07. srpanj 2022. | Autor: Maja Hrešć

Najavljen bogat program ovogodišnjeg Špancirfesta

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u četvrtak su prisustvovali predstavljanju programa ovogodišnjeg Špancirfesta koji će se održati od 19. do 28. kolovoza 2022. godine.

Direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth je zajedno s predstavnicima suorganizatora i sponzora festivala najavila bogat program koji će Varaždin ponovo pretvoriti u središte glazbe, umjetnosti, gastronomije, druženja i zabave bez premca. Predstavljanju su nazočile i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Vesna Haluga i pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Slađana Miočić.

„Gradsku jezgru pretvorili smo u jednu veliku pozornicu. Kapucinski trg će zaživjeti s Burger festom, zaživjet će i Šenoina, proširili smo se na cijelu povijesnu jezgru, što je dodatan iskorak. Imamo izuzetno zanimljive izvođače, pokriveno je sedam dana na velikoj PAN pozornici, a nastupat će i varaždinske mlade glazbene snage kojima ćemo dati priliku da se predstave na velikoj pozornici. Pregršt je koncerata, a važno je istaknuti i preko 80 performerskih nastupa po cijelom gradu i to je ono što daje dušu našem Špancirfestu.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Dodao je kako Špancirfest ima nemjerljive benefite za turizam i cijeli turističko-ugostiteljski sektor u Varaždinu. Grad Varaždin podupire manifestaciju s iznosom 1,3 milijuna kuna. Zahvalio je sponzorima koji također kontinuirano podupiru održavanje festivala i izlagačima koji upotpunjuju doživljaj Špancirfesta. Gradonačelnik je komentirao kako od Ministarstva turizma još uvijek nema povratne informacije o sufinanciranju festivala, a Hrvatska turistička zajednica je dodijelila određena sredstva preko Turističke zajednice Varaždinske županije.

„Grad Varaždin i ove godine sufinancira izlagače na Špancirfestu u iznosu od čak 70 posto troškova. Pomoći ćemo našim obrtnicima i oni će tako zaista imati minimalne troškove i sigurno mogu ostvariti dobru zaradu.“ – rekao je gradonačelnik.

GLAZBENI PROGRAM

Glazbeni program Špancirfesta njegovoj je publici najzanimljiviji dio, a ove je godine raspoređen na dvije glavne i više manjih pozornica, ali i na ulice i trgove grada.

Na PAN pozornici kod Starog grada nastupit će Letu Štuke, Pips, chips & videoclips, Daleka obala, Petar Grašo, Dubioza kolektiv te S.A.R.S., a jedan će dan biti posvećen mladim varaždinskim glazbenim snagama. Koncertni program PAN pozornice zatvorit će miljenici Špancirfesta, Let 3. Koncerti na PAN pozornici se ne naplaćuju.

Vila Bedeković i dalje ostaje vjerna svojem ekskluzivnom ozračju i donosi Opernu gala večer (Lana Kos, Tamara Ivaniš, David Oštrek, Marko Mimica, Marina Monzo, Matteo Ivan Rašić, Carles Pachon, Miloš Bulajić, Ena Pongrac, Jaka Mihelač, Kora Pavelić) prvog festivalskog dana (19.8.), jednako impozantan spoj mora i kontinenta kojeg će stvoriti Tedi Spalato, Zorica Kondža i Varaždinski tamburaški orkestar (20.8.), uvijek jedinstven i veliki glas Massima u intimnijem izdanju druge festivalske subote (27.8.), a spektakularan će biti i jedinstveni spoj rocka i autentičnog sevdaha, Vatre i sjajnog Bože Vreće posljednje večeri Špancirfesta (28.8.).

Vila Bedeković ujedno je i jedina koncertna pozornica za koju se naplaćuju ulaznice i to po cijeni od 80,00 kuna.

KAZALIŠNI PROGRAM

Kazališni program kod Vile Bedeković neizostavan je dio Špancirfesta, a količina smijeha i dobrih emocija koja se stvori svake večeri nemjerljiva je i treba se osobno doživjeti.

Ovogodišnji kazališni program donosi tri hit komične predstave: „Udaj se muški" (21.8.), „Idemo uživo" (25.8.) i „Beba" (26.8.). No, to nije kraj smijehu kod Vile Bedeković jer će se predstave izmjenjivati s urnebesnim stand-up showovima, kojih će također biti tri: „Oženjeni" (22.8.) u izvedbi BIS Comedy, „Dobra večer, došao sam po Vašu kćer" (23.8.) u izvedbi Kerekesh Teatra i „Zabezeknut" (24.8.) u izvedbi Vlatka Štampara.

Ulaznice za kazališni program Špancirfesta kod Vile Bedeković bit će u prodaji po cijeni od 70,00 kuna za predstave i 60,00 kuna za stand up komedije.

