24. svibanj 2017. | Autor: [email protected]

Najavljen 8. VAFI

Konferencijom za novinare u Gradskoj vijećnici najavljen je 8. međunarodni festival animiranog filma djece i mladih. Festival su najavili Dragica Đula. povjerenica Vlade RH, Danijela Vusić, pročelnica UO za društvene djelatnosti, Hrvoje Selec, Dubravka Kalinić-Lebinec i Ana Sever iz VANIME.

Osmi VAFI - Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin bit će održan u Varaždinu od 30. svibnja do 4. lipnja pod pokroviteljstvom Vlade RH, a u znaku zemlje partnera Kine. Na ovogodišnji festival pristiglo je 693 animiranih filmova iz čak 69 zemalja.

VAFI ima i odgojnu komponentu koju su prepoznali UNICEF Hrvatska i Ured pravobraniteljice za djecu RH. Petu godinu za redom dodijeliti će Plavi VAFI za film koji najviše promiče dječja prava i natjecateljski karakter u sekcije filmova koje su radila djeca.

Osim službenih i ostalih filmskih projekcija u varaždinskom kinu Gaj, 8. VAFI donosi i dvije besplatne radionice animiranog filma koje će se odvijati u uredu organizatora, Filmsko-kreativnog studija VANIMA, na adresi Centra za mlade grada Varaždina, u Preradovićevoj ulici 4. Prijave još uvijek traju (do 28. svibnja), a broj polaznika je ograničen, pa se za sudjelovanje potrebno prijaviti na e-mail: [email protected].

Službeno otvaranje osmog VAFI-ja bit će u četvrtak, 1. lipnja s početkom u 19.00 sati u kinu Gaj, nakon čega slijedi svečano otvaranje s početkom u 20 sati.

Osnovne informacije o festivalu

Animatori iz cijelog svijeta prijavljuju se za konkurenciju u obje sekcije – JUNIOR, u koju spadaju filmovi nastali OD djece i mladih (do 18 godina) i SENIOR, u koju spadaju filmovi ZA djecu i mlade do 18 godina, a koji su snimili odrasli, odnosno profesionalci.

Svaka sekcija ima tri kategorije, s obzirom na dob autora, tj. gledatelja. MINI je kategorija za djecu do 10 godina, MIDI za djecu od 11 do 14 godina, a MAXI za mlade od 15 do 18 godina. Organizator, u suradnji s Uredom pravobraniteljice za djecu RH i UNICEF-om Hrvatske, od 2012. godine dodjeljuje i PLAVI VAFI za film koji najviše dodjeljuje dječja prava u kategoriji JUNIOR. U ime tih institucija na 8. VAFI festivalu, o nagradama u toj kategoriji odlučit će Maja Flego i Gorana Banda.

Konkurencija filmova na 8. VAFI festivalu

Na 8. VAFI pristiglo je 693 animiranih filmova iz 69 zemalja, a Ida Loher, akademska slikarica i Martin Babić, animator u sekciji JUNIOR, ta Dubravka Kalinić Lebinec, osnivačica VANIME i Sandra Malenica, jedna od osnivačica VAFI festivala, u sekciji SENIOR, odabrali su filmove koji će biti prikazani u 15 službenih projekcija. Žiri za SENIOR kategoriju bit će članovi VANIME, dok filmove djece i mladih ocjenjuje internacionalni žiri odraslih u sastavu Johnchill Lee, animator iz ASIFA Kine, Martina Meštrović, akademska kiparica i animatorica, te Midhat Ajanović, doktor filmologije.

- Ponosni smo na program ovogodišnjeg festivala, koji publici nudi kvalitetan sadržaj – niz vrsnih filmskih uradaka od kojih će oni u sekciji SENIOR biti prikazivani prva tri dana i oni u sekciji JUNIOR zadnja tri dana. Primarni cilj festivala je pokazati publici da je animacija umjetnička i kreativna forma i sretni smo da imamo istomišljenike diljem svijeta, ali i podršku u lokalnoj zajednici. No, bit će tu i drugih kvalitetnih edukativnih i kulturnih sadržaja, također atraktivnih publici – naglasio je Hrvoje Selec, direktor festivala, u sklopu predstavljanja programa na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici.

