03. lipanj 2022. | Autor: dd

Najavljeno Ljeto u Varaždinu bogato programima

Bogat i raznovrstan program manifestacije Ljeto u Varaždinu najavljen je danas, u petak 3. lipnja 2022. godine konferencijom za novinare.

 Uz direktoricu ureda Turističke zajednice Jelenu Toth i predstavnike institucija i poduzetnika koji će organizirati pojedine dijelove programa, Ljeto u varaždinu najavio je dr.sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina:

Vidjeli ste da imamo petnaestak organizatora, od kulturnih institucija Grada Varaždina do desetak privatnih poduzetnika u kulturi i turizmu. Njih smo objedinili putem naše Turističke zajednice koja je dobila 150 tisuća kuna da objedini programe, te izda ovu lijepu knjižicu u kojoj će naši sugrađani te domaći i strani gosti moći vidjeti što nudi Varaždin. Varaždin želi biti „city break“ destinacija, zato samo se i posebno bazirali na vikende. Doslovno svaki vikend do Špancirfesta je u Varaždinu ispunjen zanimljivim sadržajima. – rekao je gradonačelnik Bosilj izdvojivši iz programa predstavljanje luksuznih automobila 10. lipnja a naročito „The Queen Symphony“ 18. lipnja zajednički koncert učenika Glazbene škole Varaždin i Glazbene škole iz njemačkog partnerskog grada Ravensburga.

 

 

PROGRAM LJETA U VARAŽDINU:

 

Na ovim linkovima možete skinuti cijeli letak Ljeta u Varaždinu

/upload/2022/06/ljeto-u-varazdinu-2022-letak_6299e6ee6a493.pdf

https://visitvarazdin.hr/wp-content/uploads/2022/06/ljeto-u-varazdinu-2022-letak.pdf

 

 

Manifestacija  „Ljeto u Varaždinu“  traje sve do 14. kolovoza kada će Varaždin, samo na kratko, predahnuti u iščekivanju i pripremama Špancirfesta. Ukupno će se u tih, nešto više od dva mjeseca, održati više od 150 programa na više od 30 lokacija, između ostaloga, Trgu kralja Tomislava, Trgu Miljenka Stančića, Franjevačkom trgu, Kapucinskom trgu, Šetalištu V. Jagića, Kazališnom trgu, Starom gradu, Trgu tradicijskih obrta, u varaždinskoj katedrali te prostorima Pečetri (P4), odnosno Centra za mlade i nezavisnu kulturu.

 

Na tim će se lokacijama održati cijeli niz raznovrsnih koncerta (od bluesa, popa, rocka i jazza), nastupa DJ-a, projekcija filmova, izložbi, te gastro i sportskih događanja. Ovogodišnje „Ljeto u Varaždinu“ pritom nema neki posebni lajtmotiv. Motiv će biti raskoš izbora u kojem će, doslovno, svatko moći naći nešto po svom ukusu.

 

NOVOSTI

 

No, kao i svake godine, „Ljeto“ će donijeti nekoliko novosti. Prije svega, od ove godine uvodi se posebni program za mame i bebe nazvan „runMAMArun“, a posebni događaj bit će ponovna međunarodna suradnja glazbenih škola iz Varaždina i partnerskog grada Ravensburga te veliki koncert „The Queen Symphony“.

 

Iako je „ljeto“ osmišljeno da praktički svaki dan toplog godišnjeg doba učini događajem, njegovo veličanstvo „vikend“ ipak zauzima posebnu važnost. Varaždin je popularno i uspješno turističko odredište, a vikend-šušur sve više i više nadopunjavaju posjetitelji iz cijele Hrvatske, ali i regije pa je i logično da smo vikend programe osmislili i kreirali i s njima u vidu – kako bi još bolje upoznali Varaždin, zabavili se, u Varaždin se poželjeli vratiti i o Varaždinu pričali svojim prijateljima.

