20. travanj 2024. | Autor: Maja Hrešć

Mnoštvo posjetitelja na 17. Obrtničkom uličnom sajmu

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki u subotu je zajedno s predsjednikom Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Vladimirom Baisom, pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Varaždinske županije Darkom Majhenom i dopredsjednikom Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Borisom Kosom obišao i razgledao bogatu i raznovrsnu ponudu obrtnika na 17. Obrtničkom sajmu. 

Sajam je na varaždinskom Korzu organiziralo Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin, koje je ovom atraktivnom priredbom obilježilo i 120 godina organiziranog obrtništva u Varaždinu. 

"Drago nam je da smo i ove godine organizirali ovaj proljetni obrtnički sajam, na kojem su 42 izlagača predstavila bogatu i raznovrsnu ponudu obrtničkih proizvoda i usluga. Poslužilo nas je i vrijeme, pa je Korzo puno posjetitelja koji uživaju u ponudi. Ponuda naših obrtnika pokazuje kako oni nastavljaju dugu i bogatu povijest obrtništva u ovom gradu koja seže još u Srednji vijek. Naši obrtnici čuvaju tu tradiciju, a raznovrsnošću ponude pokazuju kako je obrtništvo i dalje živo u ovom gradu te kako su obrtnici i dalje izuzetno važan dio gospodarstva Varaždina. Ovu priredbu organiziramo u sklopu obilježavanja 120 godišnjice organiziranog obrtništva u Varaždinu." - naglasio je Vladimir Bais te posebno zahvalio izlagačima te Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji, koji su podržali ovu tradicionalnu priredbu varaždinskih obrtnika.

Dugu obrtničku tradiciju obrtništva u Varaždinu istaknuo je i Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina. "Veliki broj posjetitelja pokazuje da je ova tradicionalna priredba naših obrtnika ponovo uspješna. Grad Varaždin pruža kontinuiranu podršku ovdašnjim obrtnicima, a tako će biti i dalje, jer su obrtnici snaga varaždinskog gospodarstva, koji se trude i vrijedno rade. Tome svjedoči i raznolika ponuda na sajmu. Koristim prigodu da i u ime gradonačelnika dr. sc. Nevena Bosilja i zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića, ali i cijele Gradske uprave čestitam varaždinskim obrtnicima na vrijednom jubileju - 120 godina organiziranog obrtništva u Varaždinu." - rekao je predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Rad varaždinskih obrtnika pohvalio je i Darko Majhen, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Varaždinske županije. "Varaždinska županija već godinama aktivno podupire poduzetništvo i obrtništvo, prati ih već od otvaranja obrta, podržava njihov razvoj i nastoji im pomoći u promociji njihovih proizvoda. Imamo odličnu suradnju s Obrtničkom komorom Varaždinske županije i s Udruženjem hrvatskih obrtnika Varaždin, pa koristim prigodu da im i u ime župana Anđelka Stričaka čestitam na trudu i angažmanu koje su uložili u odličnu organizaciju ovoga sajma ali i na 120 godina organiziranog obrtništva u Varaždinu." - istaknuo je pročelnik Darko Majhen.

Ponudu ovogodišnjeg proljetnog sajma, ali i veliki odaziv posjetitelja pohvalio je Boris Kos, cijenjeni varaždinski obrtnik i dugogodišnji predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin, koji sada obnaša dužnost dopredsjednika ovog obrtničkog udruženja. "Na ovakvim priredbama obrtnici pokazuju žilavost. Ulažemo veliki trud kako bismo bili uspješni i prepoznati na tržištu i pritom prkosimo brojnim problemima s kojima smo suočeni godinama. Ovaj sajam i raznovrsna ponuda pokazuju da smo i dalje živa snaga našeg gospodarstva, da vrijedno i marljivo radimo i da ostvarujemo rezultate. Nagrađeni smo danas i lijepim vremenom, atmosfera na sajmu je stvarno lijepa, ljudi se zanimaju za proizvode naših izlagača, a kupnjom njihovih proizvoda podržavaju upravo lokalne proizvođače." - poručio je Boris Kos, koji je točno u podne na varaždinskom Starom gradu pucao iz topa Varaždinske građanske garde. 

Varaždinski obrtnici su na štandovima prezentirali rad svojih vrijednih ruku - suvenire, ručno rađeni nakit, proizvode od ručno tkanog platna, licitarske proizvode,  igračke izrađene od pamučnog konca, mirisne svijeće, domaće čajeve i sokove, kaktuse i sukulente, ekološku kozmetiku, proizvode od drva, ručno pletene torbe, proizvode od heljde i pira, proizvode od buče, kovane proizvode i mnoštvo drugih vrijednih proizvoda koji su bili ponuđeni po popularnim cijenama. 

U programu subotnjeg obrtničkog sajma u Varaždinu sudjelovali su i članovi Oldtimer kluba Međimurske županije, koji su na Franjevačkom trgu izložili svoje metalne ljubimce. Bogatu ponudu na obrtničkim štandovima pratio je i atraktivni program u kojem su sudjelovali Tamburaški sastav Taliri, folkloraši Centra tradicijske kulture Varaždin, članovi Potkalničkih plemenitaša te članovi Varaždinske građanske garde, koji su upriličili svečani defile gradskim ulicama.