Osnivačica i prva voditeljica VANIME, selektorica VAFI SENIORA, te voditeljica izvannastavne aktivnosti Medijska kultura na II. OŠ Varaždin, Dubravka Kalinić Lebinec, istaknula je kako su današnja djeca - djeca medija i stoga je svaki doprinos filmskom opismenjavanju djece i mladih od izuzetnog značaja za razvoj medijske kulture.

- VAFI u tom smislu  ima dvojaku ulogu, poticanje i razvoj filmskog stvaralaštva, te priliku za upoznavanje filmske animacije kroz recentne radove odraslih.  Važno je da se široj mladoj publici kvalitetno približe izražajna sredstva animacije kao umjetničke forme koja osim što zabavlja, ima i funkciju poticanja na promišljanje, širenje ideja, kritičkog pristupa svijetu u kojem živimo – rekla je Kalinić Lebinec.

U fokusu predstavljanje Kine

Na 8. VAFI stiže više od 50 gostiju, no najviše ih stiže upravo iz Kine s obzirom na to da je partner 8. VAFI-ja Kina.

- I ove godine nam u stižu animatori iz Hong Konga, koji nas posjećuju od prvog izdanja festivala. U realizaciji nam pomažu volonteri, koje ćemo rasporediti po zadacima kako bi i ovog puta pokazali našu gostoljubivost i dobru organiziranost festivala. Ovim putem zahvaljujemo našim pokroviteljima i suorganizatorima, ali i medijskim pokroviteljima na izlaženju ususret. U našim okolnostima, bez pomoći svih vas, ne bismo mogli realizirati festival – kazala je izvršna producentica festivala, Ana Sever.

Povjerenica Vlade RH za grad Varaždin, Dragica Đula, pohvalila je kontinuitet festivala koji se ove godine održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

- Filmsko-kreativni studio VANIMA udruga je čija se stvaralačka energija i kreativnost osjećaju tijekom cijele godine kroz djelovanje udruge. To je prepoznala i Vlada Republike Hrvatske - upravo udrugu koja kontinuirano djeluje više od trideset godina – istaknula je povjerenica Đula.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Varaždina, Danijela Vusić, istaknula je upravo organizacijski i umjetnički aspekt VAFI-ja.

- Drago mi je što je VAFI prerastao u pravi internacionalni festival i brand grada Varaždina! Umjetničku vrijednost prepoznaju i brojni gosti animatori kao i internacionalna udruženja kojih je festival dio. Grad Varaždin ponosan je pokrovitelj osmog po redu festivala animiranog filma – rekla je pročelnica Vusić.

Radionice animiranog filma i popratni događaji

Popratni program VAFI festivala bit će posvećen partnerskoj zemlji Kini, pa je tako prošli tjedan u Galerijskom centru Varaždin otvorena izložba pod nazivom „Impresije iz Kine“ u suradnji s hrvatskim keramičarima (Danijela Pičuljan, Snježana Pokos-Vujec i Boris Roce), a koja je otvorena za javnost do kraja VAFI festivala. U pripremi je i izložba u Palači Herzer kojom će biti prezentirana kineska animacija, u suradnji s ASIFA Kinom. Članovi ASIFA Kine pripremit će i dva bloka kineskih animiranih filmova koje će publika imati prilike vidjeti u kinu Gaj.

Od utorka, 30. svibnja, do petka, 2. lipnja, od 15.30 do 18.30 sati u uredu VANIME, na adresi Petra Preradovića 4 u Varaždinu održat će se dvije radionice animiranog filma. Prva, pod nazivom “Moj prvi animirani film” je za djecu od 9 do 13 godina, a kako je ovogodišnja zemlja partner Kina – bit će to inspiracija za izradu filma. Druga radionica bit će za mlade od 14 do 18 godina, a polaznici će raditi film u tehnici stop animacije. Radionice za djecu će voditi studentice animacije i bivše članice VANIME Mateja Štefinšćak i Sara Bernat, dok će radionicu za mlade voditi animator i selektor VAFI festivala, Mladen Babić.

Sudjelovanje na radionicama, kao i svi ostali sadržaji za publiku na VAFI-ju su besplatni.

Ostale informacije o festivalu

Više informacija o festivalu moguće je pronaći na web stranici: www.vafi.hr.

VAFI se ove godine održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a ostali pokrovitelji su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Varaždin i Turistička zajednica Grada Varaždina, a ASIFA Hrvatske, Hrvatski filmski savez i Koncertni ured Varaždin su suorganizatori.