25. siječanj 2024. | Autor: dd

Najavljena kulturna suradnja Varaždina i Češke Republike

U sjedištu varaždinske gradske uprave u palači Patačić u četvrtak, 25. siječnja 2024. gradonačelnik Grada Varaždina priredio je prijam za NJ. E. Milana Hovorku, veleposlanika Češke Republike u Republici Hrvatskoj te Janoša Harmana, ravnatelja Moravske filharmonije. Prijemu su nazočili i Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin.

Kako je tom prilikom istaknuto, Varaždin će imati čast ugostiti jedan od najboljih i najstarijih orkestara iz Češke, poznati Moravski filharmonijski orkestar. Orkestar koji u punom sastavu ima devedeset izvrsnih muzičara, naročito se ističe izvedbama Dvoržaka i Smetane te drugih klasika češke nacionalne muzičke kulture. Nakon koncerata u Budimpešti i Pečuhu, a prije Dubrovnika, nastup Moravske filharmonije u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog kazališta bit će održan krajem 29. svibnja ove godine povodom Dana državnosti Republike Hrvatske.

 I dok će hrvatska kulturna javnost imati priliku u Varaždinu uživati u izvedbama  čeških muzičara, ljubitelji umjetnosti u Češkoj uživat će i hrvatskoj likovnoj umjetnosti. Naime, Gradski muzej Varaždin priprema u 10. listopada ove godine otvorenje izložbe slika i skulptura hrvatskih umjetnika 20. i 21. stoljeća. Iz fundusa GMV-a  u galeriji Moravskog zemaljskog muzeja u Brnu bit će izložene 63 slike i 19 skulptura velikana hrvatske umjetnosti poput Bukovca, Meštrovića, Ivekovića, Slave Raškaj te Stančića, Gašparića, Kulmera i drugih.

Na susretu u Varaždinu istaknuta je bliskost hrvatskog i češkog naroda koju kulturni događaji popu nastupa filharmonijskog orkestra ili izložbe vrhunskih djela još više produbljuju i učvršćuju.