20. svibanj 2022. | Autor: Maja Hrešć

Najavljen 13. VAFI & RAFI - internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković u petak je nazočio predstavljanju programa 13. VAFI & RAFI - internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih koji će biti održan u Varaždinu od 2. – 5. lipnja i u Rijeci od 26. – 28. svibnja 2022. godine.

Festival su najavili direktor festivala Hrvoje Selec, programska voditeljica Dubravka Kalinić-Lebinec, izvršna producentica festivala Danijela Stanojević i voditelj aktivnosti Filmsko-kreativnog studija VANIMA Srećko Lebinec.

13. VAFI & RAFI organiziraju udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina i javna ustanova u kulturi Art-kino iz Rijeke. Suorganizatori Festivala su Hrvatski filmski savez, ASIFA Hrvatske i POU Varaždin te kino GAJ, a održat će se pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Varaždinske županije i Primorsko-goranske županije.

Program trinaestog izdanja VAFI & RAFI festivala počinje u četvrtak, 26. svibnja, u Rijeci, dok će varaždinski dio započeti u četvrtak, 2. lipnja čime ujedno započinje i „Ljeto u Varaždinu“.

„Prošle je godine udruga VANIMA obilježila 35 godina djelovanja te, usprkos izazovnoj godini, realizirala sav svoj planirani program. Tako je Grad Varaždin pokroviteljstvom podržao osim tradicionalnog VAFI & RAFI festivala i realizaciju 59. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece čiji smo bili domaćini početkom listopada. Sve aktivnosti udruge posvećene su razvoju kreativnosti djece i mladih. Ponosni smo što se VAFI & RAFI festival uspio održati i proteklih godina, iako u hibridnom obliku, a vjerujem kako će ove godine organizatorima biti malo lakše i da će nam kina biti puna djece. Ovakvi programi daju dodanu vrijednost Gradu Varaždinu i VANIMA se trudi održati to na vrlo visokom nivou. Bitno je istaknuti da radimo na realizaciji projekta Centra kreativnih industrija gdje bi ovakvi programi dobili dodatnu institucionalnu podršku. To je veliki projekt vrijedan 30 milijuna kuna koji želimo provesti kroz ITU mehanizam, a svim ovakvim programima kroz Centar bi osigurali još bolje uvjete.“ – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković.

Hrvoje Selec najavio je kako će varaždinski dio festivala (VAFI) svoje izdanje započeti službenim otvorenjem u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4. „Uz prigodni program bit će predstavljena izložba „Linije“ mlade animatorice Petre Balekić, tajnice ASIFA Hrvatske, a ujedno i članice VAFI žirija. Varaždinskoj publici ona se predstavlja izborom radova koji su svojevrsni spoj croquia u crtežu i animaciji. U fokusu je linija kojom se autorica u formi crteža poigrava tako da pokušava u što manje poteza nacrtati osobu, pri čemu neki dijelovi tijela tvore pozitivan, a neki negativan prostor. Crteži su uglavnom nastali u javnom prijevozu. Autorica je vođena mišlju kako bi bilo zanimljivo takav stil implementirati i u animaciju.“  – rekao je direktor Festivala Hrvoje Selec.

Selec je ujedno najavio radionice za djecu koje će biti realizirane tijekom trajanja festivala u Varaždinu. Jednu radionicu animacije vodit će animatori, gosti iz Češke, druga radionica bit će realizirana u suradnji s udrugom „Kerameikon“, dok će treća radionica biti posvećena stripu, a vodit će je mladi akademski likovni  umjetnik iz Varaždina, Mihael Bađun. Sudjelovanje na radionicama je besplatno.