18. srpanj 2013.

Mnogo novih projekata Vijeća za komunalnu prevenciju

Vijeće za kom prevenciju

18.07.2013.-Na inicijativu varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša, danas se sastalo Vijeće za komunalnu prevenciju grada Varaždina, sastavljeno od predstavnika Grada, policije, socijalne skrbi, inspektorata, mladih, umirovljenika i školstva.
Vlasnicima napuštenih privatnih objekata u Ulici kralja Petra Krešimira IV 41 i Prešernovoj, u kojima se okupljaju beskućnici, bit će poslani dopisi u kojima ih se upozorava na opasnost od mogućih nesreća, budući da je opasno ugrožena statika objekata. Ne odazovu li se, Grad i policija će morati iznaći načina da sami riješe problem devastacije objekata i narušavanja javnog reda i mira u tim prostorima.
S narušavanjem javnog reda i mira u centru Varaždina svakog se vikenda susreću i stanovnici varaždinske gradske jezgre, koji su gradonačelniku Habušu uputili i peticiju. Ne zabrinjava ih toliko glasna glazba iz kafića, već ono što se dešava nakon njihova zatvaranja  – od opijanja do vikanja i razbijanja po gradskim ulicama. Dogovoreno je kako će se do rujna napraviti cijeli paket mjera za rješavanje tog problema. Najavljeno je i kako će policija tijekom trajanja Špancirfesta svakodnevno organizirati građanske ophodnje u kojima se policijskim službenicima od 22 do 2 sata mogu pridružiti i zainteresirani građani.
Voditelj službe policije PU varaždinske Darko Dragičević na sjednici je predstavio nekoliko jedinstvenih projekata koji će se provoditi u Varaždinu, a značajno će doprinijeti sigurnosti.
Prvi od njih je unaprjeđenje projekta zaštite bicikala koji će omogućiti vlasnicima bicikala da  putem mobitela i interneta registriraju svoje bicikle, bez dolaska u policiju. Aplikacije, koje se razvijaju u suradnji s FOI-jem, omogućit će građanima da sami fotografiraju svoj bicikl i pošalju ga u policijsku evidenciju, a aplikacija će omogućiti i trenutno obavještavanje svih policijskih patrola o izgledu i kodu registriranog ukradenog bicikla.
„Siguran kutak“ kreće od rujna, a riječ je o prevenciji krađe novca, vrijednih stvari i mobitela, ali i poštivanju kućnog reda škole. U svakoj učionici bit će postavljen sef u koji učenici, po dolasku na nastavu, mogu pohraniti svoje mobitele i druge vrijedne stvari, a svi će se roditelji moći dobrovoljno uključiti u taj projekt koji bi trebao zaživjeti i u ostalim varaždinskim osnovnim školama.
„Alkohol, ne hvala“ veliki je projekt koji se već uspješno provodi u Njemačkoj, a zamišljen je tako da se mladima, umjesto alkohola, u varaždinskim kafićima nudi bezalkoholno piće po simboličnoj cijeni. Kupnjom ponuđenog pića u projektu mladi će sudjelovati u mjesečnoj nagradnoj igri, a svaki kafić koji će se uključiti u projekt dobit će certifikat, kao znak policiji i inspekcijskim službama da je riječ o lokalu koji se pridržava zakona o zabrani točenja alkohola maloljetnicima.
U suradnji s njemačkim Ministarstvom unutarnjih poslova planira se projekt video nadzora javnih površina u gradu, čiji je cilj podizanje razine sigurnosti građana na javnim mjestima, a osim što će sustav biti zaštićen pa neće biti moguća zlouporaba snimki, omogućit će besplatan prijenos svih manifestacija na otvorenom putem interneta.