 

Subota u Varaždinu je novi, svojevrsni brend koji obuhvaća programe i događanja koja su osmišljena i organizirana upravo kako bi vikendi bili još sadržajniji i zanimljiviji. Uz popularnu glazbu na balkonima palače Sermage i Županijske palače te glazbenu kampericu na Korzu u prijepodnevnim i večernjim satima, „subota“ obuhvaća i besplatna tematska vođenja Društva turističkih vodiča i pratitelja grada Varaždina koji će u razdoblju od 4.6.-6.8. svake subote, s polaskom ispred Gradske vijećnice u 10 sati, organizirati tematske ture za sve koji žele saznati razne zanimljivosti i legende o Varaždinu.

 

Subota je poznata i po smjeni straže popularnih varaždinskih Purgara, koja kreće od 11 sati a završava u podne, pucnjem iz topa ispred Starog grada, a subotnja novost bit će prezentacije i radionice tradicijskih obrta na Trgu tradicijskih obrta, koje će se održavati sve do 13.8. Novost su i iznimni mini koncerti  Višeslava Jaklina koji će na orguljama raskošne varaždinske katedrale svirati popularne glazbene teme i to 18. i 25.6.; 9.7. te 6.i 13.8. Za sve zainteresirane, navedeni su programi besplatni.

 

 

IZDVAJAMO

 

Biergarten 5, 3.-12.6.

Najljepši, najveći i najpopularniji varaždinski park ponovno će ugostiti raskošni desetodnevni festival posvećen hedonističkom uživanju u iznimnim pivama, finim zalogajima, odličnoj glazbi i druženju u hladovini velikih krošnji.

 

The Queen Simphony, 18.6., Korzo

Dio duge i plodonosne suradnje pobratimljenih gradova Varaždina i njemačkog Ravensburga je jednako plodonosna suradnja njihovih uglednih i starih glazbenih škola. Novi projekt pod imenom „The Queen Symphony“ nastavak je stvaranja „mega“ koncertnih spektakala mladih glazbenika, a nakon što su dvije škole prije nekoliko godina izvele „The Genesis Suite“ britanskog skladatelja Tolge Kashifa, ove će godine izvesti „The Queen Syphony“ istog autora. Riječ je o suvremenom skladatelju koji se poigrava interpretacijom melodija i djela velikih rock bendova, a s obzirom da je ovogodišnje djelo posvećeno jednoj od najvećih ikada, grupi „Queen“, Varaždin zasigurno očekuje koncert za pamćenje.

 

Od oldtimera do Nevere

 Automobili oduvijek zaokupljaju veliku pažnju javnosti, bilo kao čuda tehnike, statusni simboli, bilo zbog svojeg dizajna ili oduševljenja snagom koju stvaraju složeni strojevi u kombinaciji s odvažnošću ljudskog duha. Varaždin i „mehanička“ baština usko su povezani pa nije čudo što automobilistička događanja uvijek privlače veliku pažnju. Ni ovo ljeto neće biti iznimka jer nas čekaju:

 

Oldtimer rally (5.6.) - Oldtimer klub Zagreb

Nakon zanimljive vožnja starodobnim automobilima i motociklima od Zagreba do Varaždina, ova će povijesna karavana stići u povijesnu jezgru Varaždina i biti dostupna za razgledavanje i divljenje na Kapucinskom trgu.  Rally će se održati po 36. puta, ali u 2022. ima posebnu simboliku – 110. obljetnicu prve automobilske utrke od Zagreba do Varaždina i natrag. 

 

Fly over, sportska luksuzna vozila i Rimac Nevera – (10. i 11.6.)

Drugi vikend u lipnju rezerviran je za moderna čuda tehnologije dizajna. Puna dva dana Varaždin će biti domaćin luksuznim sportskim vozilima, uključujući i već kultnu Rimčevu Neveru, a moći ćete ih razgledati u petak, 10.6. na Kapucinskom trgu. U subotu 11.6. organizirat će se povorka kroz grad rutom: Kapucinski trg, ul. Ankice Opolski, Draškovićeva, Uršulinska, Ivana Padovca, Stančićev, Bakačeva, Gajeva, Korzo, Pavlinska, Stepinčeva, Preradovićeva, Kukuljevićeva, koja će završiti na varaždinskom aerodromu gdje će uz utrke ubrzanja i padobrance poznati akrobatski pilot Peter Podlunšek preletjeti iznad Rimac Nevere.

