23. lipanj 2022.

Najavljen Festival varaždinskih dvorišta 2022. godine

U dvorištu zgrade u vlasništvu obitelji Kovačić Macolić u Gajevoj ulici, danas 21. lipnja 2022. godine najavljen je Festival varaždinskih dvorišta. Festival su najavili gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth.

Ovogodišnje sedmo izdanje Festivala varaždinskih dvorišta dokaz je kako je sada već riječ o izrazito uspješnom projektu Turističke zajednice Grada Varaždina te tradicionalnom sadržaju varaždinske kulturno-turističke ponude koji svake godine privlači sve veći broj posjetitelja. Ove godine svoja vrata otvara 13 varaždinskih dvorišta: atrij Starog grada, Uršulinsko dvorište, dvorište županijske palače, dvorište palače Patačić Bužan, Julijanovo dvorište, dvorište Muzeja anđela, dvorište palače Sermage, dvorište Zlati Ajngel, dvorište Kovačić Macolić, dvorište Gradske vijećnice, dvorište Cvek, dvorište Purgara i šahista i dvorište Vile Bedeković.

Festival dvorišta i simbolički otvara ljetnu varaždinsku sezonu koncentriranu prije svega na privlačenje što većeg broja vikend city-break turista.

Ideja Festivala je oživjeti povijesnu jezgru Varaždina. Varaždinska dvorišta puna su zanimljivosti, uređena i lijepa, skrivena od očiju javnosti iza raznobojnih „haustora“. Ti prostori često su brižno čuvane oaze privatnosti Varaždinaca, a Festival varaždinskih dvorišta vrijeme je kad se vrata otvaraju te dvorišta postaju dostupna za razgled svim posjetiteljima uz brojne glazbene, modne, umjetničke i gastronomske sadržaje kao i radionice.

„ Festival varaždinskih dvorišta je između mnogih varaždinskih festivala najintimniji festival. Ono što svi mi Varaždinci volimo je zaviriti malo kako je kod susjeda preko ograde pa tako sad svi koji to žele mogu u ova dva dana zaviriti u prekrasna dvorišta u centru grada. Pozivam sve naše sugrađane i sve naše goste da uživaju u ovogodišnjem Festivalu varaždinskih dvorišta. Varaždin živi punim plućima ovo ljeto te je na dobrom putu da postane najpoželjnija turistička destinacija u ovom djelu Hrvatske“ - istaknuo je gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

„ Novo je da se ove godine Festival održava zadnji vikend u lipnju i traje dva dana, a ne kao do sada prvi vikend u srpnju u trajanju od jedan dan. Ove godine svoja vrata otvaraju dva nova dvorišta, dvorište Kovačić Macolić i dvorište Vile Bedeković. Pozivam sve Varaždince i naše goste da u subotu i nedjelju dođu u Varaždin i uživaju u Festivalu varaždinskih dvorišta“ - napomenula je direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth.

Dvorišta će biti otvorena za razgled u subotu 25. lipnja 2022. godine u vremenu od 10 sati do 14 sati i od 17 sati do 21 sat te u nedjelju 26. lipnja 2022. godine u vremenu od 10 sati do 14 sati.