29. svibanj 2023. | Autor: dd

Najavljena varaždinska biciklijada

U subotu 3. lipnja 2023. godine bit će održana 22. Varaždinska biciklijada. Konferencijom za novinare danas, u ponedjeljak 29. svibnja 2023. najavili su je Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina, Anica Sitar, stručna suradnica Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina i Janko Gušić, predsjednik Biciklističkog kluba ASI.

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković zahvalio se svim organizatorima na uloženom trudu te uz poziv svima da dođu na biciklijadu naglasio kako je Grad Varaždin dolaskom aktualna gradske vlasti promijenio način razmišljanja i odnos prema biciklizmu: Smatramo da je biciklizam nešto što određuje grad Varaždin. S obzirom da smo ravničarski grad posvećeni smo tome da se što više ljudi počne koristiti biciklom. Biciklijada je prilika da se što bolje upoznamo i podružimo. Na Gradu Varaždinu je da se poradi puno više na unapređenju infrastrukture za biciklizam kako bi postao siguran za bicikliste. Ne želimo brzati s nekim rješenjima koja nemaju stručnu podlogu, ali želimo postepeno mijenjati navike naših sugrađana da što manje koristie automobile a što više pješače i koriste bicikle. To je veliki trend u cijeloj Europi i u svijetu, svi se okreću zelenoj tranziciji, biciklizmu i svemu što vodi zdravom načinu života. – rekao je Marković najavivši da će Grad Varaždin nastojati primijeniti nova rješenja koja će omogućiti građanima da koriste bicikle sigurno i što više.

 

Biciklijada će se održati 3. lipnja upravo na Svjetski dan bicikla u organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, BBK ASI, te uz pomoć Društva za zaštitu od dijabetesa pod pokroviteljstvom Grada Varaždina. Okupljanje i prijave sudionika počet će u 9 sati na Kapucinskom trgu a start je zakazan za 10 sati. Ruta biciklijade nije zahtjevna ni komplicirana, vozit će se 18 kilometara bez uspona i prilagođena je svima, od vrtićke djece do starijih osoba. Biciklijada nosi epitet obiteljske biciklijade, tempo kretanje će biti oko 15 km/h, a u pratnji će biti policija i hitna pomoć. Prijave su besplatne, a prvih 300 sudionika dobit će majcu. Cilj će biti kod hostela Stara vaga gdje je predviđen topli obrok i druženje sudionika biciklijade. Za djecu će biti pripremljeno natjecanje u vožnji spretnosti, najavljeno je i predavanje te prezentacija dječjih bicikala, a članovi društva za zaštitu od dijabetesa mjerit će razinu šećera u krvi i tlak.

Djeca, sudionici biciklijade do starosti 16 godina obavezni su nositi kacigu.  Ruta biciklijade kretat će od Kapucinskog trga, do Kučana gdje je kod škole predviđena stanka, a zatim se kreće prema Trnovcu i gospodarskoj zoni uz kanal do Arene gdje se nastavlja prema gradu i cilja kod hostela Stara vaga.