 

Pink Wing, (17.6.) – jedinstvena karavana superluksuznih automobila

Koncept projekta Pink Wing i ideja kojom se organizatori vode je da sudionike jedinstvene karavane u neobaveznom vikend druženju povedu na neobično putovanje i lokacije. Na posebnim i neuobičajenim lokacijama uživa se u gastronomskim delicijama svakog podneblja uz autohtonu kuhinju te se kroz druženje sudionika stvaraju poslovni kontakti i prilike. Tijekom zajedničkog putovanja, uz promociju turističkih destinacija i zaštićenih UNESCO spomenika, sudionici mogu uživati u najbolje organiziranom putovanju i provodu ikad zabilježenom na ovim prostorima. Ova jedinstvena karavana u Varaždin stiže 17. lipnja.

 

Kliker festival, (11.-19.6.), Vrum umjetnička organizacija

Uz izvedbene programe, u sklopu festivala održavaju se i radionice za djecu i roditelje, rezidencije za mlade umjetnike i edukacije namijenjene stručnjacima za odgoj i obrazovanje od ove godine na 3 lokacije: HNK Varaždin, P4, GMV.

 

 Festival varaždinskih dvorišta (25. i 26.6.)

Sjajni Festival varaždinskih dvorišta zauzet će pažnju cijelog posljednjeg vikenda u lipnju i u desetak  dvorišta donijeti raznolik umjetnički i kulturni program koji skrivene kutke povijesne jezgre širom otvara javnosti. Radionice, gastro doživljaji, izložbe, druženja s autorima, putopisi, dječji corneri, glazba i još mnogo toga, haustore i dvorišta Varaždina pretvaraju u pozornice, restorane i galerije koje treba doživjeti.

 

 runMAMArun  (2.7.)

runMAMArun je program koji objedinjuje druženje majki sa bebicama od 0-12mj u kolicima ili nosiljkama uz lagane vježbice i edukativni karakter. Smisao ovog događanja je poticanje mladih obitelji i majki da se povežu, udruže i podupiru. Program će biti održan u Šetalištu V.Jagića.

 

COFA – Contemporary Folklor Adventure (10. - 15.07.), prvi varaždinski nacionalni festival kulturne baštine, ove će godine po prvi puta u povijesti Varaždina i varaždinske županije ugostiti najbolje nacionalne folklorne grupe s pet različitih kontinenta. Kroz  mnogobrojne folklorne nastupe, stručne i edukativne sadržaje uz gostujuće domaće i međunarodne stručnjake iz područja kulturne baštine, obrazovanja i kulture,  zanimljive radionice za djecu, izložbe i  nastupe drugih umjetnika i izvođača koji (re)interpretiraju tradicijsku umjetnost i kulturu upoznat ćemo se s temeljima naše tradicijske kulture te se isto tako upoznati s bogatom, zanimljivom i atraktivnom baštinom gostujućih folklornih skupina.

 

Kerekesh teatar u dvorištu Županijske palače / KVART I HLADOVEENA u P4 / LJETNO KINO

Popularni Kerekesh teatar cijelo ljeto će od predivnog dvorišta Županijske palače stvarati kazališni kutak prepun smijeha i zabave.

 

U dvorištu Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 opet će se organizirati uspješni projekt KVART i Hladoweena namijenjeni mlađoj, cool populaciji s raznovrsnim sadržajima koji će nuditi zabavu, kreativnost i druženje.

 

Kino Gaj i ove godine organizira Ljetno kino na otvorenom i to na novim lokacijama: atrij Starog grada, Kazališni trg i prostor kod caffe bara Picabia.

 

Glazba na Stančiću / Ples na Kapucinskom

Na Trgu Miljenka Stančića petkom i subotom održavat će se glazbeni programi koji će poslužiti kao sjajan soundtrack za druženje i zabavu na tom popularnom „party“ mjestu u Varaždinu. Obožavatelji plesnih ritmova moći će pak prošetati do Kapucinskog trga gdje će moći razgibati noge, bokove i plesne cipele, u sklopu latino večeri pod zvijezdama.