13. rujan 2018. | Autor: Maja Hrešć

Najavljena 23. Međunarodna izložba cvijeća „Barok, glazba, cvijeće“

Danas je u Gradskoj vijećnici održano predstavljanje 23. Međunarodne izložbe cvijeća pod nazivom „Barok, glazba, cvijeće“ čiji je pokrovitelj Grad Varaždin, a koja će se održati u sklopu Varaždinskih baroknih večeri (VBV) od 20. – 23. rujna 2018. godine.

Na predstavljanju su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, ravnatelj Koncertnog ureda Grada Varaždina Raymond Rojnik, predsjednica Udruge vrtlara Varaždinske županije Blanka Pazman sa svojom zamjenicom Marom Bogović i tajnicom Karmelom Radošević te pročelnica Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport Draženka Dević.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica osvrnula se na novi koncept Varaždinskih baroknih večeri – total barok, napomenuvši da je jednu od najvećih uloga u tom novom konceptu imala izložba cvijeća koja je među najvažnijim popratnim događanjima VBV-a. „Ova izložba je posebna, ne samo zato što je tematska jer je vezana uz državu partnera koju VBV ima, nego i zato što je ona međunarodnog karaktera i u njoj sudjeluje jako puno mladih“, izjavila je Sandra Malenica.

Ove godine floristi prilagođavaju svoje cvjetne kreacije kulturnom blagu Japana koja je zemlja partner VBV-a te će tim povodom na izložbi sudjelovati i japanski florist. Uz njegove radove, moći će se vidjeti radovi florista iz Nizozemske, Italije, Slovenije, Slovačke, Švedske, Mađarske i Srbije. Slike cvijeća i motiva Japana bit će prikazane u kviling tehnici. Na izložbi sudjeluju floristi/vrtlari iz Varaždinske i Međimurske županije, tvrtke, dobavljači i proizvođači opreme, materijala za aranžiranje cvijećem i hortikulturnog materijala iz Hrvatske i susjednih zemlja. Ovom događanju pridružit će se Udruženja obrtnika (floristi) iz Splita, Koprivnice, Siska i Zagreba. Veliki doprinos izložbi u sponzorskom, organizacijskom i izložbenom dijelu daje i gradska tvrtka Parkovi d.d.

U sklopu izložbe provode se dva natjecanja: 2. Međunarodno natjecanje timova mladih florista u organizaciji Udruge vrtlara Varaždinske županije i 12. Međunarodno natjecanje učenika srednjih poljoprivrednih škola u aranžiranju i izvedbi cvjetnih instalacija. Očekuje se dolazak škola iz Slovenije, Slovačke, Nizozemske i Hrvatske.

Za sve posjetitelje, a prvenstveno za bake, djedove i njihove unuke, organizira se besplatna cvjetna radionica povodom Svjetskog dana baka i djedova koji je podržan od strane svjetske florističke organizacije FLORINT i Vatikana. Cilj radionice je potaknuti kulturu poklanjanja cvijeća te podsjetiti na važnost uloga baka i djedova koji kao „anđeli čuvari“ obitelji imaju i važnu ulogu u društvu u cjelini.

Posjetitelji će također moći pratiti polaganje međunarodnog ispita za stjecanje Europske diplome cvjetnog dizajna FlorCerta.

 

Plan i program:

  • 20. rujna od 10.00 do 13.30 sati

Natjecanje učenika u aranžiranju:

2. Međunarodno natjecanje mladih florista i 12. Međunarodno natjecanje učenika srednjih  poljoprivrednih škola u aranžiranju i izvedbi cvjetnih instalacija 

  • 20. rujna u 18.00 sati 

Otvorenje 23. Međunarodne izložbe cvijeća

  • 22. rujna od 10,00 do 12,00 sati

Besplatna cvjetna radionica za bake, djedove i njihove unuke povodom Svjetskog dana baka i djedova  

 

Trajanje izložbe: 20. rujna 2018. od 18.00 do 19.00 sati

                21. – 23. rujna 2018. od 10.00  do  19.00  sati

 

Sadržaji:

  1. Ulaz – Atrij Starog grada, Gotička kula i dvorište Staroga grada        

 - prezentacijski prostor za proizvođače i floriste

  1. Dvorište Staroga grada                                               

- vrtlarske instalacije škola i tvrtki

  1. Galerija                                                                       

 - vrtlarski unikati slikarica s cvijećem

  1. Lapidarij                                                                      

 - prezentacijski prostor za proizvođače i tvrtke

  1. Zelene površine ispred Staroga grada                         

- natjecanje učenika, cvjetne radionice, prezentacijski prostor sudjelovanje vrtića i osnovnih škola