12. travanj 2024. | Autor: Maja Hrešć

Najavljen bogat i raznovrstan program 17. Obrtničkog uličnog sajma

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u petak je zajedno s predsjednikom Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Vladimirom Baisom i cijenjenom varaždinskom obrtnicom Ksenijom Plavec Fiket u Gradskoj vijećnici najavio 17. Obrtnički ulični sajam.

Ovogodišnji Obrtnički sajam bit će održan u sklopu obilježavanja 120. obljetnice organiziranog obrtništva u Varaždinu, u subotu 20. travnja 2024. godine od 8 do 13 sati.

Na Trgu kralja Tomislava, Franjevačkom trgu i u Pavlinskoj ulici, varaždinski obrtnici će na štandovima prezentirati i prodavati rad svojih vrijednih ruku - suvenire, ručno rađeni nakit, proizvode od ručno tkanog platna, licitarske proizvode, igračke izrađene od pamučnog konca, mirisne svijeće, domaće čajeve i sokove, kaktuse i sukulente, ekološku kozmetiku, proizvode od drva, ručno pletene torbe, proizvode od buče, kovane proizvode i mnoštvo drugih vrijednih proizvoda koje će obrtnici ponuditi po popularnim cijenama.

Varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj posebno je istaknuo značaj varaždinskih obrtnika za gospodarstvo Varaždina te dugu i bogatu tradiciju obrtništva u gradu Varaždinu. „Varaždinski obrtnici slave 120. godišnjicu organiziranog obrtništva, ali već su stoljećima nositelji gospodarskog života Varaždina. Upravo na obrtništvu je Varaždin izrastao, stoga me veseli da su obrtnici i danas najvitalniji dio našeg gospodarstva, što će pokazati i ovogodišnji obrtnički sajam. Obrtnici zaslužuju podršku Grada, zato je Grad Varaždin i pokrovitelj ove priredbe. Pozivam Varaždinke i Varaždince da posjete obrtnički sajam, da kupnjom njihovih proizvoda podrže naše obrtnike, ali i da uživaju u bogatom programu. Bit će veselo i živo.“ – poručio je gradonačelnik.

„I ovogodišnji Obrtnički ulični sajam bit će sadržajno bogat - od izložbeno prodajnog dijela do predstavljanja tradicijskih zanata. Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin i ovom javnom akcijom u samom središtu Varaždina želi predstaviti naše članove i rad njihovih vrijednih ruku. Naš grad ima dugu i bogatu obrtničku tradiciju, pa će i ovaj, već 17. Obrtnički ulični sajam, biti atraktivna priredba na kojoj će posjetitelji u subotu prijepodne moći vidjeti raznovrsnu ponudu naših obrtnika i po popularnim cijenama kupiti njihove proizvode. Sajam će ujedno biti prigoda da istaknemo važnost obrtništva u našem gradu i raznovrsnost obrtničke proizvodnje, ali i da obilježimo vrijednu obljetnicu varaždinskih obrtnika - 120 godina organiziranog obrtništva u Varaždinu.“ – istaknuo je Vladimir Bais.

„Raznovrsna ponuda dokazuje snagu i zajedništvo naših obrtnika. Vjerujem da će izloženi proizvodi biti zanimljivi posjetiteljima te da će, kao i ranijih godina, uživati u bogatim sadržajima obrtničkog sajma u Varaždinu, na kojem će posjetitelji imati priliku vidjeti i oldtimer automobile.“ – naglasila je Ksenija Plavec Fiket.

Program ovogodišnjeg Obrtničkog sajma obogatit će i Tamburaški sastav Taliri, folkloraši Centra tradicijske kulture Varaždin, članovi Potkalničkih plemenitaša, koji čuvaju bogatu kulturno - povijesnu baštinu potkalničkog plemstva, te članovi Varaždinske građanske garde, koji će upriličiti svečani defile gradskim ulicama.

Točno u podne dugogodišnji predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Boris Kos, koji sada obnaša dužnost dopredsjednika UHOV-a, pucat će iz purgarskog topa ispred varaždinskog Starog grada.

Program obilježavanja 120. obljetnice organiziranog obrtništva u Varaždinu bit će nastavljen 23. travnja, kada će biti održana i svečana sjednica na kojoj će Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin dodijeliti i priznanja obrtnicima za 20, 30, 35, 40 i 45 godina obrtničkog staža.