04. lipanj 2022. | Autor: Maja Hrešć

Na varaždinskom placu „Škola za 5“

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj u subotu je na varaždinskom placu podržao manifestaciju „Škola za 5“ na kojoj su Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola, Gospodarska škola, Srednja strukovna škola, Prva privatna gimnazija s pravom javnosti Varaždin, Srednja škola Ludbreg te Srednja škola Arboretum Opeka, uz degustacije, demonstracije i izložbe, predstavile zanimanja za koja školuju svoje učenike.

Profesori navedenih škola ovom su prilikom varaždinskim osmašima koje čeka upis u srednje škole odgovarali na sva pitanja i nedoumice u vezi toga koju školu odabrati za nastavak svog obrazovanja.

„Završetkom školske godine, velik broj varaždinskih osmaša muči isto pitanje, koju školu odabrati? Neki su se već opredijelili za gimnaziju, ali kad govorimo o strukovnim zanimanjima, ako dijete nema već jasno izražene afinitete – a velik broj njih nema, roditelji su isto kao i djeca u nezavidnoj situaciji što odabrati. Nedavno sam i na jednoj konferenciji istaknuo kako je za naše gospodarstvo ključno da se za usklađenje ponude i potražnje na tržištu rada mlade potiče na strukovna zanimanja koja su u deficitu. Zato je važno da se roditeljima i djeci omogući da brzo i lako dođu do svih informacija i da imaju mogućnost iz prve ruke saznati koje su sve prednosti određenih zanimanja kako bi mogli donijeti odluku gdje se usmjeriti. To su velike i važne, životne odluke i treba im podrška i ohrabrenje. Pohvaljujem ovu inicijativu varaždinskog placa da u suradnji sa školama, u neformalnoj, neslužbenoj i prijateljskoj atmosferi djeci i roditeljima učine informacije dostupnima i probude kod njih interes za upis.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar naglasio je kako ovim događajem tržnica želi biti most između teorije i stvarnog života, te ponuditi posjetiteljima dodatan, društveno koristan sadržaj: „Mnoga od predstavljenih zanimanja na placu se mogu vidjeti u praksi.  Učenici ovih škola kasnije u životu će biti poljoprivrednici, vrtlari, frizeri, konobari, kuhari, nutricionisti itd., a sve su to zanimanja vrijednih ljudi koje svakodnevno možete susresti na našoj tržnici. Školu za 5 organizirali smo prvi put 2018. godine te je svaki puta bila vrlo dobro posjećena i korisna školama kao i našim posjetiteljima.“ – rekao je Ciglar.

​​​​​​