25. rujan 2023. | Autor: Maja Hrešć

Najavljena 4. sjednica Gradskog vijeća i participativni proračun za građane

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u ponedjeljak su održali konferenciju za novinare povodom nadolazeće 4. sjednice Gradskog vijeća.

Predsjednik Gradskog vijeća najavio je pojedine točne dnevnog reda. „Rebalansom proračuna nastojimo udariti novi tempo i omogućiti provedbu svih projekata te se prilagoditi novim okolnostima. Važno je istaknuti nekoliko stvari, rebalansom ćemo osigurati sredstva za dječje božićnice, zatim božićnice za umirovljenike, tu je i izrada novih idejnih rješenja za sportsko rekreacijski centar na Srednjoškolcu, za novo idejno rješenje za baseball igralište u Jalkovcu te za balon u Graberju, sredstva za pomoćnike u vrtićima i školama, sredstva za nabavku novih kuhinjskih aparata u školama kako bi unaprijedili kvalitetu prehrane za naše učenike, sredstva za energetsku obnovu zgrade HNK i još mnogo važnih projekata.“ -  rekao je Lovro Lukavečki.

Najavio je kako će na sjednici Gradskog vijeća biti i Prijedlog odluke o javnim priznanjima koja će se dodijeliti povodom obilježavanja Dana Grada u prosincu: „Nakon provedene analize odlučili smo reducirati broj nagrada kako bismo podignuli dignitet i onih nagrađenih, ali i nagrada.“

Raspravljat će se i o Prijedlogu odluke o sufinanciranju javne usluge sakupljanja komunalnog otpada u kategoriji kućanstva. „Radi popunjenosti kapaciteta, Čistoća je bila primorana sklopiti ugovor sa privatnim pružateljem usluga te je došlo do određenih korekcija cijena. No, kako bi omogućili građanima da se prilagode i da mogu na adekvatan način se pripremiti za novi sustav i nove cijene, Grad Varaždin će istu cijenu držati do kraja ove godine.“ – kazao je predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki te je pozvao gradske vijećnike koji će se odazvati sjednici da rasprava bude konstruktivna, da kultura komunikacije bude na razini i da svi zajedno rade u interesu građana.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković osvrnuo se na participativni proračun za građane za koji je spreman javni poziv. „Danas ćemo objaviti javni poziv za naše sugrađane da sudjeluju u pripremi proračuna za 2024. godinu te da sami predlože male komunalne akcije koje će se odraditi iduće godine. Ovaj puta smo napravili korak više tako da ćemo otvoriti posebnu aktivnost u proračunu u vrijednosti 300 tisuća eura koje ćemo namjenski osigurati za male komunalne akcije koje će predložiti naši sugrađani do kraja listopada.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika.

Naglasio je kako se ne radi o megalomanskim projektima već o prijedlozima za male komunalne akcije za koje građani vjeruju da će poboljšati kvalitetu života u njihovom kvartu, a sredstva će se osigurati tako da se preusmjere sredstva koja su se koristila za financiranje mjesnih odbora.

„Želimo našim građanima unaprijediti kvalitetu života u njihovom okruženju. Ono što je ključno jest da ćemo sredstva za to osigurati ukidanjem mjesnih odbora. Naime, ide promjena Statuta Grada Varaždina kojom ćemo umjesto neefikasnih mjesnih odbora direktno komunicirati s građanima, upravo putem ovakvog participativnog proračuna. Periodično će se održavati zborovi građana u svakom kvartu, odnosno mjesnom odboru na kojima će građani moći komunicirati s nama direktno. Samo za naknade predsjednicima mjesnih odbora potrošili smo preko 100 tisuća eura u mandatu, a neki predsjednici su za to što su u 4 godine odradili jednu sjednicu dobili 3360 eura neto naknade. Postoje puno važniji projekti na koje taj novac treba usmjeriti i tim sredstvima ćemo financirati upravo projekte koje će naši sugrađani direktno predložiti putem participativnog proračuna.“ – objasnio je na konferenciji za novinare.

Ističe kako se ne radi o ukidanju direktne participacije građana. „U ovim modernim vremenima promijenila su se sredstva komunikacije i način komunikacije putem mjesnih odbora je takoreći nekakav relikt prošlosti i treba ga mijenjati. To su napravili i drugi gradovi i općine i svi su svjesni da takav način više ne funkcionira. Želimo poboljšati način komunikacije s građanima i omogućiti da to bude puno brže. Naši sugrađani već se sad mogu javiti putem GRIC-a za svaki problem i imamo zaista puno upita, a sada imamo i participativni proračun koji ćemo podići na još veću razinu. Također, imamo i participativni proračun za djecu i mlade i zaista se trudimo slušati i čuti naše sugrađane.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika.