07. listopad 2023. | Autor: Maja Hrešć

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke - Dan ružičaste vrpce

U subotu je na Franjevačkom trgu obilježen Dan ružičaste vrpce, Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. U organizaciji Mammae kluba Varaždin, u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije i Ligom za borbu protiv raka Varaždinske županije i pod pokroviteljstvom Varaždinske županije, obilježavanje se održalo puštanjem ružičastih balona te svečanosti u Županijskoj palači.

Na svečanosti je potpisana Povelja o prijateljstvu i suradnji Mammae kluba Varaždin i Udruge Amazonke „Feniks“ iz grada Piekary Śląskie u južnoj Poljskoj.

Podršku javnozdravstvenoj akciji došli su iskazati zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marin Bosilj, predsjednica Lige za borbu protiv raka Varaždinske županije Sandra Purković Banek, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Varaždinske županije Ljubica Božić, pročelnica za zdravlje i socijalnu skrb Grada Piekary Śląskie Monika Rudy, pročelnicu za prevenciju nasilja nad ženama iz Policijske uprave Śląskie Aleksandra Zydyk, Dubravka Dobec Gorenak iz Opće bolnice Varaždin, ravnateljica Medicinske škole Varaždin Mirjana Grabar Kruljac, predsjednica Grupe za potporu oboljelima od malignih bolesti pri Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije Gordana Tkalec i drugi uzvanici.

Predsjednica Mamme kluba istaknula je kako se danas slavi život: „Ponovno želimo svim ženama, ali i muškarcima poručiti da je rak dojke izlječiva bolest samo ako se na vrijeme otkrije. Apeliramo na sve da čuvaju svoje zdravlje redovitim preventivnim pregledima, a posebno apeliramo na žene da se odazovu na besplatne mamografske preglede koji se provode u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Taj pregled doista znači život. Posebna mi je čast pozdraviti gošće iz Poljske. Danas je i njihov dan. Među ženama koje imaju zajednički predznak ove bolesti, prijateljstva se brzo šire, a nas su spojile članice Onkološko-terapeutske grupe za potporu oboljelima od malignih bolesti iz Marije Bistrice, kojima također zahvaljujem na dolasku.“ – rekla je Marija Hrašćanec.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković je istaknuo kako se Grad Varaždin uvijek rado odaziva na ovakve akcije, svjesni koliko je bitna preventiva. „Nažalost, puno je žena koje se još uvijek ne odazivaju na preventivne preglede, možda i s nekim strahom što će se otkriti. No, ako se bolest otkrije na vrijeme, postoci izlječenja su veliki i oboljeli mogu nastaviti dalje sa svojim životom. Treba zato raditi na osvještavanju, na tome da se taj strah od pronalaženja bolesti umanji, da preventivni pregled ne bude tabu i da svi budu svjesni da preventiva i dijagnoza u ranoj fazi znače život.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika.

Župan Anđelko Stričak naveo je kako je u Varaždinskoj županiji rak dojke, nažalost, i dalje najčešća vrsta karcinoma kod žena, a godišnje oboli oko 100 žena. „Prema zadnjim podacima, od raka dojke je 2020. godine preminulo 27 žena, a 2021. 28 žena. Stoga sve pozivam da se odazovu na nacionalni preventivni program kojim koordinira županijski Zavod za javno zdravstvo, a preglede obavljaju djelatnici Opće bolnice Varaždin. Varaždinska županija posebnu pažnju posvećuje ovakvim javnozdravstvenim akcijama, u organizaciji našeg Savjeta za zdravlje, zdravstvenih ustanova i naših vrijednih udruga. Već godinama iznimno je aktivna udruga Mammae klub Varaždin, kojima zahvaljujem na predanom radu, na stalnom radu na osvješćivanju javnosti, žena, ali i muškaraca o ovoj bolesti.“ – istaknuo je župan Stričak.

Predstavnici Rotary kluba Varaždin, Rotary kluba Varaždin Jug i Rotary kluba Varaždin 1181 su Mariji Hrašćanec uručili donaciju od 1.500 eura za nabavu edukativnog torza za vježbanje samopregleda dojke. Mamme klub Varaždin je svima koji su im dali podršku u radu uručio zahvalnice pa tako i Gradu Varaždinu.