24. svibanj 2022. | Autor: d

Mnogobrojne aktivnosti Parkova na uređenju grada

U Plitvičkoj ulici u Varaždinu, danas, u utorak 24. svibnja 2022. godine održana je konferencija za novinare na kojoj su gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i direktorica Parkova Jelena Sekelj govorili o mnogobrojnim aktivnostima na uređenju grada.

U Plitvičkoj ulici uređuje se u potpunosti novim igralima prvo u seriji od 5 igrališta, a gradonačelnik je o tim radovima Parkova izjavio:  Briga o našim najmlađima i njihovoj budućnosti je jedan od prioriteta ove gradske uprave. Osigurati im adekvatne prostore za igru i sigurnost igrala na tim prostorima nam je važan prioritet. Parkovi su obavili pregled svih 51 igrališta u gradu Varaždinu, napravljena je procjena koja igrala treba zamijeniti i eto kreće se s tim radovima. – rekao je gradonačelnik dodavši da i svi gradski dječji vrtići imaju igrališta na kojima se postavljaju gumene podloge te se zamjenjuju dotrajala igrala. Napravljen je također plan da se kroz slijedećih nekoliko godina obnove sva dječja igrališta. Gradonačelnik je ocijenio i ostale radove koji se obavljaju na uređenju grada: Parkovi su postavili 150 košarica koje se tradicionalno postavljaju po gradu. Pronašli smo način kako to ove godine košta 150 kuna manje po košarici. Uštedjeli smo novce građana, a koliko sam vidio, košarice su bogatije i ljepše nego prošlih godina. Mogli ste vidjeti i novitete poput mobilnih drvoreda, te ukrasne tegle u Gajevoj ulici. Uređujemo naš grad, Parkovi se zaista trude, mislim da naši sugrađani biti sigurni da će i košnja trave kao i sve ostale aktivnosti Parkova biti na zavidnoj razini. – naveo je gradonačelnik Bosilj u svojoj izjavi. Dodao je da je u gradskom proračunu za više od miliju kuna povećana stavka za uređenje i održavanje zelenih površina. I dok se 2021. godine izdvojilo 9,3 milijuna, ove je godine planirano 10,5 milijuna kuna.

Direktorica Parkova Jelena Sekelj dala je kratku rekapitulaciju svih radova koji se trenutno odvijaju na uređenju grada.

Ove godine na 5 dječjih igrališta će se raditi veća rekonstrukcija. Igralište u Plitvičkoj ulici dobiva novo kombinirano igralo s penjalicama, toboganom i četiri ljuljačke, manjim dječjim toboganom, klackalicom na jednoj opruzi za dvoje djece, drvenom penjalicom s elementima užeta i drvenom klackalicom za četiri osobe. Nakon toga, radnici Parkova sele se na dječje igralište u Kućanu gdje se postavlja kombinirano igralo s penjalicom i toboganom s dvije ljuljačke i drvena klackalica za četiri osobe. U slijedećih mjesec dana će Parkovi zamijeniti dotrajala igrala i na lokacijama R. Boškovića, Hraščica i Dravska park šuma.

 

Grad Varaždin ima 51 dječje igralište. Posebna služba u Parkovima skrbi za dječja igrališta i redovno obiđe svako prosječno jednom mjesečno. Svi utvrđeni nedostaci otklanjaju se u najbržem mogućem roku, ovisno o rokovima dobave rezervnih dijelova. U pravovremenom detektiranju nedostataka Parkovima su od pomoći i sami građani svojim dojavama. Naime, nemoguće je svaki dan biti na svakom igralištu a osim redovnog habanja, česti su primjeri i vandalizma, posebice nakon vikenda kada Parkovi imaju više posla na igralištima.

 

Osim novih sprava na dječjim igralištima, ovog proljeća nekoliko je i noviteta u centru. 23 drvene posude, popularno zvane „mobilni drvored“, kompletno su obnovljene ove godine i osvježene novim nasadom. Ukrasne tegle s biljem vraćene su u Uršulinsku ulicu nakon prezimljavanja a novost je 10 novih tegla u Gajevoj ulici. Svoje novo ruho ovih dana dobivaju i niske drvene žardinjere u centru koje imaju funkciju sprečavanja prolaza vozila. Ispred knjižnice također će se postaviti nove tegle s biljem koje će ukrasiti i ovaj dio centra.

 

U gradsku jezgru prošli je tjedan postavljeno 150 cvjetnih košara u koje je posađeno balkonsko cvijeće; pelargonije, sulfrinije, ukrasni batat, plektrantus, verbena, bidens. Svo posađeno cvijeće su novi varijeteti; u novim oblicima i bojama. Cijena održavanja visećih košara ove je godine smanjena na način da se noćni rad zalijevanja cvijeća ukida i uvodi se ranojutarnje zalijevanje do 9 sati. Uz zalijevanje, košarice se redovno prihranjuju gnojivima za balkonsko bilje i tekućim željezom.

 

Na cvjetne gredice i rotore zaposlenici Parkova ovih dana sade sezonske ljetnice, na novo se dizajnira i povećava centralna gredica u Habdelićevoj, mijenja se dizajn gredice ispred zgrade vodotornja.

 

Košnja u gradu odvija se prema Programu. Zbog vlage i visokih temperatura, koje pogoduju intenzivnom rastu trave, aktivnosti na košnji trave su pojačane. Kosilice, flaksevi, sakupljači trave i traktori ovih dana te u razdoblju koje je pred nama intenzivno će raditi po gradu. Radno vrijeme Parkova je od 6 sati pa je moguće će zaposlenici Parkova već u ranim jutarnjim satima ili subotom kositi sa strojevima i u vašoj blizini. Svjesni da su njihovi strojevi bučni i da to ponekad i smeta, a u želji za što urednijim gradskim zelenim površinama, gdje kose oko 1.000.000 m² travnjaka, Parkovi mole za razumijevanje. Uz košnju u gradu kose se i prigradska naselja, a započela je i košnja korovišta koja se kose dva puta godišnje.