ULIČNI PROGRAM

Ovaj dio programa je ujedno duša Špancirfesta koji je i počeo na ulici. Kako je ulica mjesto kretanja, promjene i iznenađenja, ove je godine naglasak stavljen upravo na te vrijednosti. Popis uličnih performera sastavljen je od mobilnih izvođača, bilo da se radi o hodajućim bubnjarima ili cijelim bendovima ili pak o kostimiranim štulašima. Tako nam se ove godine vraćaju nevjerojatni bubnjari skupine Brincadeira s novim showom, tu će s novim programom biti i miljenici publike iz Stelzen Arta, a sve što će se događati na ulicama festivalskog Varaždina disat će, pulsirati i kretati se s publikom tako da nitko, nigdje, bez obzira u kojem se dijelu povijesne jezgre Varaždina nalazio, neće ostati zakinut za njihovu čaroliju.

Na ulicama će ponovno svirati Heroji ulica, izvođači koji će biti odabrani na internetskom natječaju, a oni će, zahvaljujući svojoj kvaliteti, ali i prikupljenim glasovima dobiti priliku nastupati na najatraktivnijim lokacijama diljem povijesne jezgre. Natječaj „Postani Heroj ulica Špancirfesta" još je otvoren i umjetnici se mogu prijaviti na linku https://woobox.com/kx8qen

Glavni varaždinski trg, popularni Korzo bit će mjesto susreta i druženja i to uz muziku koja će svirati sa i oko svojevrsne ,,pop-up" glazbene pozornice uz pomoć glazbene kamperice dok će svake večeri oživjeti zahvaljujući čaroliji svjetlosne projekcije skupine La Luz koja festivalski Korzo pretvara u bajkovito mjesto.

KREATIVNICA

Kreativni program ovogodišnjeg Špancirfesta i dalje će jedno od najvažnijih žarišta imati u predivnoj Uskoj ulici poznatijoj kao - Kreativnica. Ona će, zahvaljujući spoju već poznatih, ali i novih kreatora, biti ispunjena (mladim) dizajnom i mladenačkom stvaralačkom energijom koja pomiče granice, a umjetnike dovodi u izravni kontakt s tržištem. Zahvaljujući popratnom programu, Kreativnica neće biti samo mjesto stvaranja, razgledavanja i kupovanja, već i mjesto druženja, opuštanja i zabave.

Školska ulica ponovno će tijekom Špancirfesta postati UMJETNIČKA i okupit će probrane umjetnike iz Varaždina i regije.

LOOP GLAZBENA KLINIKA

Glazbeni kreativci koji žele naučiti svirati ili oplemeniti svoje sviračko umijeće ponovno će to moći učiniti u sklopu LOOP glazbene klinike koja je pripremila bogat program besplatnih glazbenih radionica za djecu i odrasle, ali i predavanja i raznolik ulični glazbeni program poznatih i manje poznatih glazbenika na već poznatoj lokaciji u i ispred Varaždinske kuće u Gajevoj ulici.

GASTROENO HEDONIZAM

Špancirfest je već godinama sinonim i za bogatu, kvalitetnu i raznoliku gastro ponudu, a u svakom festivalskom izdanju pokušava se napraviti novi iskorak u hedonističkim sadržajima festivala.

Vinski grad ponovno se vraća na prostrani zeleni plato ispod zidina Starog grada, a samo nekoliko koraka od njega, smjestit će se Carlsberg gastro i party zona Stari grad s ponudom streetfood zalogaja i raznolikih pića, a koja će imati i vlastiti klupski glazbeni program. Novost ovogodišnjeg festivala je - Špancir Burger festival koji će se smjestiti na Kapucinskom trgu i taj prostor pretvoriti u pravu oazu hedonizma.

DJEČJI ŠPANCIRFEST

Špancirfest posebnu pažnju posvećuje najmlađoj publici, ali i njihovim roditeljima. Svake godine festival je prepun sadržaja i događanja za djecu pa ni 2022. neće biti iznimka. Za poticanje kreativnosti zadužen će biti Park kreative sa svojim radionicama, ali i plesom i glazbom te dječjim predstavama. Na Stari grad se ponovno vraća nezaobilazni Vindiland s raznolikim zabavnim programom prepunim igre, zabave i organiziranih sadržaja, a na već poznatu lokaciju vraća se i veliki Lunapark koji će se pobrinuti za adrenalinski dio potreba djece i mladih.

IZLAGAČI

Šarene ulice Varaždina tijekom Špancirfesta postaju još šarenije zahvaljujući razigranim bojama izlagačkih kućica i štandova na kojima se nude najraznolikiji proizvodi, suveniri, ali i fini autentični zalogaji. Gotovo cijela povijesna jezgra Varaždina će i ove godine biti prepuna izlagačko-prodajne ponude, a sami izlagači dolaze iz cijele Hrvatske te iz Slovenije i Mađarske.

Izlagačka ponuda Draškovićeve ulice imat će varaždinski štih. Ona će biti središte varaždinskih obrtnika koji će se na taj način moći istaknuti ne samo ponudom nego i gostoljubivošću i otvorenošću toliko tipičnom za grad koji je iznjedrio Špancirfest. Novost u izlagačko-prodajnom programu donijet će i „nova" ulica Špancirfesta. Sjeverni dio ulice Augusta Šenoe, koji je od prije nekoliko godina pretvoren u pješačku zonu, postat će INA Fresh street.