17. rujan 2019. | Autor: Maja Hrešć

Najavljen 25. Varaždinski polumaraton

U organizaciji varaždinskog Trkačkog kluba Marathon 95, u nedjelju, 22. rujna 2019. godine, održat će se međunarodna cestovna utrka, jubilarni 25. Joma Varaždinski polumaraton. Utrka je humanitarna i očekuje se 900 trkačica i trkača iz Hrvatske, Poljske, Slovenije, Mađarske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ovaj sportski događaj u utorak su u Gradskoj vijećnici najavili predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan, predsjednik TK Marathon 95 Ladislav Gregorinčić i Davor Bezak iz Policijske uprave varaždinske.

Prema riječima predsjednika Marathona 95, po sadašnjem stanju prijava, 25. izdanje utrke bit će rekordno: „Nova je staza koja velikim dijelom ide kroz centar grada, što je promocija Varaždina. Po svim pokazateljima utrka će biti rekordna. Danas imamo 750 prijava, a kako ih primamo sve do nedjelje i do samog starta, uz najmlađe sudionike u dječjim utrkama, očekujemo 900 trkača“, rekao je Gregorinčić.

Predsjednik Gradskog vijeća, koji će i sam sudjelovati u polumaratonskoj utrci, podsjetio je da je utrka i humanitarna. „Za nedjelju se najavljuje lijepo vrijeme i idealni uvjeti za trčanje. Uz specifičnost utrke u tome što će se nekoliko puta proći kroz centar grada, tu su i posebne, unikatne medalje koje će u cilju dobiti svi trkači koji završe utrku. Medalje su izradili polaznici Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, a 10 kuna od svake startnine ići će upravo za potrebe Centra“, najavio je Habijan te pozvao sugrađane da u nedjelju budu strpljivi u prometu s obzirom na povremeno zatvaranje ulica.

 

Za vrijeme održavanja utrke bit će zatvorene pojedine ulice u Varaždinu, a promet će regulirati prometna policija i prometna jedinica mladeži:

od 9:20 do 13:30 VRAZOVA ULICA, (od Kapucinskog trga do Hallerove aleje), uz propuštanje prometa od Ulice braće Radić prema Kapucinskom trgu nakon 11:15 sati

od 10:30 do 11:00 ANINA ULICA, SUPILOVA (od križanja s Aninom do Merlićeve), MERLIĆEVA, R. BOŠKOVIĆA (od Merlićeve do F. Konščaka), F. KONŠČAKA, SAJMIŠTE, F. KURELCA, uz puštanje prometa odmah nakon prolaska posljednjeg trkača

od 10:30 do 11:15 V. NAZORA, a poslije će ulica biti pregrađena i otvorena desnom trakom do N. Fallera tako da će promet nesmetano teći

od 10:40 do 11:15 ZRINSKIH I FRANKOPANA, A. CESARCA (od Kapucinskog trga do Zagrebačke)

od 10:45 do 13:00 HALLEROVA ALEJA raskrižjem Hallerova / G. Krkleca / R. Hercega policija će upravljati i propuštati promet isključivo u smjeru sjever-jug (G. Krkleca i R. Hercega) i obrnuto.

 

Davor Bezak iz PU varaždinske najavio je da će prometna policija brinuti o sigurnosti trkača, ali i ostalih sudionika u prometu. „Kako je puno sudionika ove sportske manifestacije, bitno je da se ništa ne dogodi. Molimo građane da poštuju privremenu prometnu signalizaciju, kao i upute prometne policije, pripadnika Prometne jedinice mladeži i redara“, rekao je Bezak.

Varaždinski polumaraton organizira se uz Dan oslobođenja grada Varaždina, a ove će godine biti točno na 28. obljetnicu tog važnog događaja iz varaždinske povijesti. Tada će ujedno biti i Prvenstvo Oružanih snaga Republike Hrvatske u polumaratonu.

Glavni pokrovitelj utrke je Grad Varaždin, a uključeni su i Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, PU varaždinska, Varaždinska županija i Turistička zajednica Varaždinske županije. Popratni program na Kapucinskom trgu bit će sportsko-rekreativno-zdravstvenog karaktera pa će se sa svojim programima predstaviti Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin te Srednja škola Maruševec, Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, Udruga nordijskog hodanja i pješačenja Drava iz Varaždina, Klub nordijskog hodanja Varaždin te Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin. Uključit će se i Varaždinska građanska garda te Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica Varaždin.

Program 25. Varaždinskog polumaratona u nedjelju, 22. rujna, počinje u 7:30 sati podizanjem startnih brojeva. Start utrka djece je u 9:30 sati, a start polumaratona i utrke građana i juniora na 5 kilometara u 10:30 sati. Proglašenje najboljih očekuje se oko 13:30 sati.

Više informacija o 25. Joma Varaždinskom polumaratonu može se pronaći na internetskoj stranici: http://varazdinski-polumaraton.com/.