12. rujan 2019. | Autor: Maja Hrešć

Najavljena 24. Međunarodna izložba cvijeća

U atriju Starog grada u četvrtak se održala konferencija za medije povodom najave održavanja 24. Međunarodne izložbe cvijeća koju u sklopu Varaždinskih baroknih večeri organizira Udruga vrtlara Varaždinske županije, pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Turističke zajednice Grada Varaždina, Varaždinske županije, Turističke zajednice Varaždinske županije i Zagrebačke banke. Konferenciji je prisustvovao i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan.

„Drago mi je što se Međunarodna izložba cvijeća nastavlja. Osim što je popratni program Varaždinskih baroknih večeri, ona je zasigurno, s obzirom na svoj značaj, bogatstvo i svoju prepoznatljivost, postala nešto iznad toga, ali i daje posebnu notu samoj svečanosti baroknih večeri. Sinergija baroka, glazbe i svijeća odlično se ukomponirala i odlično se uklapa u cijeli ovaj prostor. Grad Varaždin će i u budućnosti, kao i dosad, nastaviti podupirati ovu izložbu. To je jedno od rijetkih mjesta na kojem vrtlari iz varaždinske županije imaju priliku na jedinstvenom prostoru prezentirati i pokazati što znaju. Zahvalio bih ravnatelju muzeja što je omogućio da zidovi ovog dvorca dobiju posebnu ljepotu tijekom četiri dana trajanja izložbe.“ – rekao je Damir Habijan.

Tema i naziv izložbe je „barok – glazba – cvijeće“, a zemlja partner ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri prema kojoj će se graditi cvjetne kreacije je Švedska. Svečano otvaranje izložbe održat će se 19. rujna u atriju Starog grada, a sama izložba traje od 19. – 22. rujna 2019. godine. Izložba prije svega prezentira zajednički nastup Udruge vrtlara Varaždinske županije i pojedinaca, članova, s posebnim naglaskom na sudjelovanju mladih, učenika škola, te njihovih mentora. Floristi i vrtlari će kroz svoje instalacije, aranžmane i kompozicije prikazati specifičnosti i prepoznatljivosti švedske kulture i tradicije.

Uz radove švedskih florista, na izložbi će se moći pogledati radovi florista iz Nizozemske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, a događanju će se pridružiti Udruženja obrtnika (floristi) iz Siska i Zagreba. Veliki doprinos izložbi daje varaždinska tvrtka Parkovi d.d., kako u sponzorskom tako i u organizacijskom i izložbenom dijelu. Sudjelovati će vrtlari iz Varaždinske i Međimurske županije, tvrtke, dobavljači i proizvođači opreme, materijala za aranžiranje cvijećem te hortikulturnog bilja.

 

24. MEĐUNARODNA IZLOŽBA CVIJEĆA

Tema:  „barok – glazba – cvijeće“

19. – 22. rujna 2019.

 

Sadržaji izložbe:

Ulaz - atrij, gotička kula        

- prezentacijski prostor za proizvođače i floriste

- slike cvijeća i motiva Švedske

- radovi međunarodnog ispita FlorCert

Dvorište Staroga grada                                               

- vrtlarske instalacije škola i tvrtki

Galerija 1. kat                                                                    

- vrtlarski unikati slikarica s cvijećem

Lapidarij                                                                        

- prezentacijski prostor za proizvođače i tvrtke

Zelene površine ispred Staroga grada                                

- natjecanje učenika, prezentacijski prostor sudjelovanje vrtića i osnovnih škola