25. svibanj 2023. | Autor: dd

Najavljeno bogato Ljeto u Varaždinu

Konferencijom za novinare na novom trgu u Habdelićevoj ulici u četvrtak, 25. svibnja 2023. najavljen je bogat program Ljeta u Varaždinu. Turistička zajednica Grada Varaždina okupila je varaždinske ustanove i institucije te poduzetnike koji će u periodu od 1. lipnja do 13. kolovoza pripremiti i izvesti više od 140 programa na 20 lokacija koje organizira 25 organizatora i suorganizatora.

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković pohvalio je predstavnike organizatora i suorganizatora koji su nakon što su po prvi put organizirali program Proljeće u Varaždinu predstavili bogat program Ljeta u Varaždinu: „Pozivam naše sugrađane, Varaždinke i Varaždince da dođu u grad, sudjeluju na ovim manifestacijama i da ne ostanu doma. Ovi ljudi su se zaista potrudili da grad živi tijekom cijelog ljeta i bilo bi šteta da se to propusti. Još jednom pozivam sve građane Varaždina i goste da uživaju u brojnim programima.“

 

Programe Ljeta u Varaždinu najavili su Jelena Toth, direktorica Turističke zajednice grada Varaždina

Silvija Fošnjar, Društvo turističkih vodiča Varaždin; Martina Pakšec, PR Lady; Raymond Rojnik, Koncertni ured Varaždin; Jelena Brcković, P4, KVART festival; Lana Velimirović Vukalović, POU Varaždin, Ljetno kino GAJ; Robert Magić, Show Concept, 6. Varaždin Biergarten festival; Miran Bojanić Morandini GMV, Prvi IKAR fest i Anica Sitar, Zajednica sportskih udruga grada Varaždina.

 

Što nas sve očekuje tijekom Ljeta u Varaždinu?

 

Na brojnim lokacijama diljem Varaždina posjetitelje očekuju raznovrsni koncerti svih glazbenih žanrova, nastupi DJ-eva, projekcije filmova na otvorenom, izložbe, ali i gastro te sportska događanja. U širokom spektru raznovrsnog programa svatko će moći pronaći nešto po svom ukusu.

 

Subotom u Varaždin! spoj je odlično prihvaćenih programa u organizaciji Turističke zajednice grada Varaždina, zahvaljujući kojima je Varaždin prepoznat kao atraktivna vikend destinacija. Posjetitelje tijekom ljetnih subota očekuju pomno osmišljena glazba na balkonima palače Sermage i Županijske palače u jutarnjim satima, glazbena kamperica na Korzu u prijepodnevnim i večernjim satima te popularne glazbene teme koje će odzvanjati s orgulja u varaždinskoj katedrali u izvođenju Višeslava Jaklina. Na Trgu tradicijskih obrta subote su rezervirane za radionice i prezentacije baštine varaždinskog kraja, koje će se održavati sve do kraja srpnja.

 

Za sve koji žele saznati razne zanimljivosti i legende o Varaždinu, Društvo turističkih vodiča i pratitelja grada Varaždina priprema besplatna tematska vođenja subotama od 3. lipnja pa sve do 5. kolovoza.

 

 

Subota je poznata i po smjeni straže popularnih varaždinskih Purgara, koja kreće od 11 sati a završava u podne glasnim pucnjem iz topa ispred Starog grada.

 

Novost su plesne radionice koje će se održavati na novootvorenom Habdelićevom trgu, u organizaciji Plesnog kluba D&B, pod vodstvom plesne instruktorice Branke Bartol. Posjetiteljima će 15.7. i 12.8. predstaviti svoj bogati plesni program latinsko američkih i karipskih plesova za djecu i odrasle.

 

Koncertni ured Varaždin već tradicionalno organizira brojne koncerte na trgovima, parkovima i u atriju Staroga grada, a njihovu glazbenu priču zaokružit će Fontana Blues Festival. Iz bogatog glazbenog programa izdvajamo nastupe Orkestra Greenhill big banda, Varaždinskog komornog orkestra, Varaždinskog vokalnog ansambla, Varaždinskog tamburaškog orkestra te klape Lucerne.

 

Ovogodišnje deveto izdanje Ljeta na omiljenom Trgu Miljenka Stančića kreće 16. lipnja uz bend Dobre vibracije, a posjetitelje očekuje 17 ljetnih večeri uz DJ glazbenu scenu i to svakog petka i subote s početkom u 21 sat.

 

 Izdvajamo

 

Skakački miting „Korzo Jump 2023.“, 1.6.

Atraktivni događaj „Korzo Jump“ u organizaciji Zajednice sportskih udruga grada Varaždina i AK Sloboda otvara ovogodišnju sezonu ljetnih sportskih događaja. Poslasticu pripremaju i u suorganizaciji s Udrugom za promicanje tjelesne aktivnosti i zdravlja „Active Vita“, a riječ je o Varaždin Throwdown 2023. – međunarodnom natjecanju u CrossFit ® -u koji će biti održan 3. i 4. lipnja na sportskim terenima Graberje.

