18. rujan 2023. | Autor: dd

Najavljene aktivnosti u tjednu mobilnosti

U Europskom tjednu mobilnosti Grad Varaždin će provoditi nekoliko aktivnosti koje je danas, u ponedjeljak 18. rujna 2023. godine najavio zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković konferencijom za novinare u palači Patačić.

Kao najznačajniju trajnu mjeru poboljšanja održive urbane mobilnosti najavio je da će umjesto sedamnaest parkirnih mjesta za automobile u Ulici Augusta Šenoe biti iscrtane biciklističke staze i stavljeni stupići te nova prometna signalizacija. Zamjenik gradonačelnika obrazložio je tu mjeru: Napravit ćemo novu dvosmjernu biciklističku stazu kojom će se naši sugrađani moći  sigurno kretati prema tržnici i u suprotnom smjeru. Do sada su na tom dijelu biciklisti imali problema s autima , ili su se vozili u suprotnom smjeru. Sada će to biti prirodan smjer, najkraći put da biciklom od tržnice idu prema, primjerice, Kućanu i Koblenzovoj ulici. Radi sigurnost odlučili smo maknuti parkirna mjesta i omogućiti daljnje razvijanje biciklističkog prometa ovaj put ne na uštrb pješaka. Bit će vjerojatno onih koji će pitati zašto ukidate parkirna mjesta, ali ovo je bilo nužno. Svi se moramo prilagođavati novim vremenima, dati svoj obol u borbi protiv klimatskih promjena. Ponekad je potrebno parkirati stotinjak metara dalje, ili daći u grad pješice ili biciklom što je naša krajnja intencija. – rekao je Marković te dodao: Uz sve promjene koje radimo, želimo da Varaždin zaista postane grad bicikla. To je jedan proces u kojem mi moramo promijeniti sami sebe, prisiliti se da ne sjedamo svaki put u automobil kad idemo u dućan i parkiramo pred njega. Želim da budemo aktivni i pridonesemo borbi protiv klimatskih promjena.

Zajedno s Snježanom Galić Grozaj, višom stručnom suradnicom za promet u UO za gradnju i komunalno gospodarstvo najavio je da će  u četvrtak, 21. rujna 2023. godine, dan uoči obilježavanja svjetskog Dana bez automobila, za promet biti zatvorena Ulica Augusta Šenoe. Od 9 sati djeca iz varaždinskih dječjih vrtića će uz svoje odgajatelje te uz pomoć Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina na toj zatvorenoj ulici provoditi njima primjerene sportske aktivnosti, a ulicu će oslikavati kredama u boji.

Osim toga, u srijedu 20. rujna 2023. godine bit će javno predstavljeni električni bicikli koje Grad Varaždin nabavio putem javne nabave te sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Bicikle će koristiti djelatnici komunalnog redarstva te gradske uprave za obavljanje svojih svakodnevnih poslova.

Današnja konferencija za novinare bila je prilika da zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u ime Grada Varaždina javno potpiše Sporazum o posvećenosti gradova uvođenju i promicanju održivih praksi mobilnosti usvojenih u sklopu projekta CLIMASUM. Potpisivanjem ove povelje, gradovi potvrđuju svoju posvećenost održivoj urbanoj mobilnosti, temeljem postojećih planova te implementirajući dodatne mjere za neprekidno poboljšanje prometnog sustava.  Sporazum se odnosi na gradove i općine u Sloveniji, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj i Bosni i Hercegovini. Predstavlja, kao što i sam naziv sugerira, opredijeljenost jedinice lokalne samouprave na unaprjeđenje i promicanje održive urbane mobilnosti. S obzirom da Grad Varaždin već ima izrađen plan održive urbane mobilnosti, sporazum je samo dodatna stavka koja potkrjepljuje posvećenost Grada održivoj mobilnosti.

 

 

 

 

 

Sporazum o posvećenosti gradova uvođenju i promicanju održivih praksi mobilnosti usvojenih u sklopu projekta CLIMASUM

 

Planovi održive urbane mobilnosti su strateški dokumenti čiji cilj je poboljšanje mobilnosti i prijevoza u urbanim, periurbanim i ruralnim područjima davanjem prioriteta okolišnoj, socijalnoj i ekonomskoj održivosti. Mnogi gradovi izradili su planove održive urbane mobilnosti. Unatoč tome, predanost održivoj mobilnosti je kontinuirani proces. Potpisivanjem ove povelje, gradovi potvrđuju svoju posvećenost održivoj urbanoj mobilnosti, temeljem postojećih planova te implementirajući dodatne mjere za neprekidno poboljšanje prometnog sustava. 

Grad Varaždin će koristiti osmišljene smjernice razvijene unutar projekta CLIMASUM i stečeno znanje kroz radionice i obuke. Pri osmišljavanju prometnih i urbanističkih planova, uzet će u obzir sljedeće principe i mjere:

1.           Postojeći planovi održive urbane mobilnosti će se nadograditi, prilagoditi i unaprijediti u skladu s novim izazovima i prilikama, osiguravajući neprekidno poboljšanje.

2.           Sudjelovanje svih dionika: Gradovi će uključiti različite dionike, uključujući građane, predstavnike jedinica lokalne samouprave, tvrtke i civilno društvo, mlade stručnjake, u proces planiranja kako bi osigurali participativni i inkluzivni pristup.

3.           Promocija i poticanje održivih načina prijevoza: Gradovi će prioritetno promovirati održive načine prijevoza, poput pješačenja, vožnje biciklom i javnog prijevoza kako bi smanjili ovisnost o privatnim automobilima i smanjili emisije ugljika.

4.           Oblikovanje infrastrukture i javnog prostora: Gradovi se obvezuju stvaranju dobro osmišljene i pristupačne urbane infrastrukture koja prioritet daje pješacima, biciklistima i korisnicima javnog prijevoza, čineći javne prostore sigurnijima, zelenijima i privlačnijima.

5.           Poboljšanje javnog prijevoza: Gradovi će ulagati u poboljšanje usluga javnog prijevoza kako bi osigurali zeleniji, pouzdan, pristupačan sustav javnog prijevoza koji pokriva cijelo područje te tako čine javni prijevoz privlačnijom opcijom za stanovnike i posjetitelje.

6.           Praćenje, vrednovanje i prilagodba: Gradovi će kontinuirano pratiti i vrednovati provedbu svojih planova održive urbane mobilnosti te provoditi potrebne prilagodbe na temelju promjenjivih okolnosti i povratnih informacija uključenih dionika.

Potpisivanjem ove povelje GRAD VARAŽDIN pokazuje svoju predanost održivoj urbanoj mobilnosti i doprinosi stvaranju okolišno prihvatljivijeg, socijalno inkluzivnijeg i ekonomski održivijeg urbanog prometnog sustava.

 

Zamjenik gradonačelnika  Grada Varaždina

Miroslav Marković, mag. inf.