06. lipanj 2024.

Najavljen opsežan dnevni red 9. sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina

  • Gradonačelnik Neven Bosilj osvrnuo se na  financiranje vrtića i ekonomske cijene, na prekršajni nalog ministarstva te na parkirne blokove

Devetu sjednicu Gradskog vijeća Grada Varaždina, koja će biti održana u obnovljenoj Gradskoj vijećnici na Trgu kralja Tomislava u utorak, 11. lipnja 2024. godine s početkom u 15 sati najavili su konferencijom za novinare gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki

koji je istaknuo: Ono po čemu je ova sjednica posebna jest što se nakon dugo vremena gradsko vijeće vraća u našu obnovljenu Gradsku vijećnicu. Do sada smo sjednice održavali uglavnom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu ili u Palači Herzer ili zbog COVID-a ili zbog obnove Gradske vijećnice, ali sada se evo konačno vraćamo.

Na najavljenoj sjednici Gradskog vijeća imat ćemo mnogo novosti, osim potpuno novog dizajniranog prostora gdje više neće biti klasične klupe, već okrugli stol s mikrofonima te će vijećnici sa svojih mjesta moći diskutirati i glasati. Isto tako, čeka nas i novi digitaliziran sustav koji će nam uvelike olakšati glasanje i rasprave.

Što se tiče same sjednice, ponovno imamo iznimno iscrpan i zanimljiv dnevni red s vrlo važnim točkama i odlukama. Ukupno je 30 točaka od kojih su neke tehničke naravi, a neke iznimno važne za funkcioniranje grada. Osim izvršenja proračuna i rebalansa proračuna imamo izvješća o radu gradskih tvrtki i ustanova za 2023. godinu. Na dnevnom redu je i informacija o provedbi sanacije odlagališta Brezje, gdje će gradonačelnik izvijestiti vijećnike o dinamici sanacije odlagališta i cjelokupnom napretku samog projekta.

Isto tako, kao što smo najavili na dnevnom redu će se naći odluka o prodaji po povoljnijim uvjetima građevinskog zemljišta u Gornjem Kućanu kako bismo uistinu pomogli mladima koji se žele osamostaliti. U tom pogledu istaknuo bi da imamo i prijedlog odluke o stipendijama i potpora poduzetnicima, ali i izbor novog Savjeta mladih Grada Varaždina.

Dakle, dnevni red je iznimno iscrpan i očekujem od vijećnika da budu koncentrirani, da rasprava bude konstruktivna i civilizirana, a vjerujem da će nam u svemu pomoći i novi digitalizirani sustav.

Gradonačelnik Neven Bosilj u svojoj je najavi, uz opis novog konferencijskog sustava i načina elektroničkog glasanja u obnovljenoj dvorani za sjednice, ponadao se da će ti noviteti omogućiti ekspeditivnost i konstruktivnost u radu vijeća. Iz dnevnog reda istaknuo tek nekoliko točaka: Proračun Varaždina je težak oko 125 milijuna eura i to je najveći proračun koji je ikad u povijesti imao Grad Varaždin. U rebalansu proračuna najbitnije stavke su povećanje za dječje vrtiće Grada Varaždina i privatne vrtiće. Za to ćemo izdvojiti milijun eura više zato jer moramo ispoštovati određene odluke Hrvatskog sabora po kojima zaposlenima u gradskim vrtićima plaće daje grad, a ne država. Objasnio je da država prihvaća ekonomsku cijenu od tek 292 eura, a zatim je dodao: Ekonomska cijena boravka svakog djeteta u vrtiću nakon povećanja plaća koje moramo uskladiti po odluci Sabora će biti preko 500 eura. Naši sugrađani će i dalje za svako dijete plaćati 117 eura. Svi moraju biti svjesni da će Grad Varaždin praktički izdvajati gotovo 400 eura po djetetu mjesečno, odnosno godišnje gotovo 5 tisuća eura za svako dijete koje ide u gradski vrtić. Dižemo i ekonomsku cijenu u privatnim vrtićima na oko 350 eura za što smo također predvidjeli iznos u proračunu. Problem je u tome što u tim novim sustavima plaća  80 posto ekonomske cijene vrtića otpada na plaće zaposlenih koje mora podmiriti grad. – rekao je gradonačelnik Bosilj te dodao da će Grad Varaždin ukupno za dječje vrtiće iz proračuna izdvajati više od 7 milijuna eura.

Otvorio još jednu aktualnu temu vezane uz vrtiće: Stalno imamo nekakve inspekcije pa smo sada tako u vrtiću imali inspekciju Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih. Imamo slučaj da su neki stvarno „odlijepili“ od stvarnosti pa smo dobili prekršajni nalog jer se ne držimo državnog pedagoškog standarda. U gradskim vrtićima imamo 25 djece s posebnim potrebama, a prema državnom pedagoškom standardu ispada da bi trebalo svaku grupu gdje se nalazi takvo dijete smanjiti za 4 zdrava djeteta. Prema tom njihovom rješenju mi bi morali ili smanjiti  za 100 broj zdrave djece ili za 25 djece s posebnim potrebama.  Oni uopće ne žele primiti na znanje da Grad Varaždin izdvaja 325 tisuća eura kao jedini grad u Hrvatskoj za nadstandard, za pomoćnike u vrtićima. Svako to dijete ima svojeg stručnog suradnika, pomoćnika. Radimo inkluziju djece, navikavamo drugu djecu da ima i djece s posebnim potrebama. I umjesto da nas potiču i pohvale, netko se „odlijepio“ od stvarnosti i donosi odluku po kojoj bi mi trebali ili maknuti 25 djeteta s posebnom potrebama ili smanjiti za 100 broj upisane zdrave djece. Mi ćemo svakako uložiti žalbu na to i tjerat ćemo do kraja, upoznat ćemo sve medije u Hrvatskoj i pravobraniteljicu za prava djece sa ovim sramotnim prekršajnim nalogom. – bio je jasan gradonačelnik Bosilj i u nastavku najavio da će poslije javnog savjetovanja o parkirnim blokovima i noviteta oko parkiranja povući te toče s dnevnog reda sjednice. Do daljnjega će se zadržati postojeće rješenje i neće se ići u uvođenje parkirnih blokova. U parkiranju treba napraviti reda, a građani trebaju biti zadovoljni, odluke o parkirališnim blokovima mogu se poboljšati pa ćemo sukladno željama naših sugrađana za sada tu temu maknuti sa sjednice. – završio je najavu gradonačelnik Neven Bosilj.