04. srpanj 2022. | Autor: Maja Hrešć

Najavljen program međunarodnog folklornog festivala COFA

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u ponedjeljak je prisustvovao predstavljanju programa međunarodnog folklornog festivala COFA (Contemporary Folklor Adventure / suvremena folklorna avantura) koji će se održati od 10. do 15. srpnja 2022. godine u Varaždinu i Varaždinskoj županiji.

Predstavljanje se održalo u Županijskoj palači Varaždinske županije, uz nazočnost zamjenice župana Silvije Zagorec, idejne začetnice festivala Petre Golubar i predstavnice programskog partnera Udruge SVIMA Julliete Janušić.

Generalni pokrovitelj festivala COFA je Varaždinska županija, pokrovitelj je Grad Varaždin, a programski partner Udruga SVIMA.

„Varaždin je već prepoznat kao grad vrhunskih, ponajboljih festivala na međunarodnoj razini i ovaj jedinstveni folklorni festival dodatno nas etablira u tom području. Folklorni plesovi su oblik čuvanja naše tradicije i identiteta stoga kontinuirano potpomažemo naše udruge koje se bave tradicijskom kulturom i podržavamo održavanje ovakvih manifestacija. Veseli me što ćemo moći u Varaždinu vidjeti tradicijske plesove daleke Kolumbije ili SAD-a, kao i europskih zemalja, Švicarske u kojoj imamo i grad prijatelj Schaffhausen, Ukrajine i Slovenije. Ovim festivalom promoviramo i naš grad, našu turističku ponudu i našu nematerijalnu kulturnu baštinu, a kulturno nasljeđe se najbolje upoznaje i prenosi na mlađe generacije kroz ples, glazbu, običaje, gastronomiju. Također uspostavljamo dobru međunarodnu kulturnu suradnju. Siguran sam da će naši sugrađani uživati na festivalu i pozivam sve na svečano otvorenje u nedjelju na Kapucinski trg.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj. 

COFA je novi međunarodni folklorni festival certificiran unutar mreže CIOFF UNESCO festivala. CIOFF je međunarodna organizacija koja se bavi folklornim festivalima i očuvanju kulturne baštine te okuplja preko 130 članica iz cijelog svijeta. Tijekom šest dana festivala, gostujući folklorni ansambli predstavit će tradicijske pjesme i plesove Kolumbije, Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajine, Švicarske, Slovenije te Hrvatske. Očekuje se nastup preko 170 sudionika, a od domaćih folklornih grupa predstavit će se Varaždinski folklorni ansambl. Posjetitelji će uz vrhunske i besplatne folklorne nastupe u sklopu festivala moći uživati u edukativnim programima, panel raspravama, kreativnim radionicama za djecu i mlade te upoznati raznoliku kulturnu baštinu iz raznih krajeva svijeta.

Petra Golubar je istaknula kako je uložen velik trud da u Varaždinsku županiju dođu najbolje certificirane folklorne skupine iz cijelog svijeta. „Nismo zaboravili ni na naše najmlađe članove folklorno-umjetničkih društava. Za najmlađe žitelje Varaždina bit će organizirane edukativne radionice i čitaonice u jutarnjim satima u palači Herzer, a jedna od atrakcija bit će i umjetnička instalacija koja će krasiti pročelje Županijske palače.“ – najavila je idejna začetnica festivala.

Službena ceremonija otvorenja festivala COFA započinje u nedjelju, 10. srpnja s početkom u 19:30 sati na Kapucinskom trgu u Varaždinu. Nastupi gostujućih folklornih grupa, uz Varaždin, održati će se u Varaždinskim toplicama, Ljubešćici, Sračincu i Visokom.