01. listopad 2020. | Autor: Maja Hrešć

Najavljen festival Đurek 60

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica u četvrtak je prisustvovala konferenciji za novinare povodom najave festivala ĐUREK 60 koji će se u subotu, 10. listopada 2020. godine, održati u Parku 7. Gardijske brigade Hrvatske vojske „Puma“. Uz zamjenicu, festival su predstavili voditeljica projekta za Grad Varaždin Goranka Grgić i članovi Urbactove lokalne grupe podrške, Tihana Ozimec i Robert Puja.

Grad Varaždin je od kraja 2018. godine jedan od 7 projektnih partnera II. faze EU projekta Come in! – kuće koje govore / zajedničke priče iz programa URBACT III. U sklopu tog projekta organizirat će se i Festival zajednice ĐUREK 60 koji će prenijeti primjer dobre prakse mađarskog festivala „Budapest100“ i to na područje varaždinskog stambenog naselja Đurek. Kako je od 1960., godine početka izgradnje naselja do danas, prošlo 60 godina, festival nosi naziv ĐUREK 60.

„Pozivam sve naše građane da nam se u subotu, 10. listopada od 10 do 13 sati, pridruže u Đureku. To je svima poznati varaždinski kvart, ali nekako uvijek prolazimo njime ne razmišljajući koje sve vrijednosti krije te ćete ovom prilikom to moći saznati. Ono na što želimo staviti poseban naglasak jest druženje. Za vrijeme pandemije svi smo shvatili koliko je važno biti u dobrim odnosima sa svojim susjedom, a ovo je prilika da baš te susjede i pobliže upoznamo. Vrijedan program koji su pripremili lokalci, od hotela Turist, vrtića, škola, nažalost neće moći biti održan u potpunosti radi poštivanja mjera. No, imat ćemo crtanje tlocrta stanova sa Društvom arhitekata Varaždin, izložbu, šetnju kvartom, a pozivamo i djecu da nam se pridruže. Također pohvaljujem odličan dokumentarac o Đureku koji je napravljen mimo projekta te ćete ga uskoro moći vidjeti.“ – rekla je zamjenica Sandra Malenica.

Iako je Varaždin uglavnom percipiran kao grad baroka, on ima i drugu bogatu arhitektonsku baštinu koju će ovaj festival pokušati približiti građanima. Festival u Đureku pridonijet će valorizaciji arhitektonske baštine kvarta Đurek, privlačeći pažnju na zgrade oko nas i njihovu povijest. Đurek, kao i ostali kvartovi u Varaždinu ima svoju priču, zgrade nose pečat vremena, ali i arhitektonsku vrijednost koja će biti otkrivena široj javnosti.

„Na ovom festivalu predstavit ćemo jedan od vrijednih kvartova grada Varaždina, otkriti njegovu povijest i sve zanimljivosti koje krije. Nažalost, zbog epidemiološke situacije to neće biti moguće napraviti u punom obimu kako je bilo zamišljeno, ali napravit ćemo izložbu, šetnju pod vodstvom Društva arhitekata Varaždin, imat ćemo radionice za djecu, bit će tu nekoliko pripovjedača te pripadnici Puma koji će također ispričati svoje priče vezane uz ovaj kvart.“ – rekla je Goranka Grgić.

Pored vrijedne arhitektonske baštine, na Festivalu će biti predstavljeni i stanovnici kvarta, ljudi koji tamo žive, njihove priče i doživljaji. Na taj način potaknut će se stvaranje i inspiriranje urbanih zajednica te smanjenje stupnja socijalne isključenosti i izolacije. Uspješno proveden Festival zajednice u Đureku mogao bi potaknuti prijenos dobre prakse i u ostalim kvartovima grada Varaždina, a i diljem Hrvatske.

Projektni partneri u mreži Come in! su: Újbuda (Mađarska), Pori (Finska), Forlì (Italija), Targowek (Poljska), Gheorgheni (Rumunjska), Plasencia (Španjolska) i Varaždin (Hrvatska). Proračun projekta Come in! iznosi ukupno 599.312,12 Eura, odnosno 55.432,68 Eura za Grad Varaždin, od čega će 85% iznosa biti sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.