09. lipanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Najavljena 27. sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina

Gradonačelnik Ivan Čehok u utorak je s predsjednikom Gradskog vijeća Grada Varaždina Damirom Habijanom i zamjenikom gradonačelnika Zlatanom Avarom održao konferenciju za medije na kojoj su najavili najaktualnije teme s dnevnog reda predstojeće sjednice Gradskog vijeća.

U vezi proširenja zone parkiranja gradonačelnik je istaknuo kako Gradsko vijeće mora provesti tu odluku radi repova bivšeg Gradskog vijeća i neraščišćenih odnosa koje su zatekli preuzimanjem mandata: „Da bismo to raščistili, moramo postupiti u skladu s koncesijskim ugovorom. Idemo na one lokacije gdje nas najčešće građani upozoravaju da je kaos u parkiranju, kao što su Kratka, zatim ispred Konzuma u Braće Radića, oko stadiona Sloboda, i druge lokacije na kojima se ostavljaju automobili po sedam, osam sati. Nismo išli za tim da znatno povećavamo broj parkirališnih mjesta. Grad Čakovec ima 2100 parkiranih mjesta, a Varaždin 950. U Varaždinu neće biti naplata parkiranja po cijelom gradu, ali na točkama gdje danas imamo problema u parkiranju, stavit ćemo pod naplatu. Građanima je i dalje ostala mogućnost da imaju besplatnih parkirališnih mjesta oko centra grada gdje se mogu parkirati.“ Prag tolerancije za kupnju karte biti će 5 minuta. Na temelju odluke Gradskog vijeća, gradonačelnik će još morati donijeti plan parkirališnih mjesta.

Predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan slaže se da se situacija koja traje više od šest godina, s uključuje i spor između koncesionara i Grada Varaždina što je proisteklo iz loše komunikacije, mora što prije riješiti. „U razgovoru s koncesionarom, a imajući u vidu i javni interes svih Varaždinki i Varaždinaca, riješit ćemo ovaj problem. Ako pogledate gradove poput Koprivnice, Ivanca, Čakovca, oni su nekoliko puta manji od Varaždina, a obuhvat pod naplatom puno je veći. Parkiranje se mora regulirati na ovaj način, da se ne stvaraju gužve, da bude protočnost u prometu čime povećavamo i sigurnost u prometu.“ – rekao je predsjednik Gradskog vijeća. Također je apelirao na vijećnice i vijećnike da se na sjednici suzdrže od politiziranja i da se fokusiraju na teme koje su na dnevnom redu.

Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar osvrnuo se na točku dnevnog reda koja se dotiče sortirnice otpada: „Na projektu sortirnice radimo već duže vrijeme. Čistoća je već davnih dana počela raditi, no promjenom uvjeta natječaja, sortirnicu mogu prijaviti samo jedinice lokalne samouprave, gradovi i općine. Grad Varaždin potaknuo je inicijativu da sve općine i gradovi u kojima Čistoća obavlja svoju uslugu budu zajedno u ovom projektu. Projekt sortirnice trenutno je procijenjen na 50 milijuna kuna, sufinanciranje je moguće do 85 posto, ali postoji mogućnost i da se sufinancira u cjelokupnom iznosu. Sortirnica koju trenutno ima Čistoća je zastarjelih tehnologija i više ne ispunjava uvjete koje bi trebala ispuniti. Kraj Reciklažnog dvorišta gradila bi se nova sortirnica čime ćemo riješiti problem gospodarenja otpadom.“ Donošenjem odluke Gradskog vijeća vezano uz sortirnicu, ispunit će se uvjet za prijavu projekta.