19. rujan 2023. | Autor: Maja Hrešć

Najavljene 53. Varaždinske barokne večeri

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u utorak je zajedno s ravnateljem Varaždinskih baroknih večeri maestrom Davorom Bobićem, ravnateljem Koncertnog ureda Varaždin Raymondom Rojnikom, zamjenicom župana Varaždinske županije Silvijom Zagorec te prvim tajnikom i zamjenikom šefa misije u Švicarskom veleposlanstvu Thomasom Casura u atriju varaždinskog Starog grada najavio program 53. Varaždinske barokne večeri.

Zemlja partner ove je godine Švicarska, a u 13 festivalskih dana, od 23. rujna do 4. listopada, održat će se 25 koncerata u Varaždinu i u čak pet hrvatskih županija i jednako toliko popratnih programa u sklopu programa Total baroque.

„Prije 52 godine kad je Varaždin osnovao Varaždinske barokne večeri, teško su mogli i zamisliti da će one doživjeti 53. rođendan. Vjerujem da se ova tradicija neće prekinuti barem još sto godina. Grad Varaždin ponosan je na to što je još 1994. godine ovaj festival postao festival od nacionalnog značaja, a u Hrvatskoj postoji samo šest ovakvih festivala. Varaždinske barokne večeri jedan su od kamena temeljca kulture u Hrvatskoj.“ – istaknuo je gradonačelnik te zahvalio ravnatelju Davoru Bobiću, Koncertnom uredu i svima koji su sudjelovali u organizaciji ove manifestacije. „Siguran sam da će festival i ove godine kao i svih godina do sad pronijeti dobar glas Varaždina diljem Europe te pozivam sve zaljubljenike u vrhunsku baroknu glazbu da nas posjete.“ – rekao je gradonačelnik.  

Ravnatelj VBV-a Davor Bobić osvrnuo se na ansamble i glazbenike koji će nastupiti na baroknom festivalu od otvorenja sa švicarskim La Centra Barockorkester iz Basela, Zborom HRT-a pod dirigentskom palicom velikog dirigenta Andree Marcona s kojim se o dolasku na Varaždinske barokne večeri pregovara 14 godina. Obilježit će se i 15 godina ansambla Camerata Garestin, kao i 75 godina zbora Ivan Goran Kovačić kojeg je vodio nekadašnji ravnatelj VBV-a maestro Vladimir Kranjčević. „Varaždin postaje kulturna prijestolnica, ne samo Hrvatske, već i šire i dani pred nama bit će ispunjeni posebnom energijom. Svi naši prostori koji su na raspolaganju su prekrasni, a dali smo jako puno prilika mladima jer trebamo ulagati u naše mlade, posebice  nakon razdoblja pandemije. Integracija mladih u ovaj festival od iznimne je važnosti.“ – naglasio je ravnatelj Bobić zahvalivši sponzorima i Klubu mecena koji podržavaju festival.

„Barokne večeri imaju dugotrajnu tradiciju i koristim priliku da pohvalim visoku kvalitetu i dosljednost u kvaliteti programa koja ne bi bila moguća bez truda, rada i entuzijazma organizatora. Mnogi vrsni umjetnici su davali svoj izniman doprinos kako bi se Barokne večeri mogle održavati ovaj dugi niz godina, a minimum koji mi moramo odraditi jest da to podržavamo te da baštinimo tu tradiciju i prenosimo je na mlađe generacije jer one zaista obogaćuju varaždinsku, hrvatsku i europsku glazbenu umjetnost u cjelini.“ – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Zemlja partner ove je godine Švicarska, iz koje stiže osam ansambala. Zamjenik veleposlanika u RH Thomas Casuro pozvao je Varaždince i goste na koncerte, ali i u Swiss corner koji će biti na glavnom gradskom trgu u Varaždinu ovog petka u poslijepodnevnim i večernjim satima te u subotu do 14 sati i u kojem će se moći kušati švicarske delicije, sir, slastice i vino. „Glazbenici koji stižu iz Švicarske uistinu su najbolji i veselimo se koncertima u Varaždinu i Trakošćanu, a moramo izdvojiti i koncerte u sklopu Total baroque programa. Tako nas u petak očekuje nastup banda Schabyschigg kod Starog grada, a Trio vein, koji spaja jazz s klasičnom glazbom nastupit će u Novom Marofu 28. rujna.“ – istaknuo je Casuro.

Nakon svečanog koncerta otvorenja u petak koji će se moći pratiti i u izravnom prijenosu na HRT 3, uslijedit će vanjski dio otvorenja kod Starog grada uz švicarsku glazbu i druga iznenađenja te vatromet oko 22 sata. U sklopu festivala na kojem će nastupiti i brojni domaći vrhunski barokni interpreti, održat će se i izložbe, znanstveni skup posvećen akademiku Vatroslavu Jagiću, izložba u galeriji Kerameikona, koncert za bebe i roditelje, nekoliko majstorskih tečajeva za učenike. Tradicionalno, dan prije otvorenja Varaždinskih baroknih večeri, ovog četvrtka na varaždinskom Korzu bit će otvorena 28. Međunarodna izložba cvijeća sa stalnom temom „Barok, glazba, cvijeće“.