26. lipanj 2024. | Autor: td dd

Najava vrhunskog rukometa na Svjetskom prvenstvu u Varaždinu

Ugovor o suorganizaciji „Svjetskog prvenstva u rukometu 2025.“ potpisali su danas, u srijedu 26. lipnja 2024. godine gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i glavni tajnik Hrvatskog rukometnog saveza Damir Poljak. Potpisivanju tog važnog dokumenta koji jamči ponovo dobru organizaciju varaždinskog dijela turnira nazočili su i Tomislav Grahovac - predsjednik HRS, Ivica Udovičić – direktor reprezentacije, Miljenko Topličanec – član Natjecateljskog povjerenstva te Ivica Maraš – team manager.

Grad Varaždin će kao suorganizator Svjetskog prvenstva u rukometu koje će se održati od 14. siječnja do 2. veljače slijedeće godine biti domaćin reprezentacijama u grupi D  te grupi u drugom krugu.

Gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj je nakon potpisivanja ugovora izjavio: Varaždin je nakon 2009. godine po drugi puta domaćin utakmica Svjetskog prvenstva u rukometu. U siječnju  2025. godine imat ćemo gotovo 2 tjedna vrhunskog rukometa u Varaždinu, a  igra se grupa u kojoj su nam gosti iz Sjeverne  Makedonije,  Mađarske, Nizozemske i iz Gvineje. Kasnije se ta grupa spaja sa grupom u kojoj su Francuzi i to će zaista biti prekrasni doživljaj za naše Varaždince.  U gradu će biti prepuno navijača i biti će to jedna lijepa turistička i sportska promocija Grada Varaždina. Zahvaljujem se Hrvatskom rukometnom savezu na ukazanom povjerenju, a pokazalo se da Varaždin ima uigranu organizacijsku ekipu. Kao što su i predsjednik i tajnik Hrvatskog rukometnog saveza istaknuli u gotovo niti jednom gradu u Hrvatskoj, Hrvatska rukometna reprezentacija nije toliko igrala i nastupala kao u Varaždinu. Uskoro ćemo imati u Areni također jednu prijateljsku utakmicu protiv Egipta, provjeru prije nastupa na Olimpijskim igrama.  Pozivam naše Varaždinke i Varaždince da dođu na utakmicu i podrže naše rukometaše koji će nam se sigurno vratiti s Olimpijade sa medaljom oko vrata. – izjavio je gradonačelnik Bosilj najavivši produljeno trajanje programa Adventa upravo zbog brojnih gostiju koji najavljuju dolazak u Varaždin.

Glavni tajnik Hrvatskog rukometnog saveza Damir Poljak nije krio zadovoljstvo da je Varaždin ponovo domaćin dijela organizacije Svjetskog prvenstva u rukometu:

Zahvalio bih se Gradu Varaždinu i svim akterima organizacije ovog prvenstva na dosadašnjoj uspješnoj poslovnoj suradnji, ali i svim ovim zahtjevnim izazovima koji slijede u narednih pola godine. Praktički imamo 202 dana do održavanja Svjetskog prvenstva gdje će se intenzivirati priprema jer je ovo najsloženije Svjetsko prvenstvo koje do sada organizira Hrvatska. Iako organiziramo prvenstvo sa Danskom i Norveškom, 63 posto utakmica će se igrati u Hrvatskoj. U  Varaždinu će se odigrati  velik dio utakmica budući da se u Varaždinu, osim prvog kruga igra i drugi krug.

Ono što treba istaknuti da smo mi kao Hrvatski rukometni savez, igrači i vodstvo saveza, u Varaždinu oduvijek imali pouzdanog i sigurnog poslovnog partnera. Mislim da se svi ovdje doista osjećamo kao kod kuće jer nam je lijepo doći, igrači se osjećaju ugodno i mi ovdje kada dolazimo imamo osjećaj srdačnog gostoprimstva.  Nadam da ćemo našu poslovnu suradnju dugoročno nastaviti na ovako visokoj razini koja je do sada uspostavljena. Svako natjecanje stvara nove i zahtjevnije izazove i podiže na stepenicu više razinu natjecanja. Slažem se s gradonačelnikom da  uz Zagreb, Varaždin je grad u Hrvatskoj u kojem se odigralo najveći broj službenih utakmica hrvatske rukometne reprezentacije na različitim natjecanjima, ženskim i muškim. Zaslužujete svaku pohvalu  vi i vaš tim koji u Gradu Varaždinu sudjeluje u organizaciji jer ovo nije nimalo jednostavno i lako za napraviti.

 

Ugovor je potpisan na iznos od 250 tisuća eura koje će Grad Varaždin uplatiti Hrvatskom rukometnom savezu za organizaciju prvenstva te dodatnih 37 tisuća koliko je vrijednost korištenja dvorane, Arene Varaždin. Izraženo je uvjerenje da će se Varaždinu taj novac višestruko vratiti. Već je počela i promotivna prodaja ulaznica po povoljnim cijenama koje će vrijediti do 15. srpnja, a za utakmice u Varaždinu u prvom i drugom krugu već vlada veliki interes.

Konferencija je Varaždinu bila je prilika i za najavu pripremne utakmice hrvatske reprezentacije prije odlaska na Olimpijske igre. Najbolji hrvatski rukometaši odmjerit će snage s reprezentacijom Egipta u varaždinskoj Areni 6. srpnja 2024. a utakmica počinje u 16:30 sati.