste na području Republike Hrvatske.

„Ova izložba važna je, ne samo za grad Varaždin, nego i za cijelu ovu regiju, kao i za Hrvatsku. Ona pokazuje da Varaždin itekako ima arheoloških nalaza i znamenitosti koje se mogu pokazati. Kad se to napravi na jedan suvremeni muzejski način, možemo se zapravo vratiti u vrijeme od 20 tisuća godina unatrag i pokazati floru i faunu te način života životinja koje su se ovdje nalazile. Imamo i iskopine odnosno nalaze mamuta na području Motičnjaka i Lepoglave, prema tome tu se vidi da je i u tom davnom dobu ovdje postojala jedna kultura koja se sad prvi put predstavlja. Dobro je da je naš muzej dobio i prirodoslovni odjel, dakle uz ovu važnu kulturnu povijest i znamenitosti i uz sve druge odjele koje imamo, možemo pokazati i kulturu prirodoslovnosti.

Izložba se otvara 26. kolovoza 2020. godine i traje do 28. veljače 2021. godine u Palači Herzer.

Projekt je ostvaren uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Varaždina.