 

6. Varaždin Biergarten festival, 3.-12.6.

Najljepši varaždinski park šesti će puta ugostiti desetodnevni festival posvećen predstavljanju najfinije pive i odlične urbane glazbe u jedinstvenom ugođaju zelenog ambijenta parka. Posjetitelje očekuje više od 50 vrsta piva, kokteli, nagradne igre i zanimljiva natjecanja te atraktivni live koncerti i DJ nastupi.

 

9. Varaždinske kazališne večeri, 7.-11.6.

Neizostavni dio ljeta je svakako smijeh, a kako smijeha ne bi nedostajalo pobrinuo se, kao i uvijek do sad, naš najizvođeniji teatar – Kerekeš teatar. Na otvorenoj Ljetnoj pozornici Arene Varaždin u sklopu Varaždinskih kazališnih večeri bit će odigrano pet predstava.

 

 

 

 

TIE FLY, defile luksuznih sportskih vozila, 8.6.

Jedinstvena karavana s preko 50 sportskih luksuznih automobila ponovo dolazi u Varaždin,  a ljubitelji atraktivnih limenih ljubimaca imat će priliku uživo vidjeti premijerno neka od vozila prestižne marke automobila Ferrari.

 

Međunarodni disc golf turnir - Pro Forester, 9.-11.6.

Arena Varaždin bit će domaćin Međunarodnog disc golf turnira u organizaciji Disc golf kluba Lagoda. Pozivamo sve zainteresirane posjetitelje da prošeću uz dvoranu na Dravi i podrže brojne natjecatelje. A tko zna, možda se i Vi zaljubite u disc golf.

 

KLIKER festival - festival plesa pokreta i igre, 9.-18.6.

Jedinstveni međunarodni festival plesne, scenske, glazbene i vizualne umjetnosti ove godine donosi pregršt zanimljivih sadržaja za sve dobne skupine. Dugoročna festivalska centralna tema „Festival s kojim rasteš“ naglašava važnu ulogu koju festival predstavlja prvenstveno u lokalnoj sredini, ali i na nacionalnoj te međunarodnoj kulturno-umjetničkoj sceni. KLIKER je zasigurno odlična prilika kako na promišljeni i kvalitetni način potaknuti dječji interes za suvremenom izvedbenom umjetnošću.

 

IKAR FEST, 14.-16.6.

Prvi put u Gradskom muzeju Varaždin održava se IKAR – internacionalni konzervatorsko- restauratorski stručni skup festivalskog tipa otvoren za javnost. Cilj ovakvog događanja, koji pomalo iskače iz okvira uobičajenih stručnih susreta je upoznati publiku, kako djecu tako i odrasle, s profesijom konzervatora-restauratora o čijoj se ljepoti ne govori mnogo, a eliksir dugovječnosti predmeta od kulturne, povijesne i umjetničke važnosti nerijetko ostaje skriven

iza vrata dvorskih zidina.

 

8. Festival varaždinskih dvorišta, 17.-18.6.

Povijesna jezgra Varaždina skriva brojne zanimljive prostore gradskih dvorišta, a ti prostori često su brižno čuvane oaze privatnosti Varaždinaca. Jednom godišnje tako znatiželjni posjetitelji imaju prilike zaviriti upravo u te prostore koji će ponovno biti ispunjeni glazbom, modom, umjetnošću, gastronomijom, radionicama i drugim zanimljivim sadržajima.

 

KVART festival, 22.-24.6.

Već uhodana i prepoznata ekipa Centra za mlade i nezavisnu kulturu – P4 osvježit će produženi vikend i zapaliti glazbenu scenu Varaždina svojim petim izdanjem festivala KVART. Veliki party otvorenja za sve generacije uz glazbu 70-ih, 80-ih i 90-ih bit će održan u legendarnom kinu Gaj, dok će nezaboravne karaoke, silent party te koncerti s nekim od najjačih imena hrvatske hip-hop i pop-punk glazbene scene: Bore Balboa, Dino Blunt, 2kitice, Ružno Pače, Sjena, Luzeri, Tay-Lah, Yugo.wav i mnogi drugi, biti smješteni u P4 dvorištu.

 

 

V. UPS fest - festival i natjecanje kućnih pivara, 8.7.

UPS fest ponovno će biti održan kod Arene Varaždin, a koncept ovog festivala je vrlo jednostavan – pivari kuhaju svoje pivo i dijele ga posjetiteljima festivala.  Svi zainteresirani trebaju samo osigurati čašu za degustiranje koja je ujedno i ulaznica te uživati u okusu jedinstvenih piva. Festivalske ulaznice pokrivaju i bogatu gastronomsku ponudu za sve posjetitelje te glazbeni program.

 

Street Race Show 2023., 12.-13.8.

Pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, a u organizaciji MK Metalni racing teama, AK Slavonije, Hrvatskog auto i karting saveza te Hrvatskog motociklističkog saveza na aerodromu u Varaždinu održat će se međunarodna utrka ubrzanja na 402 metara s automobilima i motociklima. Cijeli show je koncipiran kao natjecanje za otvoreno prvenstvo Hrvatske u auto i moto utrkama, a posjetitelje očekuje i atraktivni izlagački dio susreta kao i nastupi motociklista i  automobilista koji će izvoditi stunt show