13. rujan 2019. | Autor: Maja Hrešć

Najava obilježavanja Dana oslobođenja i Dana branitelja Varaždinske županije

U salonu Gradske vijećnice u petak se održala konferencija za novinare na kojoj je najavljeno obilježavanje Dana oslobođenja Grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije. Konferenciji su, uz gradonačelnika Grada Varaždina dr. sc. Ivana Čehoka, prisustvovali saborski zastupnik Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i predstavnik Koordinacije braniteljskih udruga Ivo Loborec.

„Ovom proslavom građanima na neki način želimo pokazati koliko su sigurni, zahvaljujući našoj vojsci, policiji i vatrogascima i svima onima koji brinu za našu sigurnost. Taj dan je i memorativan i komemorativan, jer se prisjećamo Dana oslobođenja, a također razmišljamo i o razini sigurnosti danas, odnosno o svim službama i postrojbama koje se danas za to brinu. Važno je naglasiti da smo pozvali sve škole da dovedu svoje učenike na obilježavanje Dana oslobođenja, preporučili smo im razmisle na koji način učenike uključiti i sugerirali da nastavnici taj dan desetak minuta posvete tome da djeci ispričaju o važnosti oslobođenja Varaždina, o bitci za Varaždin i o tome što je ona značila ukupno za cijelu Hrvatsku. Pitanje sigurnosti i osjećaja sigurnosti kao jedne od temeljnih ljudskih potreba se zapravo počinje izgrađivati i jačati upravo u predpubertetskoj dobi i važno je da djeca shvate važnost tog Dana oslobođenja i bitke za Varaždin. Imati ćemo prilike vidjeti i sadašnji sastav naše vojske, oni će dobiti svoje beretke i povezati ono što se dogodilo 1991. godine i ono što činimo danas kako bi naši građani bili sigurni. Bitka za oslobođenje Varaždina bila je jedna od najvećih pobjeda uopće jer tim smo oružjem naoružali branitelje diljem Hrvatske. Ovim putem pozivam sve naše građane da dođu i budu na trgu i da zajedno obilježimo taj dan.“ – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok na konferenciji za novinare.

28. obljetnica Dana oslobođenja grada Varaždina te Dan branitelja Varaždinske županije bit će obilježeni prigodnim programom koji će započeti već u četvrtak, 19. rujna 2019. godine sa svečanom misom za poginule branitelje u Varaždinskoj katedrali. U petak, 20. rujna 2019. godine, program započinje svečanim mimohodom u 9 sati od Starog grada preko Trga Miljenka Stančića, Bakačevom ulicom, ulicom Ljudevita Gaja, Trgom kralja Tomislava i Gundulićevom ulicom. U 9:30 sati kod križa zahvalnosti ispred crkve Sv. Nikole položit će se vijenci i zapaliti svijeće te će se nakon zajedničke molitve svi sudionici uputiti prema Kapucinskom trgu na središnju svečanost koja započinje u 10 sati. Na Kapucinskom trgu postrojit će se predstavnici varaždinskih ratnih postrojbi sa ratnim zastavama te zastavama udruga proisteklih iz Domovinskog rata. U svečanom stroju bit će pripadnici  Policijske uprave varaždinske, Specijalne jedinice policije Roda, 104. brigade, Odreda narodne zaštite Varaždin Orion, 5. bojne 1. A brigade Tigrova, 7. gardijske brigade Puma, vatrogasaca Grada Varaždina te 2. mehanizirana bojna Pume Varaždin. Nakon intoniranja himne Gradskog puhačkog orkestra HŽ Grada Varaždina, svim okupljenim braniteljima, članovima braniteljskih udruga i posjetiteljima obratit će se predstavnici branitelja, grada i županije te govornici u ime predstavnika državnih vlasti. Posjetitelji će na Kapucinskom trgu tokom dana moći razgledati izložbu tehnike i naoružanja Hrvatske vojske, policije i vatrogastva. Najavljen je dolazak više vojnih borbenih vozila, vojnog pješačkog naoružanja, te se očekuje slijetanje jednog  borbenog vojnog helikoptera Kiowa i jednog policijskog  helikoptera. Svoja vozila i tehniku izložit će policija kao i vatrogasci koji dolaze s vatrogasnim vozilima i tehnikom za gašenje požara i spašavanje ljudi. Upućeni su pozivi varaždinskim vrtićima te osnovnim i srednjim školama da organizirano s učenicima posjete izložbu.

„Osim pogleda sigurnosti i pogleda prema budućnosti, jer toliko smo jaki i utjecajni koliko nam je sigurnost stabilna s obzirom na to da bez nje nema ni investicija ni razvoja gospodarstva, pa i društva u cjelini, ova obljetnica ima i karakter prisjećanja i obilježavanja. Naime, nema položaja od Vukovara pa do Dubrovnika gdje nije bilo naših Varaždinaca u Domovinskom ratu. Očekujemo da će se uključiti građani, obići štandove, TT zbor, da će to zaista biti jedna lijepa, ugodna obljetnica s porukom da smo okrenuti prema budućnosti, te da vodimo brigu o našim građanima i njihovoj sigurnosti.“ – poručio je Anđelko Stričak.

Organizatori ove svečanosti, Grad Varaždin i Varaždinska županija, uz Koordinaciju braniteljskih udruga, upućuju javni poziv svim građanima da svojim prisustvom uveličaju proslavu Dana oslobođenja Grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije.