21. lipanj 2019. | Autor: ddretar

Najavljen Zuberfest

Konferencijom za novinare u petak u Gradskoj vijećnici predsjednica varaždinskog zbora Kapela Paulina Warasdin Vesna Kušćer Čisar i umjetnički voditelj zbora Zdenko Kušćer najavili su održavanje prvog Zuberfesta. Riječ je o festivalu zborova koji će se održati u čast prof. Marijana Zubera.

19. i 20. listopada 2019. godine u HNK Varaždin bit će održan „1.Zuberfest", festival zborskog  pjevanja kojim se želi revitalizirati lik i djelo prof. Marijana Zubera. Inicijator i organizator ove manifestacije je Udruga Kapela Paulina Warasdin, uz potporu Grada Varaždina, HNK-a Varaždin te poznatih hrvatskih glazbenika  (Vladimira Kranjčevića, Ruže Pospiš Baldani,Višnje Mažuran).

Na taj način želimo odati priznanje velikom varaždinskom glazbeniku, dirigentu, glazbenom pedagogu, dugogodišnjem ravnatelju Glazbene škole Varaždin i inicijatoru brojnih kulturnih događanja u našem gradu, zemlji pa i šire.

Prof. Zuber odgojio je generacije glazbenika, objavio mnoštvo stručnih članaka i afirmirao Glazbenu školu i grad Varaždin u međunarodnim okvirima.

    

U okviru „1. Zuberfesta“ 18. listopada 2019. godine bit će otvorena izložba „Marijan Zuber, život i djelo", na kojoj će biti prezentirana obilna dokumentacija koju je prof. Zuber marljivo sakupljao tijekom desetljeća svog rada, a koja će evocirati brojne uspomene vezane za glazbeni život Varaždina u drugoj polovici 20. stoljeća.

Na „1. Zuberfestu“ kojeg će otvoriti maestro Vladimir Kranjčević,  nastupit će desetak zborova od kojih jedan dio u subotu (19.10.) , a drugi dio u nedjelju (20.10.).

Osim koncertnog dijela festivala, zborovi će pjevati i na varaždinskim trgovima i ulicama kako bi približili ovaj oblik umjetnosti što većem broju naših sugrađana, a i kako bi predstavili vrhunske izvođače našem gradu.

Drugog dana, 20.10.2019. nakon koncertnih izvedbi, održat će se gala koncert na varaždinskom Korzu, ispred Gradske vijećnice.

 

Pozivamo sve građane Varaždina kao i ostale koji su poznavali i cijenili rad prof. Zubera da nam se priključe 27. lipnja 2019. u 19.00 sati kod grobnog mjesta prof. Zubera (neposredno uz ulaz prema Radićevoj ulici), kako bismo svečano obilježili godišnjicu njegove smrti, položili vijenac i zapalili svijeće uz prigodni glazbeni program (Kapele Pauline Warasdin).

Isto tako, obilježit ćemo godišnjicu njegovog rođenja, 9. rujna 2019. godine, o čemu će javnost biti obaviještena naknadno.