29. studeni 2018. | Autor: Maja Hrešć

Mladi robotičari kod gradonačelnika

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u četvrtak je u Salonu Gradske vijećnice primio mlade robotičare iz udruge Robofreak i njihovog mentora Ivicu Kolarića koji su na državnom prvenstvu RoboCupJunior 2018, održanom u Zagrebu prošlog vikenda, ostvarili vrhunske rezultate.

Juraj Kolarić, Vid Vlahek i Teo Flajšman plasirali su se i na svjetsko natjecanje koje će se održati 2019. u Sydneyu te europsko u Hannoveru, ali i ostali robotičari Maksim Tušek, Filip Melnjak, Franko Prikratki i Noel Perić osvajaju prestižna mjesta.
„Sjajan nastavnik i sjajna djeca, mladi ljudi, koji su se već u osnovnoškolskoj dobi odlučili baviti robotikom i vidite da postižu izvanredne rezultate. Treba imati takvu generaciju, treba imati takav Centar za robotiku, oni djeluju u sklopu naše Zajednice tehničke kulture kojoj je Grad osigurao prostor, ali evo dogovorili smo se da napravimo i jedan pravi centar baš samo za tu udrugu koja se bavi robotikom. To je sigurno zanimanje budućnosti i mislim da se može dobro povezati s našim nastojanjima da osiguramo visoku tehnologiju, informatičku i robotičku, u Varaždinu. Ja im svima čestitam. Danas smo se usuglasili da želimo s edukacijom kretati već od vrtića, upravo odgojiteljice i tete u vrtiću i drugi koji budu zainteresirani u osnovnim školama, da ih upoznamo s robotikom kako bi oni mogli prenositi ta znanja na djecu. Ova djeca, mladi robotičari, osvajaju prve nagrade, idu na europska i svjetska prvenstva, i hit su gdje god se pojave sa svojim robotima. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina, svim uzvanicima, osobama iz javnog života, oni će demonstrirati to što rade, da svi vide koji je to veliki potencijal u ovom gradu, obrazovni, znanstveni i stručni.“