15. srpanj 2016. | Autor: [email protected]

Najavljen bogat program aeromitinga

Varaždinski aeromiting - CIAV 2016., najveća zrakoplovna priredba u ovom dijelu Europe, koju će u subotu i nedjelju, 23. i 24. srpnja, na varaždinskom aerodromu organizirati Aeroklub Varaždin, obilovat će zračnim atrakcijama i raznovrsnim popratnim programom za sve generacije posjetitelja. Prema najavama organizatora, u programu ove međunarodne priredbe nastupit će više od trideset letjelica, među kojima će posebno atraktivni biti preleti nadzvučnih borbenih zrakoplova iz Hrvatske i Mađarske.   

- I ove smo godine uz podršku Grada Varaždina, Varaždinske županije i naših sponzora uspjeli organizirati međunarodni program koji će vjerujem, oduševiti posjetitelje ove zrakoplovne priredbe. Oni će i ovoga puta imati prigodu uživati u atraktivnim nastupima zračnih asova, novim vratolomijama akrobatske grupe Krila Oluje i preletima borbenih zrakoplova. Publika će ove godine imati prigodu vidjeti i padobranski desant, a i ovoga puta posjetitelje ćemo upoznati s dugom i bogatom poviješću zrakoplovstva u našem gradu – naglasio je ing. Josip Novak, predsjednik Aerokluba Varaždin na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici, u petak, 15. srpnja.

          Kako je istaknuto na konferenciji posjetitelji ove međunarodne zrakoplovne priredbe, koja će i ove godine biti održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, moći će tako trećeg vikenda u srpnju uživati u atraktivnom i raznovrsnom programu u kojem će letačke vještine demonstrirati članovi akrobatske grupe Krila Oluje. Na nebu iznad Varaždina letjet će i jedan od najboljih akrobatskih pilota na svijetu – Peter Podlunšek, europski viceprvak u akrobatskom letenju koji sa svojim novim zrakoplovom Edge 540v2, uspješno nastupa na najprestižnijem natjecanju zrakoplovaca – Svjetskom prvenstvu Red Bull Air Race. Svoje će pilotske vještine na varaždinskom nebu tog vikenda demonstrirati i hrvatski pilotski as – Branimir Ambreković, koji nastupa na zrakoplovnim egzibicijama širom svijeta.

Na varaždinskom nebu tog će vikenda letjeti i MIG 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, borbeni zrakoplov mađarskog ratnog zrakoplovstva – JAS 39 Gripen, Pilatus PC9 i Soko Galeb G-2, koji će doletjeti iz Slovenije. Zaljubljenici u letjelice imat će prigodu vidjeti i helikoptere hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova - Augusta Bell 212  i Eurocopter EC -135, zrakoplove generalne i poslovne avijacije, te zračne jedrilice. Organizatori najavljuju i dolet još jednog atraktivnog oldtimera, zrakoplova sovjetske proizvodnje - Jakovljev JAK -11, koji će poletjeti iz Italije. Atraktivnosti ove zrakoplovne priredbe sigurno će pridonijeti i nastup Luce Bertossia, osvajača zlatne medalje na Svjetskim zračnim igrama koje su prošle godine održane u Dubaiju.

Ovaj talijanski akrobatski pilot i profesionalni pilot Red Bulla, svjetski je prvak u glidingu, akrobatskom letenju u jedrilici, koji od pilota zahtijeva izuzetnu letačku vještinu.

- Uz atraktivni program u zraku, ove smo godine pripremili i niz atrakcija za posjetitelje na samom aerodromu, pa ćemo tako, u suradnji s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske, zainteresiranim zaljubljenicima u zrakoplove i letenje omogućiti simulaciju letenja u MIG-u 21 i akrobatskom zrakoplovu Extra EA 300. Posjetitelji će moći vidjeti i nove helikoptere Ministarstva unutarnjih poslova, nekoliko zanimljivih izložbi i prezentacija, a publika će iz neposredne blizine moći razgledati sve letjelice koje će nastupiti u programu te razgovarati s njihovim posadama – istaknuo je Robert Mišak, nositelj projekta CIAV 2016. i tajnik Aerokluba Varaždin, te pozvao sve zaljubljenike u zrakoplove da 23. i 24. srpnja na varaždinskom aerodromu uživaju u atraktivnom programu.

          Izniman trud organizatora iz Aerokluba Varaždin pohvalila je na konferenciji za novinare Dubravka Biberdžić, predsjednica Skupštine Varaždinske županije, koja je istaknula i dugu povijest zrakoplovstva u gradu Varaždinu.

- Varaždinski aeromiting nastavlja dugu i bogatu tradiciju zrakoplovstva u našem gradu, na koju možemo biti ponosni. Jednako tako, s punim se pravom možemo ponositi i s našim aeromitingom, koji se potvrdio kao najznačajnija zrakoplovna priredba, ne samo u našoj zemlji, već i u ovom dijelu Europe. Stoga je ova, izuzetno uspješna priredba vrlo važna i za međunarodnu promociju našeg grada, kako u turističkom, tako i u gospodarskom smislu – naglasio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, predsjednik Organizacijskog odbora CIAV-a 2016.

Cijena jednodnevne ulaznice za ovu vrhunsku zrakoplovnu priredbu je samo 30 kuna.

          U sklopu ovogodišnjeg aeromitinga bit će organiziran i veliki koncert Ivana Zaka te modna revija brenda Varteks Di Caprio.