29. studeni 2018. | Autor: ddretar

Mladima poziv na trening ENTER!

Vijeće Europe zajedno s Gradom Varaždinom i inicijativom mladih Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih organizira trodnevni trening u sklopu programa Vijeća Europe – ENTER! Preporuka.

 

ENTER! preporuke su usvojene 2015. godine s osnovnim ciljem da se mladima koji žive u nepovoljnom okruženju omogući pristup socijalnim pravima. Preporuke predlažu razvoj politika koje u obzir uzimaju specifične situacije i potrebe mladih ljudi koji žive u nepovoljnom okruženju. Takve politike bi trebale biti usmjerene na to da preveniraju i iskorijene siromaštvo, diskriminaciju, nasilje i isključenost s kojima se mladi danas suočavaju. Implementacija ENTER! preporuka  podržana je verzijom preporuka koja je prilagođena mladima, priručnikom za implementaciju Taking it seriously, edukativnom igrom o socijalnim pravima Dignityland, primjerima projekta i različitim publikacijama poput Kompasa - priručnika za edukaciju mladih o ljudskim pravima.

 

Kako je za ostvarivanje socijalnih prava potrebno osigurati interdisciplinarni i međusektorski pristup, trening će okupiti različite dionike koji imaju utjecaj i motivaciju da aktivno rade na uklanjanju barijera s kojima se mladi suočavaju u procesu pristupa socijalnim pravima. Točnije sudionici mogu biti predstavnici/zaposlenici centra za socijalni rad, zavoda za zapošljavanje, gradske uprave, nevladinih organizacija i organizacija mladih, savjeta mladih, donositelje odluka i politika i svi oni koji žele unaprijediti svoje znanje o ovoj tematici i koji s drugim akterima žele aktivno raditi na uklanjanju barijera koje postoje u Gradu Varaždinu.

Navedeni alati bit će osnovni alati koje ćemo koristiti tijekom treninga te će sudionici dobiti uvid u to kako ih koristiti u svom radu s mladima ili u procesu uključivanja mladih u proces donošenja odluka.

 

Opći cilj ovog treninga je osnažiti sudionike za korištenje nefomalne edukacije i rada s mladima u procesu osnaživanja mladih koji žive u nepovoljnom okruženju. Konkretnije, sudionici će imati prilike unaprijediti kapacitete za rad s mladima i neformalnu edukaciju u svakodnevnom radu s mladima, informirati se o Enter! Preporukama Vijeća Europe, identificirati i diskutirati o izazovima mladih u procesu pristupa socijalnim pravima, dobiti podršku u planiranju specifičnih naknadnih inicijativa temeljenih na neformalnoj edukaciji i radu s mladima, a koje će biti usmjerene na pružanje podrške mladima u procesu pristupa socijalnim pravima.

 

Trening se temelji na principima neformalne edukacije, u njemu se isprepleću teorijski i iskustveni segmenti i zahtijeva aktivno sudjelovanje svih sudionika. Sudionici su obvezni prisustvovati sva tri dana (petak 7.12. od 9 do 16:30h, subota 8.12. od 10 do 17h i nedjelja 9.12. od 10 do 13h).

 

Na kraju treninga, svi sudionici dobit će potvrdu o sudjelovanju.

 

LOKACIJA: Varaždin, Studentski klub – Julija Merlića 9

TROŠKOVI: organizator pokriva troškove ručka (svaki dan) i pauza za kavu; putne troškove (ako odabrani sudionici dolaze izvan Varaždina); troškove smještaja (ako odabrani sudionici dolaze iz mjesta koja su udaljena više od 50km)

ROK PRIJAVE: 3. prosinca 2018. do 12h

ODABIR SUDIONIKA: 3. prosinca 2018. do 23:59h

 

Za prijavu koristimo on-line obrazac:

 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdqcYZ--yj6t5n4iuNUPKgB6fRdVJrFYl4QEOl_cjkkaYkkEg/viewform?usp=pp_url

 

 

Ili pošaljite e-mail: [email protected] s imenom i prezimenom, brojem telefona i iz koje organizacije/institucije dolazite.