21. lipanj 2024. | Autor: Maja Hrešć

Nagrada Europski grad stabala uručena Gradu Varaždinu

Na godišnjoj konferenciji Europskog vijeća za arborikulturu (European arboricultural Council) održanoj u Kneževoj palači u Zadru, Grad Varaždin je primio prestižnu nagradu „Europski grad stabala“ (European City of Trees Award).

Nagradu je gradonačelniku Grada Varaždina dr. sc. Nevenu Bosilju uručio Els van Doesburg, gradonačelnik Antwerpena, prošlogodišnjeg dobitnika. Svečanosti su prisustvovali i predsjednica Europskog vijeća za arborikulturu, Stefania Gasperini te predsjednik žirija Jan Goevert.

U svojem obraćanju, gradonačelnik je istaknuo značaj ove nagrade za Varaždin i za varaždinsko komunalno poduzeće Parkovi, zahvalivši organizatorima i stručnom  žiriju na prepoznavanju predanosti Varaždina očuvanju i njegovanju zelenih površina: „Ova nam nagrada znači puno i želim iskoristiti priliku da se zahvalim svima koji su doprinijeli našoj velikoj pobjedi, a posebno varaždinskom komunalnom poduzeću Parkovi čiji djelatnici brinu o gradskim stablima. Njihova predanost i stručnost su ono što nas je dovelo do ove nagrade. Također izražavam svoju zahvalnost našim sugrađanima koji su podrška zelenim inicijativama i zelenoj agendi koju provodimo u Varaždinu, kao i našim partnerima u ovoj misiji. Nagrada nije samo priznanje našeg proteklog rada, već i motivacija za budućnost, ali i odgovornost koju spremno prihvaćamo. Obvezujemo se da ćemo nastaviti raditi na unaprjeđenju gradskog zelenila i učiniti Varaždin još ugodnijim i još zdravijim mjestom za život.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Prestižna nagrada i njezin značaj

Nagrada „Europski grad stabala“ dodjeljuje se od 2007. godine od strane Europskog vijeća za arborikulturu, gradovima koji se ističu izvanrednom kvalitetom upravljanja urbanim stablima u skladu s arborističkim standardima. Varaždin se tako pridružio renomiranim gradovima poput Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Žiri je posebno pohvalio proaktivno upravljanje varaždinskim gradskim stablima, korištenje stručnih radnika i najnovijih arborističkih standarda, uključivanje lokalne zajednice te inovativnu suradnju koja nadmašuje standarde. Varaždin je primjer grada koji razumije važnost stabala, ne samo za ekološku ravnotežu, već i za kulturni značaj i kvalitetu života svojih stanovnika. Strateški pristup gradskim stablima varaždinskog komunalnog poduzeća Parkovi jedinstven je u Hrvatskoj i pozicionira Varaždin kao lidera u ovom području.

Predstavljanje varaždinskog modela upravljanja zelenilom

Europsko vijeće za arborikulturu izrazilo je zadovoljstvo viđenim za vrijeme obilaska gradskih zelenih površina, a posebno mjerama poduzetima kako bi se osigurala zdrava budućnost gradskih stabala i životnog okruženja za građane Varaždina. Zbog toga je nakon ceremonijala uručenja nagrade, Jelena Sekelj, direktorica komunalne tvrtke Parkovi odgovorne za brigu o gradskim zelenim površinama, održala prezentaciju na temu „Rooted in Sustainability: Strategic Approach to Tree Care in Varaždin“. Okupljenim sudionicima konferencije iz cijele Europe govorila je o varaždinskom načinu upravljanja stablima. Zahvalila je svima koji su doprinijeli ovoj nagradi, a posebno zaposlenicima Parkova bez kojih ove nagrade ne bi bilo, a čiji trud je prepoznala i nagradila europska struka.

Varaždin - primjer za sve europske gradove

Ova nagrada predstavlja krunu napora Grada Varaždina u stvaranju boljih uvjeta za život svojih građana. Okruženje bogato zelenilom i dugovječnim stablima jedan je od glavnih razloga zašto Varaždin uživa status najboljeg velikog grada u Hrvatskoj po kvaliteti života.

Grad Varaždin nastavlja postavljati standarde u održivom urbanom razvoju, potvrđujući svoj status među vodećim zelenim europskim metropolama. Nagrada za Europski grad stabala je ne samo priznanje, već i poticaj za daljnji rad na očuvanju i unapređenju prirodne baštine grada.