29. ožujak 2021. | Autor: Maja Hrešć

Municipalne obveznice Grada Varaždina – 67 milijuna kuna za kapitalne projekte

Na konferenciji za novinare koja se u ponedjeljak održala u palači Herzer, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok najavio je izdavanje municipalnih obveznica Grada Varaždina u vrijednosti 67 milijuna kuna.

Konferenciji su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar, pročelnica UO za proračun i javnu nabavu Mirela Ivanković, članovi proširenog sastava Odbora za financije Marijan Cingula, Mario Lešina i Željko Bunić te predstavnici Privredne banke Zagreb, izvršni direktor (Proizvodi korporativnog bankarstva) Hrvoje Bujanović, pomoćnik izvršnog direktora (Proizvodi korporativnog bankarstva) Goran Kursan, direktor regije kontinentalna Hrvatska Hrvoje Galić, viši analitičar (Tržišta kapitala) Matea Gazivoda i suradnik (Tržišta kapitala) Ivan Levarda.

Gradonačelnik je potpisao informacijski dokument temeljem kojeg je objavljen javni poziv na upis Obveznica Grada Varaždina. Institucionalni ulagatelji, pravne i fizičke osobe, odnosno građani Grada Varaždina i svi zainteresirani će u razdoblju od 31. ožujka do 8. travnja 2021. godine moći upisati Obveznice Grada Varaždina.

Izdanjem municipalnih obveznica Grad Varaždin će na povoljan način osigurati 67 milijuna kuna za investiranje u razvojne, kapitalne projekte. Riječ je, prije svega, o rješavanju problema kupnje zemljišta u jugoistočnom dijelu grada predviđenog za izgradnju novih POS stanova što se pokazalo kao najbolji način rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji. Nadalje, komunalno će se opremati gospodarska zona Brezje u koju već pristižu investitori i u kojoj se planira otvaranje radnih mjesta za mlade i obrazovane ljude. Uz to, tim sredstvima će naselja uz višestambene zgrade biti opremljena podzemnim kontejnerima za selektivno prikupljanje otpada. Također, sredstvima obveznica najavljena je izgradnja Sportsko-rekreacijskog centra na prostoru očuvane prirode Beli kipi uz rijeku Dravu.

„Struka smatra da je ovo troškovno najpovoljniji model za Grad Varaždin, a sama činjenica da bi se kamatna stopa trebala kretati između 1,45 i 1,75, što ćemo utvrditi točno na zadnji dan izdavanja, govori da je to najpovoljnije i najjeftinije što se Grad ikad zadužio. Već time smo pokazali da znamo što radimo. Ovo je financijski instrument koji omogućuje građanima Varaždina da uplaćuju i zadužuju svoj grad svojim sredstvima i da mogu time raspolagati. Obveznice se mogu prodavati kao i vrijednosnice. Tu će građani dobiti veći prinos nego što su bankovni prinosi inače na oročenu štednju, a i neoporezivo je. Građanima smo omogućili da pokažu povjerenje prema svojem Gradu i da zapravo svi zajedno razvijamo svoj grad. Uvjeren sam da će obveznice biti uspješno ostvarene, da ćemo 8. travnja imati ukupni iznos i da ćemo nastaviti s našim kapitalnim projektima.“, rekao je gradonačelnik. Nadovezao se da u slučaju ako se ne jave drugi ulagači, banka preuzima sve stoga će se obveznice svakako izdati i za to nema nikakvih prepreka. Odmah po isplati sredstava na račun, Grad Varaždin započeti će se ostvarivanjem svih projekata.

Grad Varaždin je utvrdio karakteristike obveznica koje će zainteresirani ulagatelji moći upisivati. Vrijednost jedne obveznice je jedna kuna, a minimalni iznos kupnje je 100 kuna. Zainteresirani ulagatelji kupnjom obveznice mogu ostvariti prihod po godišnjoj kamatnoj stopi između 1,45 i 1,75 posto što je značajno više od sadašnje kamate na oročenu štednju. Konačna visina kamatne stope bit će utvrđena u ovisnosti o tržišnim uvjetima na zadnji dan razdoblja upisa, odnosno 8. travnja 2021. godine. Tijekom prvih 5 godina imateljima obveznica isplaćivat će se kamata polugodišnje, a nakon toga prilikom svake isplate kamate i 10 posto glavnice. Dospijeće obveznice je u travnju 2031. godine. Agent izdanja i uvrštenja obveznica je Privredna banka Zagreb d.d.

Prije samog upisa, svi zainteresirani ulagatelji upućuju se da se detaljno upoznaju sa svim prednostima, ali i rizicima takve kupnje vrijednosnih papira. Detaljnije informacije mogu se pronaći na službenim stranicama Grada Varaždina www.varazdin.hr/obveznice.